9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

ΕΝΕΔΡΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΥΣΣΑΣ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Γιορτάζεται σήμερα (28 Σεπτεμβρίου) η “Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας”, μόνο που εδώ στην Αλεξανδρούπολη δεν έχουμε εισέλθει ακόμα σε κατάσταση συναγερμού – Αλωνίζουν στην πόλη και τους γύρω οικισμούς τα αδέσποτα σκυλιά – Μεγάλες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής

adespota-skylia-(2)-742516adespota-skilia

Σε “αυτιά κουφών” απευθύνονται μέχρι σήμερα τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ για το θέμα των αδέσποτων σκυλιών που “αλωνίζουν”, τόσο στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, όσο και στους γύρω οικισμούς.

Το θέμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ίσως δευτερεύον, σε σχέση με τα άλλα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του τόπου μας.

- Advertisement -

Συμβαίνει όμως το θέμα των αδέσποτων να συνδέεται πλέον και με τα κρούσματα λύσσας, που εμφανίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από 19/10/2012 έχει επανεμφανιστεί η λύσσα στην Ελλάδα.

Το πρώτο κρούσμα αφορούσε μία κόκκινη αλεπού (δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση ) στην περιοχή Σιάτιστας Κοζάνης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί συνολικά 24

κρούσματα ( 20 σε αλεπούδες, 3 σε σκυλιά και 1 σε γάτα).

Στην πόλη μας, την Αλεξανδρούπολη, παρατηρείται το φαινόμενο των υπερβολικού αριθμού αδέσποτων σκύλων.

Στο κέντρο της πόλης, στις παρυφές της πόλης -οι οποίες επιλέγονται και από περαπατητές-, το φαινόμενο έχει ξεφύγει των -ούτως ή αλλιώς περιορισμένων- δυνατοτήτων της δημοτικής αρχής.

Μάλιστα σε χωριό πλησίον της Αλεξανδρούπολης είχαμε και το δυστύχημα να επιτεθεί οικόσιτος σκύλος σε μαθήτρια Γυμνασίου και να της καταστρέψει το πρόσωπο.

Παράλληλα έχει μεγεθυνθεί το φαινόμενο των σκύλων που έχουν λουράκι στο λαιμό τους (δηλαδή κάποτε ήταν οικόσιτοι) και τώρα είναι αδέσποτοι.

Ενώ παράλληλα όλο και περισσότεροι συμπολίτες ασχολούνται με θέματα που αφορούν αδέσποτα σκυλιά και αγοράζουν κατοικίδιο σκύλο. Κατά συνέπεια οι εστίες κινδύνου έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Στους χώρους δίπλα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (Ιχθυόσκαλα) συντηρούνται από αυτόκλητους φιλόζωους αγέλες σκύλων, οι οποίες έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά και μπορούν να τρομοκρατήσουν -το λιγότερο – ανίδεους περιπατητές ή ποδηλάτες, σε ένα σημείο μάλιστα της πόλης που θα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος να απαντήσει στην έκκληση για “βοήθεια”!

Η ανάγκη συντονισμού και συνέργειας κτηνιάτρων, κυνηγετικών οργανώσεων, δήμων και φιλοζωικών σωματείων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Πάντως οι κυνηγετικοί σύλλογοι και οι θηροφύλακες έχουν ήδη εισπράξει τα εύσημα από τους αρμόδιους για τις ενέργειες καταπολέμησης της λύσσας.

Οι Επιπτώσεις από τον ιό της λύσσας, μπορεί να αποφέρουν μέχρι και απώλεια ανθρωπίνων ζωών και γι’ αυτό, όπως υπογραμμίζουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι, το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι το εμβόλιο κατά της λύσσας, το οποίο αποτελεί υποχρέωση μάλιστα όλων των ιδιοκτητών σκύλων.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, για την εικόνα των αδέσποτων σκυλιών που περιέρχονται στους δρόμους, κυρίως υπεύθυνοι είναι οι δήθεν “φιλόζωοι”, οι οποίοι αγοράζουν ένα σκυλάκι για να παίζουν τα παιδάκια τους.

Και μόλις τα βαρεθούνε τα εγκαταλείπουν στους δρόμους ή τα παρατούν στα γύρω χωριά, για να τραφούν και να επιβιώσουν μόνα τους.

Έχουν αναφερθεί όμως στην εφημερίδα μας και περιπτώσεις κάποιων κυνηγών, που εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους στην ύπαιθρο, γιατί “δεν κάνουν καλό κυνήγι”.

Και αυτά τα σκυλιά βεβαίως είναι τα πρώτα υποψήφια θύματα της λύσσας, που μεταφέρουν οι αλεπούδες.

Εν όψη αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με την αύξηση των κρουσμάτων λύσσας στις γύρω χώρες των Βαλκανίων και κατ’ επέκτασιν και στην χώρα μας, αναδεικνύεται η μεγάλη ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, που πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην περισυλλογή των αδέσποτων.

Γιατί επαναλαμβάνουμε τα αδέσποτα σκυλιά αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για εξάπλωση της λύσσας.

Οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες.

Για να δούμε. Θα ευαισθητοποιηθεί ο κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, που περί άλλων τυρβάζει “για να μας σώσει”.

Σ.Κ.

 

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η δικαιοσύνη στη Θράκη μετά την ενσωμάτωση

Παραμένει διαχρονικό το έλλειμμα Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη – Το 1920, ο Δικηγορικός Σύλλογος Έβρου αριθμούσε μόλις...

Εξοικονόμηση ενέργειας με τοποθέτηση λαμπτήρων LED

Αντικαταστάθηκαν 850 λαμπτήρες φθορισμού – Το κόστος των 700 λαμπτήρων LEDκάλυψε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ουΓυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη το “ValiantEnergy”

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες δεμένο το πλοίο ValiantEnergy. Πρόκειται για...

Ετοιμάζουν την κάθοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Τι αποφάσισε, σε ευρεία σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα, για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου Ευρεία...

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το...

More Articles Like This