Απαράδεκτη και αψυχολόγητη ενέργεια προς τους ακρίτες του Έβρου, το κλείσιμο του ιστορικού Ταχυδρομικού Γραφείου των Καστανεών – Μήπως η Αθήνα θέλει να διώξει τους κατοίκους από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα;
Θωράκιση των συνόρων δεν σημαίνει μόνον Στρατός.
Σημαίνει και Παιδεία, σημαίνει και Δημόσιες Υπηρεσίες, σημαίνει και Πολιτισμός, σημαίνει και Οικονομία.
Και αυτά τα τόσο απαραίτητα στοιχεία, για εμάς που ζούμε στην παραμεθόριο περιοχή του Έβρου, στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας, (εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις) δυστυχώς δεν τα βλέπουμε.
Αντιθέτως ο Δημόσιος τομέας, χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνεται ή μάλλον εγκαταλείπει τον τόπο μας.
Διαβάστε την επιστολή που μας έστειλαν από τις Καστανιές.
***
Αγαπητέ φίλε
κ. Κονδύλη
Χαίρετε πάντοτε
Για όλα όσα γράψατε στην έγκυρη και σωστή εφημερίδα σας, σχετικά με την κατάργηση του Γραφείου ΕΛ-ΤΑ Καστανεών, σας ευχαριστούμε όλοι οι κάτοικοι πάρα πολύ.
Δεν είναι δυνατόν, αγαπητέ φίλε Σταύρο,να μας αφήσει κι’ μας η κατάργηση αυτή, αδιάφορους, απαθείς και ασυγκίνητους.
Γι’ αυτό πιάσαμε πάλι την πέννα και γράψαμε μερικές φτωχές σκέψεις, μήπως και μπορέοσυμε να συγκινήσουμε μερικούς που μένουν δυστυχώς ασυγκίνητοι, μη θέλοντας ποτέ να ακούσουν τη φωνή και τα παράπονα των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας και να δώσουν κάποια δίκαιη λύση.
Εσείς κ. Δ/ντα θα κρίνετε αν οι συνημμένες σκέψεις μας είναι ικανές ή όχι για δημοσίευση.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για μιαν ακόμη φορά για όλα.
Με εκτίμηση
Κων/νος Ν. Ντίνας
***
Κλείνει το Ταχυδρομικό Γραφείο Καστανεών
Ανάστατοι και πάλι οι κάτοικοι της κωμοπόλεως Καστανεών.
Αμέσως μετά τον υποβιβασμό από 6/θέσιο σε 4/θέσιο του Δημοτ. Σχολείου της κωμοπόλεως, έρχεται τώρα η κατάργηση του παλαιού ιστορικού Γραφείου ΕΛ-ΤΑ, το οποίον λειτουργεί κανονικά μέχρι σήμερα από την απελευθέρωση της Τουρκικής μαύρης σκλαβιάς και κατά πληροφορίες παλαιών σε ηλικία κατοίκων, λειτουργούσε και επί Τουρκοκρατίας από το έτος 1912.
Το Γραφείο αυτό, στα χρόνια που η Πατρίδα μας ήταν πάμπτωχη, λόγω των πολέμων, λειτουργούσε με προσωπικό τριών υπαλλήλων, και εξυπηρετούσε άριστα τις ανάγκες των κατοίκων, και με ένα ιδιαίτερο αγροτικό διανομέα – χωρίς μεταφορικά μέσα τότε – εξυπηρετούσε άριστα τις ανάγκες των κατοίκων, κι ένα σωρό άλλα χωριά της γύρω περιοχής.
Σήμερα που η Πατρίδα μας, έγινε περισσότερο ευρωπαϊκή χώρα, τώρα το Γραφείο καταργείται – λόγω οικονομικής κρίσεως – και δεν μπορεί να λειτουργήσει, ούτε με προσωπικό ενός μόνο υπαλλήλου, όπως λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια.
Τι να αναφέρει αλήθεια κανείς, για το Γραφείο αυτό, για να μπορεί ν’ αποτρέψει έστω και την τελευταία στιγμή την κατάργησή του;
Να αναφέρει την εξυπηρέτηση που προσφέρει καθημερινώς στους κατοίκους των Καστανεών και στις διάφορες εδρεύουσες Δημόσιες Υπηρεσίες; Ή την εξυπηρέτηση των κατοίκων των άλλων ακριτικών χωριών;
Συν τοις άλλοις, υπάρχει στην κωμόπολη κι ένα τελωνείο προς τη γείτονα Τουρκία, και πρέπει να είναι γνωστό σ’ όλους, ότι το Γραφείο ΕΛ-ΤΑ εξυπηρετεί πάρα πολύ τους διερχόμενους ξένους τουρίστες.
Δεν γνωρίζουμε, αν οι Αρμόδιες Αρχές του Κράτους, με το να καταργούν τις δημόσιες υπηρεσίες των χωριών, έχουν σκοπό να μετακινήσουν τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, από τον τόπο τους, και να τους συγκεντρώσουν όλους στις πόλεις.
Τους κατοίκους όμως των ακριτικών χωριών, τους χρειάζεται και τους θέλει η πατρίδα στον τόπο τους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους.
Και το ενδιαφέρον γι’ αυτούς να είναι μεγαλύτερο, διότι αυτοί στερούνται πολλά αγαθά, τα οποία απολαμβάνουν πλούσια οι άλλοι Έλληνες, που έχουν την τύχη να κατοικούν στις μεγαλουπόλεις.
Πιστεύουμε κ. Δ/ντα, ότι έχουμε κι εμείς τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Έλληνες, και καλό θα είναι, οι Αρμόδιοι Άρχοντες του Κράτους, κάθε εποχής, προτού προβούν και αποφασίσουν την κατάργηση ή υποβίβαση των διάφορων Δημόσιων Υπηρεσιών των χωριών, να υποβάλλονται στον κόπο περνώντας από τα χωριά, να ρωτούν και να γίνονται γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ακριτικοί πληθυσμοί.
Αυτό θα ενισχύσει το ηθικό των κατοίκων περισσότερο, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινώς, θα βοηθήσει να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν, κάτι που είναι συμφέρον της Πατρίδας μας.
Με πολλή εκτίμηση
Ντίνας Ν. Κων/νος
***
Σημείωση Ε.Θ.
Όταν οι πρόσοδοι του Δημοσίου ήταν 3,60% από το χαρτόσημο, η Ελλάδα λειτουργούσε νοικοκυρεμένα, ενώ ούτε κουνούπι τολμούσε να περάσει τα σύνορά μας.
Σήμερα το Κράτος έχει διαλυθεί από τους κομματικούς συνδικαλιστές στο Δημόσιο.
Εμείς όμως γιατί ανεχόμαστε την ερήμωση του Έβρου, την στιγμή που ο κακός μας γείτονας εργάζεται συστηματικά για την τουρκοποίηση της Ελληνικής Θράκης;
Μυαλό πότε θα βάλουμε;
Ξεχάσαμε μήπως τις προσφυγιές;
Σ.Κ.