9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020

ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ “ΜΑΪΜΟΥΝΙΕΣ” ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Αν πράγματι θέλει το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τότε θα πρέπει να δέχεται η Εφορία ΟΛΕΣ τις Αποδείξεις και να αναγνωρίζει την δαπάνη – Τότε όλοι οι πολίτες θα απαιτούν την απόδειξη

apodeikseis TAMEIAKH-MHXANH.5

Όταν η Πολιτεία αποδεικνύεται αναξιόπιστη, τότε δημιουργεί και πολίτες αναξιόπιστους.

Κατ’ αρχάς θεωρούμε ότι το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων για το 25% καταναλωτικής δαπάνης των φορολογουμένων, είναι αντισυνταγματικό καθώς στρέφεται κατά της ελευθερίας των συναλλαγών και αποτελεί προσβολή της προσωπικότητος του ατόμου.

- Advertisement -

Από εκεί και πέρα δεν επιτρέπεται το κράτος να κάνει επιλογή των αποδείξεων που λαμβάνει ο πολίτης και άλλες να τις δέχεται ως δαπάνη και άλλες αν τις απορρίπτει.

Και πως μπορεί να δομηθεί φορολογική συνείδηση στους πολίτες, με τις εφαρμοζόμενες “μαϊμουνιές” από τις κάθε τόσο αιφνίδιες αλλαγές σαν κι αυτήν που προαναγγέλλεται;

***

Πλήρη ανατροπή στο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Θα αναγκάζει τους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις από παντού και στο τέλος του χρόνου θα ξεκαθαρίζει ποιες θα περνάνε στην Εφορία και ποιες θα πρέπει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων!

Ειδικότερα, με βάση το νέο σχέδιο, το οποίο τίθεται επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2014, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι.

Οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν κατά τη διάρκεια του έτους ποιες είναι αυτές, ώστε να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις απ’ όλους τους κλάδους.

Στη συνέχεια, μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να τις αναγράψουν αναλυτικά στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος συλλογής αποδείξεων θα είναι η αποσύνδεση από τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ που, σύμφωνα και με την τρόικα, δεν απέφερε αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες:

Εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων, όπως αυτή ισχύει σήμερα.

Δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι οι φορολογούμενοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις

Θα θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα, όχι με τη μορφή της «τιμωρίας» με περισσότερο φόρο που ισχύει σήμερα, εφόσον δεν συγκεντρωθούν αποδείξεις, αλλά με την παροχή φοροέκπτωσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.ά.

Επίσης μελετώνται κίνητρα συλλογής αποδείξεων, όπως η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, η επιστροφή μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).

Φέτος θα πρέπει να υποβληθούν στην Εφορία αποδείξεις (του 2012) για το 25% εισοδήματος από μισθωτούς – συνταξιούχους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Η ποινή φόρου είναι πλέον 22% και όχι 10% επί του ποσού των αποδείξεων που δεν υποβλήθηκαν.

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.750 ευρώ για την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Έτσι, αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ, θα έχει ποινή φόρου 165 ευρώ (22% επί της διαφοράς των 750 ευρώ).

***

Σημείωση Ε.Θ.

Αυτά γράφει το ρεπορτάζ του Στέλιου Κράλογλου

Εμείς όμως επιμένουμε.

Εάν η Πολιτεία θέλει πράγματι να πατάξει την φοροδιαφυγή, τότε θα πρέπει να δέχεται την δαπάνη ΟΛΩΝ των αποδείξεων.

Και σίγουρα τότε οι πολίτες θα ΑΠΑΙΤΟΎΝ τις αποδείξεις, γιατί θα εκπίπτονται από το φορολογητέο εισόδημά τους.

Απλά πράγματα.

Γιατί όμως δεν τα εφαρμόζουν;

Προηγούμενο άρθροΈνας «ασυνήθιστος» πρωταθλητής
Επόμενο άρθροΤα “Χ Ι Λ Ι Α”

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This