9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ο ιστορικός ρόλος της Ελλάδος στο Παγκόσμιο στερέωμα δεν μπορεί να σταματήσει – Φθάνει να ρίξουμε στον Καιάδα του παρελθόντος το ανάξιο και φθοροποιό κομματικό κράτος, του λαϊκισμού και της ρεμούλας – Έχουμε τις δυνατότητες

kithira efklidis

Είναι τώρα η ώρα η καλή να θυμηθούμε τον μεγάλο μας Παλαμά που προφητικά έγραψε:

«Δεν έχεις Όλυμπε θεούς

- Advertisement -

μηδέ λεβέντες η Όσσα

ραγιάδες έχεις, μάνα γη,

σκυφτούς για το χαράτσι,

κούφιοι και οκνοί καταφρονούν

τη θεία τραχιά σου γλώσσα

των Ευρωπαίων περίγελοι και

των αρχαίων παλιάτσοι»…

Και είναι τώρα η ώρα η καλή να απευθυνθούμε στους Ευρωπαίους «φίλους» και ιδιαιτέρως σε κείνους που μας καταφρόνεσαν, απαξίωσαν, προπηλάκισαν και μας αμφισβήτησαν με τους πολιτικούς των και με τα ΜΜΕ ως κύμβαλα αλαλάζοντα και να τους θυμίσουμε λίγα από την Ιστορία.

Μέχρι την Αναγέννηση ζούσαν στα σκοτάδια έως ότου η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και μετέπειτα η Ελληνιστική Εποχή τους εφώτισαν και τους έδωσαν τον πολιτισμό και την τεχνολογία πού σταδιακά ανέπτυξαν.

Ιδιαιτέρως σημειώνεται ότι στα λεξικά τους το 33% των λέξεων είναι ρίζας Ελληνικής, η δε επιστημονική τους ορολογία περιέχει, ως επί το πλείστον, λέξεις Ελληνικές.

Είναι σπουδαίο να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα παρά τα GPS και σύγχρονα μέσα μετράμε τα οικόπεδα με τον Θαλή Μιλήσιο φιλόσοφο και μαθηματικό που θεμελίωσε τις επιστήμες και μέτρησε το ύψος των πυραμίδων της Αιγύπτου και με την Ευκλείδειο Γεωμετρία και με το Πυθαγόρειο θεώρημα.

Οι Έλληνες απεδείχθησαν δεινοί θαλασσοπόροι και χρησιμοποιούσαν τον Αστρολάβο, τον Γνώμονα και την Κλεψύδρα για την μέτρηση του χρόνου.

Με ικανή προσέγγιση εγνώριζαν το πλάτος και μήκος του τόπου.

Με τον πολικό αστέρα – Βορρά καθόριζαν την γωνία πλεύσεως τον πλοίου.

Ίδρυσαν αποικίες έκτος από τις Ελληνικές θάλασσες σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Ας αναφέρουμε τον Πυθέα (380-310 π.Χ.) που ίδρυσε την Μασσαλία (Μάσσω αλιεύς) ο όποιος έπλευσε μέχρι και την Ισλανδία την οποία ονόμασε Θούλη.

Συνάντησε εκεί την «πεπηγμένη θάλασσα» γιατί είχε φθάσει στο ύψος του Αρκτικού Κύκλου και παρατήρησε ότι ο ήλιος δεν έδυε ποτέ.

Κατέγραψε, εχαρτόγράφησε και ονομάτισε όλες τις χώρες του Βορρά και ιδίως της Βαλτικής.

Από το περίφημο «Παλίμψηστο του Αρχιμήδη» που αποκωδικοποιήθηκε το 2008 μαθαίνουμε μεταξύ άλλων ότι ο Αρχιμήδης (… «μη μου τους κύκλους τάραττε» είπε στον φονιά του Ρωμαίο στρατιώτη), γνώριζε τις αρχές και την πρακτική του Διαφορικού και Ολοκληρωτικού Λογισμού πολλοίς αιώνες πριν από την διατύπωση τους από τον Νεύτωνα και Leibniz!

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (276-194 π.Χ.) εμέτρησε την περιφέρεια και την ακτίνα της γης με ικανή ακρίβεια (σφάλμα 0,3%).

Ο Έλληνας αστρονόμος και γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος (127-151 μ.Χ.) ήταν ονομαστός γιατί βασιζόμενος στο Γεωκεντρικό σύστημα του Ίππαρχου υπελόγισε τις θέσεις των ουρανίων σωμάτων Ηλίου Σελήνης και πλανητών και τις εκλείψεις. (Ο Κέπλερ πολλούς αιώνες μετά εξέλιξε το σύστημα τούτο).

Πριν από έναν αιώνα το 1900 ένας σφουγγαράς βούτηξε στα Αντικύθηρα και ανέλκυσε από ένα ναυάγιο (60-50 π.Χ.) αγάλματα χάλκινα, μαρμάρινα και αγγεία, άλλα και έναν μυστηριώδη μηχανισμό σ’ ένα κουτί.

Σ’ αυτό το κουτί μέσα ήταν ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων που εμελετήθη εσχάτως και κατεσκευάσθη αντίγραφο του από τον Βρεταννό Καθηγητή Πράϊς, ο οποίος είπε ότι είναι ο πρώτος Αναλογικός Υπολογιστής στον κόσμο εκπληκτικής τεχνολογίας, που αλλάζει τελείως τις απόψεις μας για την Αρχαία Ελληνική τεχνολογία.

Τέλος, δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε την συμβολή μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είπε τότε ο Τσώρτσιλλ: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Θαρσείν χρή! Τώρα λοιπόν είναι η καλή ώρα πού πρέπει να βγούμε μπροστά με δυναμισμό, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία με την πρώτη στον κόσμο Ελληνόκτητη Εμπορική μας ναυτιλία, με τον Τουρισμό μας, με την άμεση εγκατάσταση των ΑΟΖ με Ευρωπαϊκή ομπρέλα και την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, με την γεωργία, βιοτεχνία και βιομηχανία μας, άλλα και τις Αποζημιώσεις – Δάνεια της κατοχής από την Γερμανία.

Επιτέλους, ας ρίξουμε στον Καιάδα αυτό του παρελθόντος ανάξιο, φθοροποιό κομματικό κράτος του λαϊκισμού και της ρεμούλας που μας έφερε στην σημερινή κατάντια κι ας ιδρύσουμε ένα νέο σύγχρονο κράτος με τις φωνές των εφήβων της Σπάρτης: «…Άμμες δέ γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες…».

Βασίλειος Χαρλαύτης

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This