9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Άντε να δούμε, πως θα βγάλουμε φέτος, τον βαρύ Θρακιώτικο χειμώνα – Το “πλαδαρό” Κράτος μας δεν ξέρει να βγάζει λεφτά και εξοντώνει τους πολίτες του 

dianomi-petrelaiou1 dianomi-petrelaiou

Πέρυσι ο καλός Θεός, επιφύλαξε έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα για τους Έλληνες.

Και στραβά – κουτσά μπορέσαμε, παρά την ακρίβεια των υγρών καυσίμων, να περάσουμε την χειμερινή περίοδο.

- Advertisement -

Φέτος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας επιμένει στα ίδια, αρνούμενος την μείωση του φόρου, από το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά μελετά την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Διεύρυνση  κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, έτσι ώστε να επιδοτούνται περισσότεροι πολίτες, για να αυξηθεί η ζήτηση για πετρέλαιο και να βελτιωθούν τα έσοδα του κράτους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), προτείνει με έκθεση του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σε πλήρη ταύτιση με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής στο ίδρυμα, το ΙΟΒΕ τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου του επιδόματος θέρμανσης πέρυσι, με τις καθυστερήσεις και ης δυσκολίες εφαρμογής που είχε, αντί να βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων, οδήγησε να υπάρξει σημαντική απώλεια 335.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Προϋπολογισμού.

Έτσι, εάν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το ίδιο μέτρο για άλλη μια χειμερινή περίοδο, πρέπει έγκαιρα να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Αυτές θα μπορούσαν να είναι είτε διεύρυνση των κριτηρίων για να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων είτε ακόμα και πλήρης κατάργηση τους, για να απλοποιηθεί τελείως το σύστημα και να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Από δημοσιονομικής πλευράς, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης που αποφασίστηκε πριν από περίπου ένα έτος, τον Οκτώβριο του 2012, απέτυχε.

Μάλιστα εκτιμάται ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, η απόκλιση το 2013 από τον στόχο του Προϋπολογισμού θα φτάσει τα 473.000.000 ευρώ μόνο από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Στο σκέλος της διεύρυνσης των κριτηρίων, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 100.000.000 ευρώ από τον. ΦΠΑ για το 2015, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Αντίστοιχα, το επίδομα θέρμανσης θα στοιχίσει 240.000.000 ευρώ στο κράτος και έτσι υπολογίζεται ότι στη διετία 2014-2015 τα καθαρά φορολογικά έσοδα θα είναι υψηλότερα κατά 95.000.000 ευρώ.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι έγκαιρη η ενημέρωση των πολιτών και να υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Άραγε έχει μελετήσει κανείς το κόστος της γραφειοκρατίας για την χορήγηση αυτού του επιδόματος;

Πόσο κοστίζει η δαπάνη υλοποίησής του;

Γιατί δεν απλουστεύουν τα πράγματα δίνοντας στον καταναλωτή χαμηλή τομή ένα (1) ευρώ το λίτρο;

Τιμή ίδια και για το πετρέλαιο κίνησης;

Τα έσοδα του Δημοσίου θα ήταν σίγουρα πολύ μεγαλύτερα.

Δεν το καταλαβαίνουν;

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This