9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Ανάλογα με τα στρέμματα οι αγροτικές επιδοτήσεις

Απώλειες έως και 30% φέρνει η νέα ΚΑΠ από το 2014 – Ο υπολογισμός δεν θα γίνεται με βάση την παραγωγή – Άρση περιορισμών από το 2017 στην παραγωγή της ζάχαρης – Το φθινόπωρο οι τελικές αποφάσεις

agrotes-1 trakter-orgonei

Σε σαρωτικές αλλαγές συμφώνησαν, ύστερα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, οι χώρες-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς θα μοιράζονται τα 50 δισ. ευρώ το χρόνο που απορροφά η Κοινή Αγροτική Πολιτική έως το 2020.

Βασικά σημεία τη νέας ΚΑΠ, η οποία θα πρέπει τώρα να λάβει και την έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούν η αποσύνδεση των αγροτικών επιδοτήσεων από τα επίπεδα αγροτικής παραγωγής και η συνάρτησή τους από την έκταση των αγροτικών κτημάτων, η σύνδεση του 30% των επιδοτήσεων με περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και η άρση των περιορισμών στην παραγωγή ζάχαρης έως το 2017, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών.

- Advertisement -

Η νέα πολιτική κατανέμει «με πιο δίκαιο τρόπο» τις άμεσες επιδοτήσεις μεταξύ των χωρών και μεταξύ των παραγωγών, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε γενικές γραμμές, αναφέρει, η νέα ΚΑΠ θα μειώσει ορισμένες επιδοτήσεις και θα συνδέσει άλλες με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η ελάχιστη επιδότηση θα ισούται με το 60% του εθνικού ή περιφερειακού μέσου όρου, γεγονός που θα ωφελήσει τους μικρούς παραγωγούς.

Ο υπολογισμός των επιδοτήσεων θα γίνεται με βάση την επιφάνεια της καλλιεργούμενης έκτασης και όχι με βάση την παραγωγή των προηγούμενων ετών.

Οι χώρες-μέλη θα μπορούν να διαθέτουν το πολύ το 8% των κονδυλίων τους για επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή

Αυτά σημαίνουν ότι ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί θα χάσουν έως και το 40% των επιδοτήσεων.

Παρόλα αυτά, οι εθνικές κυβερνήσεις θα έχουν το περιθώριο να περιορίσουν αυτές τις απώλειες έως και κατά 30%.

Η απόφαση για το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ το χρόνο αναβλήθηκε για το φθινόπωρο.

Το 30% των επιδοτήσεων συναρτάται με περιβαλλοντικά θέματα: οι αγρότες θα πρέπει να διαχειρίζονται το 5% των εκτάσεών τους ως οικολογικές ζώνες, δηλαδή να το αφήνουν ακαλλιέργητο.

 

Η ζάχαρη

 

Ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή στην αναθεωρημένη ΚΑΠ θεωρείται η άρση του περιορισμού στην παραγωγή ζάχαρης από τον Οκτώβριο του 2017, με το ισχύον εδώ και 45 έτη περιοριστικό σύστημα σε ποσότητες και τιμές, να θεωρείται υπεύθυνο για τη δημιουργία πλασματικών ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και για τον περιορισμό των εξαγωγών εκτός ΕΕ.

 

Το περιβάλλον

 

Το 30% των άμεσων επιδοτήσεων εξάλλου, δηλαδή τα τρία τέταρτα περίπου του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ, θα συνδέεται πλέον με την «πράσινη πολιτική», θα εξαρτάται με άλλα λόγια από τα μέτρα που λαμβάνουν οι αγρότες για το περιβάλλον.

Στα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνεται πλέον η υποχρέωση να μένει το 5% της συνολικής έκτασης ακαλλιέργητο για περιβαλλοντικούς λόγους, ποσοστό το οποίο ενδέχεται να φθάσει μετά το 2017 το 7%.

Ο συγκεκριμένος όρος βρίσκει κάθετα αντίθετους τα αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποστηρίζουν ότι το μέτρο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την διατροφική ασφάλεια της ΕΕ.

Αντίθετοι ωστόσο είναι και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τους οποίους το 5% ακαλλιέργητης γης είναι πολύ μικρό ποσοστό και αποτελεί υπαναχώρηση από αρχικές συζητήσεις και προτάσεις.

Κατά τις συζητήσεις υπήρξαν και θέματα για τα οποία δεν επήλθε συμφωνία, όπως για παράδειγμα, η πρόταση να περιοριστούν οι ετήσιες επιδοτήσεις στα μεγάλα αγροκτήματα στα 300.000 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα θέματα ωστόσο δεν θεωρούνται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τόσο σοβαρά ώστε να οδηγήσουν σε «μπλοκάρισμα» της συμφωνίας, και αναμένεται να επιλυθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα 2014-2020.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προβοκάτσιες στήνουν οι Τούρκοι στο ποτάμι!!!

Σώνει και καλά θέλουν να προκαλέσουν «θερμό επεισόδιο» στον Έβρο – Οι δουλέμποροι… προστάτες των λαθρομεταναστών!!!

Το Καλέ Πανηγύρι του Διδυμοτείχου

Αποτελεί απότοκο σημαντικών Ιστορικών γεγονότων και Θεϊκής παρέμβασης – Ο Λαός του Διδυμοτείχου διατηρεί άσβεστη την θαυματουργή...

Για ποιο λόγο εξαιρέθηκε η Θράκη και η Σαμοθράκη;

Εμείς εδώ δεν αντιμετωπίζουμε προσφυγικές ροές, όπως τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα; - Διαμαρτυρία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης

Θα κάνει δημοψήφισμα για την Αγιά Σοφιά;

Ο Ερντογάν ζήτησε και επισήμως την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας – Θα την κάνει τζαμί

Το Δ’ Σώμα Στρατού ασπίδα του Έβρου

Η «ακτινογραφία» του ισχυρότερου σχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που κρατά απροσπέλαστη την Ελληνοτουρκική μεθόριο – Το Δ’ Σ.Σ. κλείνει σε λίγους μήνες...

More Articles Like This