9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, July 2, 2025

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Οργανώνει το Επιμελητήριο για την προσεχή Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 – Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές εκτελέσεις, μετά την άρση της εγγύησεως του Δημοσίου – Μπαίνει “ταφόπλακα” στις ακριτικές επιχειρήσεις

epimelitirio louketa-2

Το Επιμελητήριο Έβρου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση – πρόσκληση:

***

- Advertisement -

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Απευθύνουμε πρόσκληση σε συγκέντρωση-συνέλευση των επιχειρήσεων και των φορέων τους που θίγονται άμεσα και καθοριστικά από τις πρόσφατες νομοθετικές και όχι μόνο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε βάρος των επιχειρήσεων που ενεπλάκησαν – παγιδεύτηκαν με τις κρατικές ενισχύσεις υπό την μορφή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και επιδοτήσεων του χρηματοοικονομικού κόστους. Συγκεκριμένα και θεωρώντας πλέον ως δεδομένα :

Α. Το άρθρο 20, του Ν. 4151/2013, (ΦΕΚ 103/29.04.2013), με το οποίο παραδίδονται στην κυριολεξία στο έλεος των πιστωτικών ιδρυμάτων, απολύτως αποδυναμωμένες και από τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα με την προαναφερθείσα διάταξη :

1. Αφαιρείται ρητά από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα, να παρέμβει ως εγγυητής κατά την διαδικασία επιδίωξης επιχειρήσεων με εγγυημένα από αυτό (το Ελληνικό Δημόσιο) δάνεια, να υπαχθούν στις διατάξεις του εθνικού δικαίου εξυγίανσης (6ο και 7ο Κεφάλαιο του ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Ν. 3588/2007, όπως ίσχυσε και ισχύει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι, καμία επιχείρηση με εγγυημένα δάνεια δεν μπορεί να επιτύχει τις απαραίτητες από το Ν. 3588/2007 πλειοψηφίες πιστωτών προκειμένου  να υπαχθούν στις διατάξεις των άρθρων 99, 106 Β και 107 του Ν. 3588/2007, διότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα απεμπολήσουν σε καμία περίπτωση την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, της οποίας την είσπραξη θεωρούν δεδομένη.

2. Αφαιρείται ρητά από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα να προβαίνει σε πρόωρη εξόφληση της εγγύησης του, ακόμα και εάν η εξόφληση αυτή συνεπάγεται την μείζονα διασφάλιση του ( του Ελληνικού Δημοσίου), μέσω της έγκαιρης υποκατάστασής του στα δικαιώματα του πιστωτικού ιδρύματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι, τα πιστωτικά ιδρύματα, πριν ζητήσουν την κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, θα επιδιώκουν κατά προτεραιότητα μέσω της αναγκαστικής εκτέλεσης : (α) την είσπραξη του ανεγγύητου από το Ελληνικό Δημόσιο τμήματος της απαίτησής τους, (β) την απόκτηση σε εξευτελιστικές (λόγω της κρίσης) αξίες του υπέγγυου (επιχειρηματικού και εξωεπιχειρηματικού) ενεργητικού και (γ) τον συνδυασμό των δύο προαναφερομένων ενεργειών με σκοπό το “κλείσιμο” του πιστωτικού τους ανοίγματος.

3. Απαλλάσσονται τα πιστωτικά ιδρύματα από την υποχρέωση, να εκχωρούν στο Ελληνικό Δημόσιο, το ανεγγύητο από αυτό (Ελληνικό Δημόσιο) τμήμα της απαίτησής τους, για τις ανάγκες και μόνο της ενιαίας διαχείρισης της είσπραξης (της εγγυημένης και της ανεγγύητης απαίτησης).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:   Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι, τα πιστωτικά ιδρύματα, θα μπορούν να επιδιώκουν μέσω της αναγκαστικής εκτέλεσης του ανεγγύητου από το Ελληνικό Δημόσιο τμήματος της απαίτησής τους, ΤΟΣΟ πριν την κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, ΟΣΟ και μετά από αυτήν.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Προς αποφυγή περιττών συζητήσεων αλλά και γενικότερων και ειδικότερων ερωτημάτων, σημειώστε, ότι, μετά την ψήφιση της προμνημονευθείσας διάταξης του άρθρου 20, του Ν. 4151/2013, (ΦΕΚ 103/29.04.2013), τίθεται : (α) έναντι πραγματικής αδυναμίας και σοβαρής νομικής αμφισβήτησης, η επιδίωξη οιασδήποτε επιχείρησης με εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, να υπαχθεί στις διατάξεις του εθνικού πτωχευτικού δικαίου (άρθρα 99, 106 Β και 107) και (β) καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η αντιμετώπιση, μέσω ανακοπών και συνήθων ένδικων μέσων, των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτικών ιδρυμάτων στο μέτρο που αυτές πλέον διενεργούνται, τυπικά τουλάχιστον, και για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της πλήρους εξουσιοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο.

Β. Το άρθρο πρώτο, παράγραφος Β, υποπαράγραφος Β2 “ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ” του Ν. 4152/2013, (ΦΕΚ 107/9.05.2013), με το οποίο δημιουργείται, καθορίζονται οι αρμοδιότητες και προσδιορίζεται ο τρόπος στελέχωσης και δράσης της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ. Αντικείμενο της μονάδας αυτής είναι και η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.

Ήδη,  με την υπ’ αριθ. πρωτ. 2/52861/0025/ 10/8/2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία “Συστήνεται και συγκροτείται Ομάδα Εργασίας με σκοπό την κατάργηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και τη δημιουργία νέας νομικής βάσης σύννομης με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Τα συμπεράσματα – προτάσεις της συσταθείσας με βάση την ανωτέρω απόφαση επιτροπής, μαζί με το σύνολο των αποφάσεων παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκαν από το 2005 έως και σήμερα εστάλησαν, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με κανένα φορέα, στα αρμόδια όργανα της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής “για να πουν την γνώμη τους”.

Όλο το υλικό και η επικοινωνία που έχει ανταλλαγεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου είναι στη βάση, ότι, αυτές που παρανόμησαν είναι οι επιχειρήσεις (άντε ίσως και με την ανοχή του κράτους) και ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της αποκατάστασης της νομιμότητας.

Ήδη, οι πρώτες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, χτίσθηκαν – εκδόθηκαν στη βάση της “αποκλειστικής υπαιτιότητας των επιχειρήσεων”  σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν, με τη μορφή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και της επιδότησης επιτοκίου και δυστυχώς τελεσιδίκησαν ή τελεσιδικούν χωρίς να υπάρχει εκ μέρους κανενός (φορέα ή επιχείρησης) καμία άλλη άποψη ή αντίδραση στο σκεπτικό και στο διατακτικό των αποφάσεων αυτών.

Με βάση δε, τα όσα ρυθμίζονται στο άρθρο 22, του Ν. 4002/2011 και στις προαναφερθείσες διατάξεις του Ν. 4152/2013, η ανάκτηση μίας “παράνομης” κρατικής ενίσχυσης (εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ή επιδότησης επιτοκίου) συνεπάγεται την βεβαίωση του ισόποσου της ενίσχυσης στο ΑΦΜ της εταιρίας, έντοκα και με ανατοκισμό από την στιγμή της παροχής μέχρι την στιγμή της ανάκτησης.

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, ότι, η ανάκτηση αποτελεί μία αυτοτελή “κύρωση” που στόχο έχει, με τρόπο απόλυτο, να αποκαταστήσει τη βλάβη που επέφερε στον ανταγωνισμό η παρασχεθείσα παράνομη κρατική ενίσχυση.

Κατά συνέπεια, έχει ιδιαίτερη σημασία, να αιτιολογηθεί η λήψη μίας κρατικής ενίσχυσης από την επιχείρηση, με ιδιαίτερη έμφαση στο κατά πόσο η συγκεκριμένη ενίσχυση στρέβλωσε ή όχι τον ανταγωνισμό της εσωτερικής αγοράς.

Με δεδομένο όμως, ότι, όπως είναι εύκολο να αποδειχθεί, στην Ελλάδα, την τελευταία 20ετία, όλες οι κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις και ιδίως εκείνες που αφορούσαν την επιδότηση επιτοκίου και την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σχεδιάσθηκαν αποκλειστικά και μόνο για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των τραπεζών, σε ρευστότητα, κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια, και όχι προς όφελος των (δήθεν) ωφελούμενων επιχειρήσεων και ότι, ακριβώς για το λόγο αυτό, στρέβλωσαν τον ανταγωνισμό της εσωτερικής αγοράς, ώστε να χαρακτηρίζονται, δικαίως, κατά το κοινοτικό δίκαιο παράνομες.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Σε καθαρά λογική αλλά και επιχειρηματική βάση, ανακύπτουν ξεκάθαρα το ερωτήματα :

εάν μπορεί μία επιχείρηση η οποία έχει εγκλωβισθεί στη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων (εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου ή επιδοτήσεων επιτοκίου) να προβαίνει σε καταβολές – εξοφλήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα, έναντι μίας οφειλής η οποία στην περίπτωση που συσχετισθεί (πράγμα μάλλον βέβαιο) με κρατικές ενισχύσεις (εγγυήσεις δανείων επιδοτήσεις επιτοκίου) θα τίθεται άμεσα ζήτημα ανάκτησής της και μάλιστα μέχρι ένα σχεδόν απροσδιόριστο βάθος χρόνου.

Ή εάν θα τεθεί από σήμερα επί τάπητος και επιτακτικά η αλήθεια και για την επιστροφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων να αποδειχθούν υπόλογα τα αληθώς και αποκλειστικώς ωφεληθέντα (από τις κρατικές ενισχύσεις) πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι καθαρά θέμα απόφασης των επιχειρηματιών και των φορέων τους, εάν θα παραδοθούν αμαχητί στις μεθοδεύσεις του αλληλέγγυου πολιτικού και πιστωτικού συστήματος της χώρας μας και θα υποστούν παρανόμως και αδίκως τις συνέπειες της ανάκτησης σε βάρος τους των παράνομων (ως προορισμένων αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πιστωτικών ιδρυμάτων ) κρατικών ενισχύσεων ή εάν θα προβάλλουν τα δικαιώματά τους προς τα ευρωπαϊκά όργανα και το ΔΝΤ, ρισκάροντας όλες τις συνέπειες και έχοντας επίγνωση ότι δίνουν μία ύστατη μάχη για αυτήν καθεαυτή την επιβίωσή τους.

Παρακαλούμε για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη συγκέντρωση – συνέλευση την ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου , προκειμένου να ληφθούν οι ορθότερες και κυρίως οι αντιπροσωπευτικότερες αποφάσεις.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ

Aegean
Wednesday, July 2, 2025

Latest News

Θα μπαίνουν φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες;

Μόλις του 51% των συνιδιοκτητών κάθε πολυκατοικίας, αντί του 100% που προέβλεπε το πλαίσιο που ίσχυε έως σήμερα, θα μπορεί να...

More Articles Like This