9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Διακόσια (200) σκάφη λιμενικού και ναυτικού σε περιπολία στο Αιγαίο

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην Συρία – Έκτακτο σχέδιο υποδοχής των προσφύγων

piravlakatoslimeniko-skafos1

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί η κυβέρνηση, εν αναμονή των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία και προετοιμάζεται, να αντιμετωπίσει τις πιθανές συνέπειες για τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δέχεται τα «πυρά» της αντιπολίτευσης είτε διότι αρνείται να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας, κι εμπλέκει τη χώρα μας σε μια πολεμική σύρραξη.

- Advertisement -

Είτε γιατί δεν διαδραματίζει ρόλο στις εξελίξεις κι έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή, παρ’ ότι η κρίση εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο αν και δεν το ομολογεί, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση προσδοκά να έχει οφέλη σε διπλωματικό επίπεδο από τη συνδρομή της στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη στρατιωτική επιχείρηση.

Οι ανησυχίες της κυβέρνησης εστιάζονται σε δυο ζητήματα:

Πρώτον, στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τη Συρία που θα εγκαταλείψουν τη χώρα, φοβούμενοι τα επακόλουθα μιας επίθεσης με πυραύλους από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Και δεύτερον, στο κατά πόσο τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου κάτι που αναπόφευκτα θα επιβαρύνει και την ελληνική οικονομία.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή παραγόντων από πολλά υπουργεία, αλλά και της ΕΥΠ, εκπονήθηκε έκτακτο σχέδιο για την υποδοχή του κύματος προσφύγων.

Σε πρώτη φάση, προληπτικά, προκειμένου να αποθαρρυνθούν και να παραμείνουν στο τουρκικό έδαφος.

Για το σκοπό αυτό αποφασίσθηκε να μπουν σε περιπολία περί τα 200 σκάφη του Λιμενικού, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, με χιλιάδες άνδρες.

Στην πορεία και στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη θα ζητηθεί η βοήθεια της δύναμης frontex.

Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργηθούν καταυλισμοί για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων κατά κανόνα στα νησιά (Ρόδο, Κρήτη, Κάρπαθο κ.α.), ώστε να μην φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα.

Βάσει των κοινοτικών κανονισμών η Ελλάδα, μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημαίνει ενίσχυση, μεταξύ άλλων και οικονομική.

Η εκτίμηση αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι αν, οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι μικρής διάρκειας ο αριθμός των προσφύγων θα είναι περιορισμένος, αλλά αν διαρκέσουν, τότε τα πράγματα θα τεθούν εκτός ελέγχου.

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

H Praktiker μας καλεί σε ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Κατάλογος… Summer mood on! Η Praktiker Hellas, είναι εδώ για να μην μας λείψει τίποτα και το φετινό Καλοκαίρι, μέσα...

More Articles Like This