9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Πολύ καλό το σύστημα των ενιαίων ψηφοδελτίων για Δημάρχους και για Δημοτικούς Συμβούλους που λέγεται ότι θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μήπως όμως το σύστημα πρέπει να εφαρμοσθεί πιλοτικά, πρώτα στους μεγάλους Δήμους της χώρας; – Και για την Θράκη αργότερα βλέπουμε… 

mousoulmana-psifizei eklogiko-paravan

Πάντοτε η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ υποστηρίζει την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις Βουλευτικές Εκλογές, όπου θα αναγράφονται τα ονόματα ΟΛΩΝ των υποψηφίων μαζί με τις φωτογραφίες τους.

Και αυτό γιατί υπάρχουν οι πολίτες εκείνοι που δεν μπορούν να διαβάσουν και που με την φωτογραφία μπορούν να ξεχωρίσουν π.χ. δύο συνεπώνυμους υποψήφιους.

Τώρα το μέτρο του ενιαίου ψηφοδελτίου ετοιμάζεται να εφαρμοσθεί για υποψήφιους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους.

Το μέτρο φαίνεται πάρα πολύ καλό και το επικροτούμε.

Όχι όμως για την Θράκη.

Οι τακτικοί αναγνώστες της εφημερίδος μας πιθανόν να ενθυμούνται τα δημοσιεύματά μας γι’ αυτό το θέμα που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου 2013.

***

Ενιαίο ψηφοδέλτιο στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

 

Προτείνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης – “Μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής αυτοδιοίκησης”

 

Τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων πρόκειται να προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Σκέφτομαι σοβαρά να προτείνω στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό για να εξοβελίσουμε πλήρως τον κομματισμό από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Να θεσπίσουμε χωριστό ψηφοδέλτιο για περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Κατά τον υπουργό «μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων.»

***

Εξ άλλου στις 25 Απριλίου 2013 έγραφε η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ:

 

ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ !!!

 

Νέο εκλογικό σύστημα ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές – Θα εφαρμοσθεί ενιαίο ψηφοδέλτιο και για τους Δημοτικούς Συμβούλους που θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

 

Την καθιέρωση ενός νέου, πρωτοποριακού και ρηξικέλευθου εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές εκλογές μελετούν στην κυβέρνησή.

Η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας σε Αττικής και πρώην δήμαρχο Δ. Καλογερόπουλο και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο σύστημα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένα και ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ένα δεύτερο, ενιαίο κι αυτό, για όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Με τον τρόπο αυτό θα εκλείψουν τα κομματικά ψηφοδέλτια, θα αποκομματικοποιηθούν με άλλα λόγια οι εκλογές, ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όποιον δήμαρχο επιθυμούν και όσους δημοτικούς συμβούλους κρίνουν ικανούς και άξιους.

Δηλαδή, να ψηφίσουν για δήμαρχο ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από ένα κόμμα και για δημοτικούς συμβούλους πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους.

Παράλληλα, θα δώσει την ευκαιρία σε ικανούς ανθρώπους, καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά, που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα, να,διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Καλογερόπουλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με το σύστημα απλής αναλογικής και από την πρώτη Κυριακή.

Αντίθετα, για τους δημάρχους πρέπει ένα μίνιμουμ ποσοστό, ώστε η εκλογή να κρίνεται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο που θα έχουν πλειοψηφήσει κατά την πρώτη αναμέτρηση.

***

Τέλος στις 18 Ιουνίου 2013 η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ τόνιζε:

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

 

Εάν καθιερωθούν χωριστά ψηφοδέλτια για υποψηφίους Δημάρχους και χωριστά για υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους, στις προσεχείς εκλογές, η μειονότητα θα κερδίσει τους Δήμους Κομοτηνής και Ξάνθης – Ήδη στο Προξενείο κάνουν “πάρτι”

 

Πάντοτες επιπόλαιοι, πάντοτες προχειρολόγοι, χωρίς υπολογισμό για τις συνέπειες των Νομοσχεδίων που ετοιμάζουν.

Ο λόγος για το Υπουργείο Εσωτερικών που δια στόματος του Υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχε προαναγγείλει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, με την καθιέρωση διπλού ψηφοδελτίου.

Ενός για όλους τους υποψήφιους Δημάρχους και ενός για όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Μόνο που οι σοφοί εγκέφαλοι του ΥΠΕΣ, δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους τις ιδιαιτερότητες της Θράκης.

Γι’ αυτό σήμερα η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ χτυπά “καμπανάκι κινδύνου” για την Θράκη, όπου οι ιδιαιτερότητες που επικρατούν, θα επιφέρουν ολέθριες συνέπειες στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η προαγγελία των σχεδιαζόμενων αλλαγών στην εκλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης στα όργανα του Προξενείου Κομοτηνής.

Και όπως μάθαμε, προ ημερών, εστάλλει από την Άγκυρα ειδικός εκλογολόγος για τον σχεδιασμό της κοινής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι της μειονότητας.

Οι οποίοι μάλιστα, όπως ισχυρίζονται, θα κτυπήσουν την εκλογή Δημάρχων σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Και αυτό θα επιτευχθεί με τις κατευθυνόμενες ψήφους, χωρίς διάσπαση, προς συγκεκριμένους υποψηφίους Δημάρχους.

Το ίδιο σχέδιο θα εφαρμοστεί και για τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις θέσεις των Αντιδημάρχων, χάρις στον μεγάλο αριθμό ψήφων που θα εξασφαλίσουν.

Ο ίδιος σχεδιασμός θα εφαρμοσθεί και για τους Συμβούλους της Περιφέρειας.

Δηλαδή ουσιαστικά οι ελεγχόμενοι από την Άγκυρα υποψήφιοι, θα είναι εκείνοι που θα ελέγχουν την Θράκη.

Αν τα παραπάνω που γράφουμε, τα θεωρούν μερικοί, σαν υπερβολικά, τους προτρέπουμε να πιάσουν μολύβι και χαρτί και να κάνουν τους λογαριασμούς τους, με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Τέλος σημειώνουμε ότι ετοιμάζονται ήδη μαζικές μετακινήσεις μουσουλμάνων ψηφοφόρων από την Τουρκία, όπου είναι εγκατεστημένοι.

Το σύνθημα είναι να μην απουσιάσει κανείς.

Ας προσέξει λοιπόν ο Υπουργός Εσωτερικών.

Στην Θράκη, επιπολαιότητες δεν χωρούν.

Ας μην ανοίξουμε άλλες “Κερκόπορτες”…

Σ.Κ.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Όπως προαναφέραμε το σύστημα των ενιαίων ψηφοδελτίων για τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους, δεν είναι καθόλου άσχημο.

Ανταποκρίνεται πλήρως, σε όλα όσα παραπάνω έχουν περιγραφεί.

Όμως λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν στην Θράκη μας, προτείνουμε το σύστημα αυτό να εφαρμοσθεί πιλοτικά, πρώτα στους μεγάλους Δήμους της χώρας.

Και για την Θράκη αργότερα βλέπουμε.

Ας μην σπεύσουμε λοιπόν να υποδεχθούμε άκριτα, το νέο σύστημα.

Εν τω μεταξύ η Αθήνα, ας προσέξεις τις προτάσεις μας.

Σ.Κ.

 

Latest News

Όταν η επιδημία της Πανώλης επέτρεψε την εξάπλωση του Ισλάμ

Ένα Ιστορικό γεγονός, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό – Το 542 μ.Χ. πέθανε από την Πανώλη το...

Έκπτωση 50%από ΔΕΥΑΑ για υιοθεσία αδέσποτων

Προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης να περιοριστεί η εγκατάλειψη των σκυλιών στους δρόμους Τα ζώα...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για τον ακριτικό Νομό μας, που μετά την Κρίση στον «φράχτη», δοκιμάζεται σήμερα από τον κορωνοϊό –...

Πολλά νερά κατεβαίνουν στον Άρδα από Βουλγαρία

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις – Σε κατάσταση επιφυλακής οι Υπηρεσίες του Ν. Έβρου Οι...

Και τα καφενεδάκια στα του Έβρου χρειάζονται στήριξη

Η περίπτωση της Αγρότισσας που είναι ιδιοκτήτρια Καφενείου στην Καβησσό Με επιστολή του προς...

More Articles Like This