Home / Πολιτικη / Οδηγούν σε “λουκέτο” τα Περιφερειακά κανάλια

Οδηγούν σε “λουκέτο” τα Περιφερειακά κανάλια

Δημοπρασία ψηφιακών συχνοτήτων με φωτογραφικές διατάξεις, υπέρ της… “οικογενείας Κλικλίκου” – Θα προσφύγει στην Ε.Ε. η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών

digea600_134311_021A21 Digea-logo11

Σε λίγες μέρες, στις 30 Ιουνίου κατά δήλωση κυβερνητικών στελεχών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών προχωρά στη δημοπρασία για την εκχώρηση των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων στους παρόχους δικτύου.

Με το λουκέτο στην ΕΡΤ ένας ισχυρός και τεχνολογικά άρτιος τηλεοπτικός οργανισμός πετάχτηκε εκτός παιχνιδιού ψηφιακής τηλεόρασης και η αναμενόμενη δημοπρασία αναμένεται να εξελιχθεί σε παζάρι για λίγους και εκλεκτού.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ στην κυβέρνηση Καραμανλή, δηλώνει πως η ΕΡΤ δεν χρειαζόταν να λάβει μέρος στη διαβούλευση η οποία έληξε την περασμένη Τετάρτη, για τους όρους εκχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων!

Αν και σε αυτή ρητά αναφέρεται πως αποδίδονται στην ΕΡΤ δυο ψηφιακές συχνότητες, από τις 3 που κατείχε ως σήμερα.

 

Δείχνουν Digea

 

Οι όροι στο προτεινόμενο μοντέλο δημοπράτησης καταγγέλλονται ως προβληματικοί και φωτογραφικοί.

Συγκεκριμένα: Δεν έχουν δοθεί οι άδειες σε παρόχους περιεχομένου (τηλεοπτικά κανάλια) και άρα οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι δικτύου δεν μπορούν να γνωρίζουν τους εν δυνάμει πελάτες τους για να υπολογίσουν την απαιτούμενη επένδυση τους.

Δεν καθορίζεται τιμή εκκίνησης προσφοράς για τους παρόχους δικτύου.

Το οριζόμενο χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη της χώρας σε δυο φάσεις με ψηφιακό σήμα αποκλείει την είσοδο ξένων παιχτών στην ελληνική αγορά ή άλλων ενδιαφερομένων που δεν έχουν ήδη στημένο δίκτυο πομπών.

Και να πως:

Ορίζεται πως εντός 3 μηνών πρέπει να καλυφθούν με ψηφιακό σήμα δέκα σημεία εκπομπής και εντός 6 μηνών το 60% της χώρας, σε 50 σημεία που ορίζει ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων.

Για να στήσει μια εταιρεία δίκτυο πομπών δηλαδή 50 επί 4 πολυπλεξίες ίσον 200 πομπούς στην Ελλάδα θα πρέπει προηγουμένως να πάρει άδειες για τα κεραιοσυστήματα.

Ο χρόνος αδειοδότησης τους ξεπερνά τους 6 μήνες!

Άρα δεν υπάρχει χρόνος να τους στήσει, εκτός αν το έχει ήδη κάνει ή έχει αγοράσει τους πομπούς και είναι έτοιμη να τους στήσει.

Τελευταίο σημείο που προκαλεί ερωτηματικά για τους στόχους της δημοπρασίας είναι τα κριτήριο στην Α’ φάση αξιολόγησης των φακέλων των υποψηφίων.

Αν ένα από αυτά δεν ικανοποιείται, η ΕΕΤΤ έχει τη δυνατότητα να βγάλει εκτός διαδικασίας τον

υποψήφιο.

Εκτός λοιπόν από την οικονομική κατάσταση, την τεχνική ικανότητα μπαίνει το κριτήριο της “ικανότητας διαχείρισης μετάβασης και δυνατότητα ενημέρωσης του κοινού”.

Ποιος έχει ήδη τέτοια ικανότητα διαχείρισης στην επικοινωνία της ψηφιακής μετάβασης;

Η Digea που έχει αναλάβει και κάνει κάθε φορά τις καμπάνιες στη μεταβατική περίοδο με την οικογένεια Κικλίκου.

 

Προσφυγή στην Ευρώπη και την Επιτροπή Ανταγωνισμού

 

Η πρώτη ηχηρή αντίδραση για τη δημοπρασία συχνοτήτων ήρθε από την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών.

Η ΕΠΕΚ δηλώνει πως θα καταφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια επειδή διαπιστώνει πως με τους όρους  εκχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων μπαίνει λουκέτο στα περιφερειακά κανάλια.

Όπως σημειώνει φωτογραφίζεται ένας πάροχος δικτύου για όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, δηλαδή η Digea.

«Mας τελειώνουν την ελεύθερη φωνή της Περιφέρειας και κλείνουν τις επιχειρήσεις μας με έμμεσες διαδικασίες», τονίζει η ΕΠΕΚ.

Π-