9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Αρκούδες κατασπαράζουν το ζωικό κεφάλαιο στο Λειβαδίτη Ξάνθης

Οι κτηνοτρόφοι που χάνουν τα ζώα τους, ζητούν βελτίωση στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ – Με τα ποιμενικά σκυλιά, δεν λύνεται το πρόβλημα

95596851 20090416_76-ItemID-128984-lrg_672x0

Έντονο πρόβλημα στους ελάχιστους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους του Λειβαδίτη στην ορεινή Ξάνθη έχουν δημιουργήσει οι συχνές επιδρομές αρκούδων στην περιοχή, οι οποίες κατασπαράζουν το ζωικό κεφάλαιο των κατοίκων προκαλώντας παράλληλα και φθορές στις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

Οι αρκούδες ξυπνώντας από το χειμερινό τους λήθαργο αρχίζουν την αναζήτηση τροφής με τις αγελάδες των κατοίκων να αποτελούν την πρώτη επιλογή.

- Advertisement -

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά παρατηρείται εδώ και χρόνια, με τους κατοίκους ωστόσο να ζητούν άμεση αποκατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.

«Μέχρι στιγμής οι αρκούδες μου έχουν φάει τρεις αγελάδες» αναφέρει ο κ. Πορφυλλίδης Πορφύριος, μόνιμος κάτοικος του Λειβαδίτη από το 1961 που εκτρέφει αγελάδες στην περιοχή.

«Δεν είναι σωστό να χτυπήσεις την αρκούδα ή να την κυνηγήσεις και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές.

Το πρόβλημα είναι ότι χάνουμε ζώα τα οποία δεν αντικαθίστανται» προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας πως όταν κάποιο ζώο τους δεχθεί επίθεση από αρκούδα ακολουθείται μια διαδικασία που απαιτεί από πλευράς τους τη δήλωση απώλειας ζωικού κεφαλαίου έτσι ώστε να τους καταβληθεί αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. «Το πρόβλημα είναι ότι όταν χάνεται το ζωικό μας κεφάλαιο μειώνονται και οι επιδοτήσεις που λαμβάνουμε» επισημαίνει ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή οι μισοί περίπου κάτοικοι του Λειβαδίτη εκτρέφουν ζώα, τα οποία αποτελούν και τη βασική πηγή εσόδων για τους ίδιους.

«Εχθές μια αρκούδα έφαγε ένα μοσχαράκι ενός έτους που βοσκούσε με τη μητέρα του.

Τις προάλλες μια άλλη μπήκε σε ένα μαντρί» εξηγεί ο κ. Πρόδρομος Γεκτίδης μόνιμος κάτοικος του Λειβαδίτη.

Όπως είναι γνωστό οι αρκούδες προστατεύονται από τη Μ.Κ.Ο. Αρκτούρος, μέλη της οποίας επισκέφθηκαν προσφάτως το χωριό όπως σημειώνουν οι κάτοικοι. Μιλώντας στο ThrakiToday.com ο εκπρόσωπος τύπου του Αρκτούρου κ. Πάνος Στεφάνου σημειώνει πως από την πλευρά του ο Αρκτούρος δεν καταβάλει χρηματική αποζημίωση στους πληγέντες από τις επιδρομές των αρκούδων, καθώς δεν είναι τέτοιος ο ρόλος του, αλλά αντιθέτως χορηγεί ελληνικούς ποιμενικούς σκύλοι που εκτρέφονται αιώνες τώρα για τη φύλαξη κοπαδιών, κυρίως στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά ωστόσο πως ο αριθμός των σκύλων δεν επαρκεί για όλους τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών, λόγω της μεγάλης ζήτησης από πλευράς των τελευταίων.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Να διεκδικήσουμε για την Αλεξ/πολη μια σχολή ξεναγών

Θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη του Τουρισμού σε ολόκληρη την Θράκη - Και Σχολή Τουρισμού...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξ/πολης

Τα θέματα θα εγκριθούν διά περιφοράς, λόγω κορωνοϊού  Καλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου...

Στην Κομοτηνή η Πρόεδρος Δημοκρατίας

Η κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα αφιχθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 Στην Κομοτηνή αναμένεται...

Χάσαμε την πίστη στον… εαυτό μας!!!

Η Ελλάδα έμεινε χωρίς οράματα, ενώ η Τουρκία προχωρεί ανεμπόδιστη σε όλα τα μέτωπα - Οι επικλήσεις στο Διεθνές Δίκαιο, δεν μας...

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους Εβρίτες

Για την πανστρατιά που σχημάτισαν στα σύνορα του Έβρου – Η υβριδική επίθεση της Άγκυρας, συνεχίζεται  

More Articles Like This