9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Το κρούσμα ευλογιάς σε μονάδα του Πυθίου Έβρου

Αναστάτωσε τους κτηνοτρόφους της Θράκης – Απαγορεύθηκαν οι μετακινήσεις ζώων από την συγκεκριμένη περιοχή – Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο – Ξύπνησαν μνήμες του 1996

probata kopadi

Αναστάτωση στους κτηνοτρόφους της Θράκης έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στο Πύθιο του Β. Έβρου.

Πρόκειται για ένα πρόβατο για το οποίο υπήρχαν αρχικά υποψίες πως έχει προσβληθεί από την ιδιαίτερα σπάνια αυτή νόσο, υποψίες ωστόσο που επιβεβαιώθηκαν και εργαστηριακά.

- Advertisement -

Ήδη από την πρώτη στιγμή το ύποπτο αρχικά κρούσμα τέθηκε σε απομόνωση και υπό επιτήρηση ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή της νόσου.

Αμέσως ενημερώθηκαν σχετικά οι κτηνοτρόφοι ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ζώων από τη συγκεκριμένη περιοχή και όταν αυτές πραγματοποιούνται να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Με το κρούσμα αυτό ξύπνησαν οι μνήμες του 1996.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, «ήδη από την Τετάρτη ενημερωθήκαμε για το κρούσμα από τη Δ/νση Κτηνιατρικής και μας συστάθηκε να λάβουμε μια σειρά από προφυλάξεις».

Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές οδηγίες που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις ζώων από την περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα και όταν αυτές πραγματοποιούνται να γίνονται κάτω από τις προβλεπόμενες συνθήκες και τα ζώα να συνοδεύονται από τα νόμιμα παραστατικά τους.

«Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ εύκολα στα ζώα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και με τις ζωοτροφές» σημειώνει ο ίδιος.

«Ας ελπίσουμε να μην ζήσουμε καταστάσεις ανάλογες με το 1996 και το 1997 όπου σφάζονταν δεκάδες ζώα στην περιοχή μας που είχαν μολυνθεί από αφρώδη πυρετό».

Από τη μεριά του ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Γκαζινός παρουσιάζεται καθησυχαστικός για τη δημόσια υγεία, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για νόσο που δεν μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους αλλά μόνο μεταξύ των ζώων.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Ήταν το 1996 όταν η ευλογία κτύπησε το ζωικό κεφάλαιο του Έβρου.

Τότε που οι αποζημιώσεις δινόταν άφθονες, χωρίς όμως την υποχρέωση των κτηνοτρόφων να αντικαταστήσουν τα κοπάδια τους.

Ήταν τότε που οι αποζημιώσεις μετατράπηκαν σε τσιφτετέλια, διαμερίσματα και αυτοκίνητα.

Έκτοτε η συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου του Έβρου, συνεχίζεται.

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This