9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εάν επελέγετο ο ανταγωνιστικός αγωγός “Nabucco” η χώρα μας θα έμπαινε στο περιθώριο – Μεγάλο βήμα και ο πρώτος Σταθμός Υγροποιημένου Αερίου που θα κατασκευασθεί στην Κύπρο – Ο μεγάλος χαμένος στην μάχη των αγωγών είναι η Τουρκία 

agogoi1 agogoi

Η επιλογή του του αγωγού TAP για την μεταφορά προς την Ευρώπη του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν ξαναβάζει την  Ελλάδα ατά ενεργειακό σταυροδρόμι και δημιουργεί νέες προοπτικές διεθνών αναπτυξιακών συνεργασιών.

Εάν επελέγετο ο ανταγωνιστικός αγωγός Ναμπούκο, η Ελλάς θα ετίθετο στα περιθώριο αυτής της αγοράς με αποτέλεσμα την σοβαρή υπονόμευση των προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας.

- Advertisement -

Τώρα, πέρα από τις καθαρά οικονομικές προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας κλπ., διαμορφώνεται μια κατάστασις στρατηγικών ισορροπιών στην όποια η θέσις της χώρας μας αναβαθμίζεται.

Αυτό άλλωστε είχε διαφανεί εδώ και λίγες εβδομάδες, όταν ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επεσκέφθη το Αζερμπαϊτζάν κατά την επιστροφή του από την Κίνα.

Από τότε διαπιστώθηκε ένα κλίμα ιδιαιτέρως θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα, το όποιο επιβεβαιώνεται από την τελική υπογραφή.

Τούτο βεβαίως υπήρξε αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης πολιτικής ορθών συνεργασιών και επιρροών πού διαμόρφωσαν αυτό το τελικό αποτέλεσμα

Την ίδια στιγμή, παρουσία των πρέσβεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Λευκωσία υπεγράφετο το «μνημόνιο κατανοήσεως» για τη δημιουργία του πρώτου σταθμού υύγροποιήσεως φυσικού αερίου, στα Βασιλικά, πλησίον της Λεμεσού.

Η διπλωματική αυτή παρουσία αποδεικνύει την τεράστια σημασία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, με το όποιο δρομολογείται η προοπτική συντονισμένων εξαγωγών τού φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, χωρίς μάλιστα την παρεμβολή άλλων ενδιαμέσων.

Ο μεγάλος χαμένος είναι η Τουρκία, η όποια ήλπιζε ότι με τον αγωγό Ναμπούκο η Ελλάς θα παρεκάμπτετο.

Ακόμη περισσότερο όμως, ήλπιζε να θέση υπό τον έλεγχα της και την μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, με αγωγό που θα το έφερνε μέσω της βορείου Κύπρου στο λιμάνι Τσεϊχάν, στην νότια ακτή της.

Από εκεί με τον ήδη υφιστάμενο αγωγό θα μπορούσε να μεταφέρεται προς το Μπακού και να «πέφτει» στον Ναμπούκο προκειμένου να μεταφερθεί στην Ευρώπη.

Η διπλή αυτή επιτυχία, είναι αποτέλεσμα επίμονων προσπαθειών αφ’ ενός της ελληνικής διπλωματίας και αφ’ έτερου της νέας κυπριακής κυβερνήσεως, ή οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η διακυβέρνησις Χριστόφια, εξ αιτίας της οποίας η συμφωνία για τον σταθμό υγροποιήσεως καθυστερούσε αδικαιολογήτως. Και όσο καθυστερούσε, τόσο η Τουρκία έβρισκε περιθώρια να πιέζει για την δική της λύση.

Όπως αποδεικνύεται δε για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται ούτε η απροθυμία των Ισραηλινών ούτε η πολιτική των ΗΠΑ. Και οι δύο αυτές πλευρές ήσαν πρόθυμες να υποστηρίξουν το εγχείρημα.

Τα συμφέροντα του Ισραήλ όσον άφορα στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου είναι στενά συνδεδεμένα με αυτά της Κύπρου, η δε εταιρεία που εκμεταλλεύεται το οικόπεδο 12 είναι αμερικανική. Και τούτο διότι αυτή ενδιεφέρθη να το αναλάβει.

Ούτε η «φιλική» ρωσική κυβέρνησις ούτε οι έχοντες συμφέροντα στην Κύπρο Ρώσοι «ολιγάρχες» ησχολήθησαν με τους ενεργειακούς πόρους της Μεγαλονήσου.

Ίσως μάλιστα οι μεγάλοι ρωσικοί οργανισμοί του κλάδου να ενοχλήθηκαν κιόλας με την εμφάνιση ενός ανταγωνιστού, η παρουσία τού όποιου θα έθετε τέρμα στο μονοπώλιο πού είχαν στην διάθεση φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ως προς τον σταθμό υγροποιήσεως λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η κυπριακή πλευρά ήταν το πρόβλημα. Τουλάχιστον για όσο διάστημα το αριστερό ΑΚΕΛ κυβερνούσε την Μεγαλόνησο.

Ας τα βλέπουν αυτά όσοι ευαγγελίζονται αριστερές διακυβερνήσεις και ευελπιστούν ότι αυτές μπορεί να λύσουν προβλήματα. Τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα χειρότερα προβλήματα και την βαθύτερη κρίση, οδηγήθησαν σε αυτά από αριστερές κυβερνήσεις ή από αριστερές ιδεοληψίες.

Επιβεβαιώνεται επιπροσθέτως πόσο εξωπραγματικές ήσαν εξαρχής οι προτάσεις των αριστερών κομμάτων και για την αντιμετώπιση της κρίσεως στην Ελλάδα.

Η μικροψυχία μάλιστα, την οποία επιδεικνύουν κατά τον σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων καθιστά εμφανή την πλήρη αδυναμία των στελεχών τους να κατανοήσουν τα συμβαίνοντα στην διεθνή σκηνή.

Βεβαίως, υπάρχει και άλλη ερμηνεία της συμπεριφοράς τους.

Αντιλαμβάνονται με ακρίβεια την πραγματικότητα και προφανώς θλίβονται για το γεγονός ότι για μίαν ακόμη φορά η καταστροφολογία τους διεψεύσθη.

Ευθ. Π. Πέτρου

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νερά αχαρτογράφητα τα… Ελληνοτουρκικά

Την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Προβληματισμό όμως προκαλούν οι δηλώσεις...

More Articles Like This