9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

Τον Ιούνιο στην Βουλή το Νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση

Με στόχο να δοθούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα – Λήγει στις 31 Μαΐου η προθεσμία τακτοποίησης – Δεν θα δοθεί νέα παράταση

afthereta afthereta-1

Τον Ιούνιο αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση.

Φιλοδοξία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι με το νέο νομοθέτημα να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη διαδικασία της τακτοποίησης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παπακωνσταντίνου.

- Advertisement -

Όπως εξήγησε ) ο Σταύρος Καλαφάτης από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου του ΥΠΕΚΑ για

την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, με το νομοσχέδιο θ’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σε ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Παράλληλα, ο υπουργός αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην ισχύουσα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει στις 31 Μαΐου.

Αυτό σημαίνει πως από την εν λόγω ημερομηνία και μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου και τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα προκύψει κενό στη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, καθώς δεν θα βρίσκεται σε ισχύ κανένας από τους δύο νόμους. Πέρα απ’ αυτό, ερωτήματα για την τύχη της νέας νομοθετικής παρέμβασης εγείρει η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου να καταθέσει το νομοσχέδιο πριν δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ για το Ν. 4014/2011.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο εμφανίζεται έτοιμο να προωθήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, το νέο σχέδιο νόμου.

«Κατηγοριοποιήσαμε τις αυθαιρεσίες με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο Περιβάλλον, με στόχο να οδηγηθούν σε οριστική λύση όσο πιο πολλές περιπτώσεις γίνεται. Δίνουμε ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, δίνοντας το περίγραμμα της κυοφορούμενης ρύθμισης.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής, λαμβάνεται ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες και ενισχύεται ο κλάδος της οικοδομής ενώ παρέχεται η δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην περιφέρεια,

Παράλληλα θωρακίζεται θεσμικά η χρονική “κόκκινη γραμμή, ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, αποθαρρύνεται κάθε σκέψη για νέα γενιά αυθαιρέτων, μέσω των ελεγκτών δόμησης και της ταυτότητας του κτιρίου, καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου και ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές και διευκολύνονται οι πολίτες.

Β. Παπακωνσταντόπουλος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This