Home / Πολιτικη / Εικόνες από το μέλλον…

Εικόνες από το μέλλον…

Η μεγάλη Τουρκική Ναυτική Άσκηση, είχε στόχο την κατάληψη νησιού στο Αιγαίο, όπως π.χ. η Σάμος – Η Τουρκία μας δείχνει τα δόντια της, ενώ εμείς “ομφαλοσκοπούμε” με τις δηλώσεις Τσίπρα, Βενιζέλου, Κουβέλη κ.λπ. για το… αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

askisi

Με μια μεγάλη αποβατική ενέργεια στο Seferihisar του κόλπου Doğanbey, νότια της Σμύρνης, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η ετήσια διακλαδική άσκηση EFES των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) η οποία αν και συμμετείχαν 2.000 λιγότερο προσωπικό από πέρσι (7.000 αντί 9.000 ανδρών και γυναικών το 2012) εν τούτοις θεωρείται η καλύτερα οργανωμένη και με τα πλέον προηγμένα μέσα αποβάσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

H άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 30 Μαΐου και συμμετείχαν 7.000 στρατιωτικό προσωπικό, 23 αποβατικά σκάφη, 22 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα των Διοικήσεων Χερσαίων, Ναυτικών, Αεροπορικών Δυνάμεων, της Ακτοφυλακής και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Στην άσκηση EFES-2013 συμμετείχαν Μονάδες της 11ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ, της 19ης ΤΑΞΠΖ, της 57ης ΤΑΞΠΒ, πέραν της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που υπάγεται στο Τουρκικό Ναυτικό.

Σκοπός της άσκησης ήταν η κατάληψη ενός νησιού στο μέγεθοςτης Σάμου, η οποία άλλωστε απεικονίζεται και σε έναν από τους χάρτες των φωτογραφιών, έστω μεελαφρά διαφοροποιημένη την ακτογραμμή.

Εφαρμόστηκαν διάφορα σενάρια μάχης όπως ναυτική απαγόρευση, αεραποβατικές και αμφίβιες επιχειρήσεις από τις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού κλπ.

O σχεδιασμός της άσκησης ανατέθηκε στη Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου (Εge Müşterek Özel Görev Kuvveti: ΕMÖGK) που έχει συγκροτήσει η 4η Στρατιά.

Για πρώτη φορά στην τελική φάση της άσκησης δεν κλήθηκαν να παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι και συνεπώς δεν υπήρξε “ανοικτή” κάλυψη, πέρα από τα όσα κατέγραψαν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η κρατική τηλεόραση TRT.

Απών ήταν ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Στρατηγού Necdet Özel. Την άσκηση παρακολούθησαν ο διοικητής της 4ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Abdullah Atay, ο διοικητής της Διευθύνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης της ΤΗΚ Υποπτέραρχος Akın Öztürk, ο διοικητής LANDCOM του ΝΑΤΟ, Υποστράτηγος Uğur Tarçın, ο διοικητής της Διοίκησης Αποβατικών Πλοίων (στην οποία υπάγεται η Ταξιαρχία Πεζοναυτών) Αρχιπλοίαρχος ErcümentTatlıoğlu και ο επιτελάρχης της 4ης Στρατιάς Υποστράτηγος Halit Günbatar.

Οι φωτογραφίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες για ένα έμπειρο μάτι.

askisi1

Αποβίβαση άρματος μάχης M-48Α5 (με καλυμμένο τον αριθμό πλαισίου) από LCT του του τουρκικού Ναυτικού. Δεν υπάρχει ακτόδρομος, άρα ή πολύ αισιόδοξοι είναι ή πολύ σίγουροι ότι δεν θα κολλήσει στο χαλίκι το άρμα.

 

askisi2

Tα αποβατικά σκάφη αρμάτων (LCT) και μηχανοκινήτων (LCM) διακρίνονται για την ιδιαίτεραχαμηλή ταχύτητα πλεύσης τους, που τα καταδικάζεινα εκτεθούν σε εχθρικά πυρά πριν προσεγγίσουν την ακτή αποβάσεως. Τίποτα από αυτή την εικόνα δεν πρέπει να επιτραπεί να υπάρξει: Τα LCT και LCM ανδεν έχουν πληγεί από την ΠΑ θα πρέπει να πληγούν άμεσα από αντιαρματικά όπλα, όπως τα Kornet-E ή τα Improved TOW. Ελικόπτερα και ελαφρά αποβατικά πρέπει να καταστραφούν με βολές από ZU-23-2 ή από 40άρια Bofors ή βολές όλμων, πυροβόλων, ΠΑΟ κλπ. Τίποτα δεν πρέπει να φτάσει στην ακτή.

 

askisi3To καμάρι των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων, το Ç-154, τέταρτο αποβατικό σκάφος αρμάτων (LCT) νέου τύπου, εγχώριας σχεδίασης και ναυπήγησης από τα συνολικά οκτώ που απέκτησε πρόσφατα το Τουρκικό Ναυτικό. Γρήγορα σκάφη, με καλό εξοπλισμό και μεγάλη χωρητικότητα. Κορυφαία στόχοι για τα ελληνικά συστήματα αντιαποβάσεων.

 

askisi4Καταρρίχηση με fast rope ανδρών της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων από ελικόπτερο S-70 Blackhawk. Εικόνες που θα προηγηθούν της απόβασης. Θα κτυπήσουν μονάδες-κλειδιά, διοικητήρια αρχηγεία, αποθήκες πυρομαχικών κλπ

defencenet.gr