Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να διώξει την ψυχρότητα στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που δημιουργήθηκε, εξ αιτίας της Γερμανικής επιρροής – Τι πρέπει να κατανοήσει ο κ. Ομπάμα – Όχι στον λαϊκισμό και τα ψεύτικα διλήμματα
Πολυσήμαντο το ταξίδι του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ.
Πολυσήμαντο για κρίσιμους και σπουδαίους λόγους. Θα απαριθμήσουμε μόνο τρεις.
Ο πρώτος είναι το «ξεπάγωμα» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων πού είχαν εξ αφορμής γερμανικής επιρροής δημιουργήσει ένα είδος ψυχρότητας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον. Και αυτό το εμπόδιο πρέπει να αρθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Δεύτερος είναι η επαναπροσέγγιση της Ελληνικής Ομογένειας της οποίας ο ρόλος είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον τής χώρας.
Και τρίτον είναι ή προώθηση σημαντικών οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδος λόγω τής οικονομικής κρίσεως οπό την οποία ή χώρα έχει πληγεί βαρύτατα.
Διότι, ποτέ» μα ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς τη συμβολή του αμερικανικού παράγοντος θα ήταν δυνατή, παρά την ουσιωδέστατη και σωστική παρέμβαση τής Γερμανίας της κ. Μέρκελ η διάσωση της χώρας από τη χρεωκοπία.
Αυτός είναι ο όγκος των θεμάτων πού φέρει στους ώμους του ο κ. Σαμαράς οδεύων προς Ουάσιγκτον.
Τι πρέπει να κατανοήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος;
Ότι ο δρόμος έξω από την κρίση θα ήταν δύσκολος έτσι κι αλλιώς, και ότι καμιά κοινωνία δεν αποδέχεται εύκολα τη στέρηση και την απογοήτευση.
Αλλά τα λάθη του σχεδίου διάσωσης και της εφαρμογής του, η αλαζονεία των δανειστών, η έλλειψη αυτοπεποίθησης της κυβερνήσεως και η απόλυτη άρνηση των κομμάτων τής Αντιπολιτεύσεως πρωτοστατούντος του κ. Τσίπρα άφησαν ένα κενό στην ψυχή τού ελληνικού λαού και υπονόμευσαν το όποιο αίσθημα εμπιστοσύνης για την πορεία των εξελίξεων.
Με αυτό το κενό βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολιτικοί, τα Μέσα Ενημέρωσης, και κάθε πολίτης που αγωνιά για το μέλλον των Ελλήνων.
Άραγε, αυτή την αγωνία θα καταφέρει ο κ. Σαμαράς να τη μεταδώσει στην Ουάσιγκτον;
Αν ναι, το επίτευγμα θα είναι μέγα και το ταξίδι του Πρωθυπουργού θα στεφθεί από επιτυχία.
Αν όχι, τότε αλίμονο, καθώς δυνάμεις του κακού ελλοχεύουν για να καταστρέψουν τα πάντα στην Ελλάδα. Και ο νοών νοείτω.
Άλλωστε ο περίγυρος τής χώρας φλεγόμενος αποσταθεροποιείται συνεχώς.
Και αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο πού ενισχύει τη θέση του Πρωθυπουργού κατά τις συνομιλίες του στην Αμερικανική πρωτεύουσα, με την έννοια ότι ή χώρα μας χρειάζεται ενίσχυση γιατί ακουμπά στην «διακεκαυμένη ζώνη» τής περιοχής όπου μαίνονται επαναστάσεις, εξεγέρσεις κάθε μορφής, κινήματα και παντοειδείς αιματοχυσίες.
Βρίσκεται με άλλα λόγια στη σκιά επικινδύνων εθνικιστικών συγκρούσεων.
Πρόσθετο στοιχείο πού πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής εκτός από τον Πρόεδρο Ομπάμα, και από τους συμβούλους τής Αμερικανικής διπλωματίας.
Γι’ αυτόν τον τελευταίο λόγο ειδικότερα οφείλουμε να επιδιώκουμε την εθνική συσπείρωση αντί να καταφεύγουμε σε άκρως διαχωριστικές γραμμές και ψεύτικα διλήμματα, όπως αυτά πού προβάλλει καθημερινώς ο κ. Τσίπρας.
Αυτό σημαίνει ότι όσο και αν ευθύνονται δυνάμεις πέρα από εμάς, η τύχη της χώρας εξαρτάται πρωτίστως από τους Έλληνες.
Διότι δεν υπάρχει ούτε «βαθύ κράτος» ούτε άλλης μορφής κατεστημένο πού επιδιώκοντας τη δική του επιβίωση να εργασθεί για τη στήριξη τής οικονομίας.
Όλος ο κρατικός μηχανισμός – ακόμα και τώρα – και οι θεσμοί είναι προσδεδεμένοι με τα κόμματα. Με την εκλογική κατάρρευση των δύο κομμάτων «εξουσίας» – αν αυτά καταρρεύσουν – δεν υπάρχει ούτε ισχυρό πολιτικό κέντρο ούτε μία συμπαγής δημόσια διοίκηση που θα ήταν ικανή να συγκρατήσει τα πράγματα.
Έτσι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να σχεδιαστούν μέτρα «μακράς πνοής» που θα ανακούφιζαν τους πολίτες.
Ο κίνδυνος άρα να έχουμε ένα πρωί «κράτος Τσίπρα» με άγνωστες συνέπειες ακόμη και για την επιβίωση μας είναι ορατός.
Πάντως καλό είναι να είμαστε ψυχροί πραγματισταί, αποφασιστικοί, άλλα ακραιφνείς πατριώτες και προπαντός να μας εμπνέει το συμφέρον της Ελλάδος.
Ο αντιγερμανισμός σήμερα, ο αντιαμερικανισμός χθες είναι προϊόντα του λαϊκισμού.
Ενός λαϊκισμού πού οσάκις επικράτησε κατέστρεψε τη χώρα εκ θεμελίων.
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι οι πολιτικοί φοβούνται να αντιμετωπίσουν τα ακανθώδη ζητήματα.
Τα λέμε αυτά διότι ή σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται τα προβλήματα τής χώρας – δυστυχώς – από εβδομάδα σε εβδομάδα. Και συχνά από ήμερα σε ήμερα.
Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει πώς αντιλαμβάνεται επαρκώς ότι έχει ξεφύγει από την ανάγκη «πυροσβεστικής δράσης». Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει συγκροτήσει ακόμη έναν σοβαρό «πυρήνα πολιτικής».
Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού αυτοσχεδιάζουν.
Αδιαφορούντες αν η αγανάκτηση του κόσμου έχει φθάσει στο «αμήν».
Με αυτά τα όπλα θα πάει ο κ. Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον;
Β.Κοραχάης
Τέως Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, βουλευτής Επικρατείας και Α’ Αθηνών.