9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΩΣ 20.000 €

Ξεκινά σύντομα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών – Σε τρεις δόσεις η επιχορήγηση – Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι – Ποιοι αποκλείονται

Neoi-agrotes-2 neoi-agrotes-1

Η Μάνα – Γη στήριξε τους Έλληνες σε κάθε δύσκολη περίοδο της μακροχρόνιας ιστορίας τους, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Και στη Μάνα – Γη πρέπει να στραφούν οι νέοι μας, αφήνοντας τις καφετέριες και την ξεπερασμένη νοοτροπία για… διορισμό στο Δημόσιο

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από τους νέους αγρότες το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών (Μέτρο 112), το οποίο εκτιμάται ότι θα προκηρύξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις επόμενες εβδομάδες.

Το νέο πρόγραμμα θα χορηγεί επιδότηση ύψους έως 20.000 ευρώ σε περίπου 6.000 αγρότες κάτω των 40 ετών, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν ή να δημιουργήσουν τη μονάδα παραγωγής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών είναι 100.000.000 ευρώ.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα οριστεί ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας των δικαιούχων και πιο συγκεκριμένα ως εξής:

-Ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ.

-Μειονεκτικές περιοχές έως 17.500 ευρώ.

-Λοιπές περιοχές έως 15.000 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση στους νέους αγρότες θα χορηγηθεί σε τρεις δόσεις με τη μορφή επιχορήγησης και συγκεκριμένα:

-Η πρώτη δόση αγγίζει το 70% της εγκεκριμένης επιδότησης ανά δικαιούχο και καταβάλλεται μέσα στο πρώτο έτος.

Η καταβολή του υπολοίπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου.

-Η δεύτερη δόση αγγίζει το 15% και θα χορηγείται από το δεύτερο έτος, ενώ η τρίτη δόση ύψους 15% θα εκταμιεύεται με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης, εφόσον ο δικαιούχος έχει επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου και έχει υποβάλει τουλάχιστον δύο Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης.

Η δεύτερη και η τρίτη δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

 

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι νέοι αγρότες:

 

-Να είναι φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το 14άμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.

-Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους.

-Να είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του μέτρου 112 Εγκατάσταση Νέων Γεωργών και συγκεκριμένα: α) Ορεινού ή μειονεκτικού δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος και οικισμού ή β) δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.

-Η γεωργική τους εκμετάλλευση να έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μισή Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (1 ΜΑΕ = 1.750 ώρες απασχόλησης ανά έτος).

-Να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή να αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.

-Να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτούνται.

-Να αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

 

Ποιοί υποψήφιοι δεν θα επιλέγονται

 

Δεν είναι επιλέξιμοι ως υποψήφιοι οι κάτωθι:

α) Τα νομικά πρόσωπα.

β) Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασκήσει γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους ή για λογαριασμό τους ως ιδιοκτήτες ή αρχηγοί γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μεγέθους σε εργασία 0,5 ΜΑΕ και άνω, στο παρελθόν ή είχαν τον έλεγχο με οποιονδήποτε τρόπο νομικού προσώπου που ασκούσε ή εξακολουθεί να ασκεί γεωργική δραστηριότητα κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης της γεωργικής δραστηριότητας.

γ) Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, οι στρατιωτικοί, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κ.λπ. Οι εποχιακοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου εξετάζονται ανά περίπτωση (ημερομίσθια, μισθός, περίοδος και διάρκεια σύμβασης κ.λπ.).

δ) Όσοι λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.

ε) Όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανήλικων τέκνων από όλες τις πηγές) μεγαλύτερο από το 150% του εισοδήματος αναφοράς, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

 

 

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This