9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Απαράδεκτη η κατάσταση στα κρατητήρια του Έβρου

Τα Αστυνομικά Τμήματα έχουν μεταβληθεί σε Σωφρονιστικά Καταστήματα – Χωρίς αυλή, χωρίς χώρους, με σοβαρές ελλείψεις ατομικής υγιεινής για τους υπόδικους κρατούμενους – Ένα σκηνικό άκρως επικίνδυνο

skitso-filaki kratitirio

Καταγγελία για την δυσλειτουργία των Κρατητηρίων των Αστυνομικών Τμημάτων του Έβρου, κατέθεσε στον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η, Γεώργιο Σαλαμάγκα η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου.

Στην καταγγελία που κοινοποιήθηκε και στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ορεστιάδος και Αλεξανδρούπολης, καθώς και στον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης, αναφέροντας τα εξής:

- Advertisement -

***

Κύριε Γενικέ,

Εδώ και καιρό το Δ.Σ. της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου γίνεται αποδέκτης παραπόνων αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια των Τ.Σ.Φ  του Νομού μας.

Ειδικότερα, υπάρχουν κρατούμενοι που ενώ προορίζονται για τα σωφρονιστικά καταστήματα και θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτά, έχουν οδηγηθεί «προσωρινά» στα κρατητήρια των Συνοριακών Τμημάτων  και δυστυχώς στην πραγματικότητα εκτίουν εκεί μέρος της ποινής τους, καθώς η μεταγωγή τους ‘’καθυστερεί’’.

Η  πρακτική αυτή είναι εμφανώς προβληματική και άκρως επικίνδυνη, καθώς οι υποδομές των κρατητηρίων αυτών, δια νόμου, είναι προορισμένες αποκλειστικά για βραχεία κράτηση ανθρώπων.

Πρόκειται για κρατητήρια, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους ,  δύνανται να φιλοξενούν κρατούμενους  για περιορισμένο χρονικό διάστημα ημερών και μόνο και είναι χωρητικότητας λίγων ατόμων, καθώς δεν προσομοιάζουν ούτε αντικαθιστούν τα σωφρονιστικά καταστήματα  κράτησης.

Η  μακρά κράτηση υποδίκων και ποινικών  στα κρατητήρια των Τ.Σ.Φ. , σε συνθήκες μάλιστα που δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ουσιαστικά συνιστούν έκτιση ποινής, ενέργεια μη νόμιμη, καθώς η κράτηση υποδίκων στα Αστυνομικά κρατητήρια, πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο για την μεταγωγή  τους  στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως ορίζει τόσο ο Σωφρονιστικός Κώδικας όσο και το άρθρο 66 παρ. 6 του ΠΔ 141/1991 σύμφωνα με το οποίο « Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταγωγή και παράδοση σ` αυτό».

Εξαιτίας  όλων των παραπάνω προκύπτουν σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την περιορισμένη επιφάνεια, τον ανύπαρκτο αύλειο χώρο, την σοβαρή έλλειψη ατομικής υγιεινής, προβλήματα στον ψυχισμό και την εν γένη διαβίωση όπως επιβάλει και το ίδιο το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε έγγραφό του (αριθμ. Πρωτ. 1026/5/22/1-Θ/30-03-2007), με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι κρατούμενοι σε εριστικές συμπεριφορές, και αυξανόμενες καθημερινά παραβατικές πράξεις.

Οι αντιδράσεις των κρατουμένων είναι μαθηματικά βέβαιο πως οδηγούν σε πιθανή ομαδική ή ατομική  αντίδραση-εξέγερση που σε συνδυασμό με τις συνθήκες κράτησης, σίτισης και υγιεινής, συνθέτουν ένα σκηνικό άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια τόσο των κρατουμένων, αλλά και των συναδέλφων αστυνομικών υπηρετούντων στα συνοριακά τμήματα,  που εκτελούν υπηρεσία φύλαξης (σκοποί κρατητηρίων).

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ  η Ε.ΣΥ.ΦΥ.Ν.Ε. αφενός καταγγέλλει το διαρκές φαινόμενο της πολύμηνης κράτησης υπόδικων  και ποινικών  στα κρατητήρια των Τ.Σ.Φ.  , σε συνθήκες που καθιστούν επισφαλή έως αδύνατη την παραμονή τόσο των ιδίων, όσο και  των συναδέλφων  σκοπών τους , στους χώρους αυτούς και αφετέρου ζητά την ανάληψη εκ μέρους σας άμεσων ενεργειών και κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση και επίλυση τέτοιων φαινομένων που εμπλέκουν σε κάθε είδους κίνδυνο τους συναδέλφους μας, όπως την άμεση μεταγωγή των ποινικών κρατουμένων στα καταστήματα φυλακών.

Πρόεδρος: Παντελίδης Χαράλαμπος

Γ. Γραμματέας: Κοντονής Βασίλειος

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This