9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2020

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Άντε να δούμε, πως θα βγάλουμε φέτος, τον βαρύ Θρακιώτικο χειμώνα – Το “πλαδαρό” Κράτος μας δεν ξέρει να βγάζει λεφτά και εξοντώνει τους πολίτες του 

dianomi-petrelaiou1 dianomi-petrelaiou

Πέρυσι ο καλός Θεός, επιφύλαξε έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα για τους Έλληνες.

Και στραβά – κουτσά μπορέσαμε, παρά την ακρίβεια των υγρών καυσίμων, να περάσουμε την χειμερινή περίοδο.

Φέτος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας επιμένει στα ίδια, αρνούμενος την μείωση του φόρου, από το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά μελετά την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Διεύρυνση  κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, έτσι ώστε να επιδοτούνται περισσότεροι πολίτες, για να αυξηθεί η ζήτηση για πετρέλαιο και να βελτιωθούν τα έσοδα του κράτους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), προτείνει με έκθεση του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σε πλήρη ταύτιση με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής στο ίδρυμα, το ΙΟΒΕ τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου του επιδόματος θέρμανσης πέρυσι, με τις καθυστερήσεις και ης δυσκολίες εφαρμογής που είχε, αντί να βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων, οδήγησε να υπάρξει σημαντική απώλεια 335.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Προϋπολογισμού.

Έτσι, εάν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το ίδιο μέτρο για άλλη μια χειμερινή περίοδο, πρέπει έγκαιρα να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Αυτές θα μπορούσαν να είναι είτε διεύρυνση των κριτηρίων για να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων είτε ακόμα και πλήρης κατάργηση τους, για να απλοποιηθεί τελείως το σύστημα και να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Από δημοσιονομικής πλευράς, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης που αποφασίστηκε πριν από περίπου ένα έτος, τον Οκτώβριο του 2012, απέτυχε.

Μάλιστα εκτιμάται ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, η απόκλιση το 2013 από τον στόχο του Προϋπολογισμού θα φτάσει τα 473.000.000 ευρώ μόνο από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Στο σκέλος της διεύρυνσης των κριτηρίων, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 100.000.000 ευρώ από τον. ΦΠΑ για το 2015, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Αντίστοιχα, το επίδομα θέρμανσης θα στοιχίσει 240.000.000 ευρώ στο κράτος και έτσι υπολογίζεται ότι στη διετία 2014-2015 τα καθαρά φορολογικά έσοδα θα είναι υψηλότερα κατά 95.000.000 ευρώ.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι έγκαιρη η ενημέρωση των πολιτών και να υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Άραγε έχει μελετήσει κανείς το κόστος της γραφειοκρατίας για την χορήγηση αυτού του επιδόματος;

Πόσο κοστίζει η δαπάνη υλοποίησής του;

Γιατί δεν απλουστεύουν τα πράγματα δίνοντας στον καταναλωτή χαμηλή τομή ένα (1) ευρώ το λίτρο;

Τιμή ίδια και για το πετρέλαιο κίνησης;

Τα έσοδα του Δημοσίου θα ήταν σίγουρα πολύ μεγαλύτερα.

Δεν το καταλαβαίνουν;

Σ.Κ.

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This