9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι καλύβες του Δέλτα μπαίνουν στο πρόγραμμα “Παράκτια Ζώνη” της Α.Μ.-Θ.

Μετά το “πάγωμα” της κατεδάφισής τους για δύο χρόνια – Θα κατασκευασθούν καλαίσθητα καταλύμματα, με χρήση υλικών που ταιριάζουν με το περιβάλλον, σύμφωνα με αρχιτεκτονικά σχέδια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

delta-kalives kalives-delta-1

«Ανάσα» δύο ετών δίνει μια ειδική διάταξη στο νόμο για τα αυθαίρετα σε περισσότερους από 300 αλιείς, κτηνοτρόφους και κυνηγούς που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Έβρου, δίνοντας ζωή σε μια περιβαλλοντικά αλλά και εθνικά ευαίσθητη ακριτική περιοχή της χώρας, σύμφωνα με το Έθνος.

Η διάταξη εξαιρεί για δύο χρόνια από την κατεδάφιση τις αυθαίρετες καλύβες που διατηρούν εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή οι «άνθρωποι του Δέλτα», κάτι που παρέχει τον χρόνο στους ίδιους αλλά και στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα που διχάζει τους ακρίτες.

- Advertisement -

Οι πρόχειρες κατασκευές υπάρχουν από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα στις όχθες του Δέλτα και στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας τις ανάγκες αλιέων, κτηνοτρόφων και κυνηγών (φύλαξη εργαλείων, πρόσκαιρη διαμονή, προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες κ.λπ.).

Στην πλειονότητά τους έχουν εμβαδόν από 20 έως και 40 τ.μ. και είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες, ξύλο και πάνελ αλουμινίου.

Τις τελευταίες δεκαετίες αυτές πολλαπλασιάστηκαν και αναπτύχθηκαν άναρχα, ενώ δεν λείπουν και οι πιο «βαριές» κατασκευές με χρήση και μπετόν.

Αποτέλεσμα είναι να έχει παγιωθεί μια κατάσταση αυθαιρεσίας που «πληγώνει» αισθητικά και περιβαλλοντικά την προστατευόμενη περιοχή.

Οι καταγγελίες αρμόδιων φορέων και οικολόγων προκάλεσαν επανειλημμένως την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες έχουν εκδώσει απανωτές αποφάσεις για κατεδαφίσεις, ενώ στους ιδιοκτήτες των καλυβών έχουν καταλογιστεί πολλές φορές χρηματικά πρόστιμα.

Δήμος, Περιφέρεια, Φορέας Διαχείρισης, Δασαρχείο και άλλοι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν διαχρονικά πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η ιδιαιτερότητα της ακριτικής περιοχής οδηγεί κάθε φορά στην αναβολή των κατεδαφίσεων, για λόγους που άπτονται και του εθνικού συμφέροντος.

«Εάν οι υπηρεσίες προβούν σε κατεδάφιση, το αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι η εξάλειψη όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων από το Δέλτα, ενώ θα ελαχιστοποιηθεί ή θα μηδενιστεί η ελληνική ανθρώπινη παρουσία σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιος, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με αφορμή την απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Θράκης για την κατεδάφιση 120 καλυβών.

Ενδεδειγμένη λύση είναι η κατασκευή ομοιόμορφων, καλαίσθητων καταλυμάτων, με χρήση υλικών που συνάδουν με το τοπίο και την οικολογική ταυτότητα της περιοχής, για την εξυπηρέτηση των χρηστών, πριν από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Παράκτια Ζώνη», έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που αφορά την κατασκευή των πρώτων τέτοιων καταλυμάτων.

Η ειδική διάταξη στον νόμο για τα αυθαίρετα, που αφορά σε ολόκληρη τη Θράκη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης, δίνει τον χρόνο στους αρμόδιους φορείς να επεκτείνουν τέτοιες δράσεις και να δοθεί λύση που δεν θα οδηγήσει στην «έξωση» των «ανθρώπων του Δέλτα».

«Είναι ένα θετικό βήμα. Βγήκε η θηλιά από τον λαιμό μας, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με περισσότερη ψυχραιμία και να αλλάξουμε μια εικόνα που και εμείς το βλέπουμε ότι δεν είναι η καλύτερη.

Είναι θετικό ότι για πρώτη φορά υπάρχει κάτι γραπτό για τις καλύβες. Ελπίζουμε στον χρόνο που μας δίνεται να βρούμε την επιθυμητή, οριστική και ξεκάθαρη λύση που όλοι θέλουμε», δηλώνει ο Χρ. Πασχαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» που εκπροσωπεί όλους τους χρήστες του Δέλτα.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης αποφάσισε τη δημιουργία ενός σχήματος, με εκπροσώπους όλων των συναρμόδιων φορέων, που θα αναζητήσει χρηματοδοτικά προγράμματα για τη δημιουργία καταφυγίων για τους χρήστες του Δέλτα.

Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καλύπτει μια συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρέμματα υδάτινη επιφάνεια) και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ.

Τα αυθαίρετα καταλύματα υπολογίζονται από τους χρήστες σε 300, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης ανεβάζει τον αριθμό τους σε 500.

Σε ανακοίνωσή του το 2005 ο Φορέας Διαχείρισης αναφερόταν σε φήμες ότι ανάμεσα στις αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν και καλύβες «βίλες», που γίνονται αντικείμενο εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης, ενώ άφηνε υπόνοιες και για θυλάκους εγκληματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

ThrakiToday

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This