9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΧΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΤΗΣ

Αλεξανδρούπολη, η πόλη των χαμένων ευκαιριών – Μετά το γκρέμισμα της ψαραγοράς η ώρα του λουκέτου και για την ιχθυόσκαλα – Γιατί έμειναν έξω από LEADER οι ψαράδες του Έβρου; – Ανύπαρκτος ο Αλιευτικός Τουρισμός – Ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξ/πολης ενθαρρύνει τους Τούρκους, να αλωνίζουν στις θάλασσές μας

7783934122550_334_112564

Τα τελευταία χρόνια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πολύς λόγος γίνεται για την  ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης  σε διεθνές  εμπορευματικό  και  διαμετακομιστικό  κέντρο.

Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε και επίσημα από το 2007,  ως «λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος» (ΚΥΑ 8315.2 / 2007).χαρακτηρισμός ο οποίος απέχει της πραγματικότητας και υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Ίσως, το επί σειρά ετών τεράστιο  ενδιαφέρον(;) των αρμοδίων για τα έργα υποδομής του λιμανιού (εκβάθυνση, δίαυλος, ολοκλήρωση  σύνδεσης με Εγνατία και σιδηροδρομικό δίκτυο κλπ), δεν τους επέτρεψε να ασχοληθούν και με μια άλλη δραστηριότητά του. Την αλιεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή σύγχρονη Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, προέρχεται από το ψαροχώρι Δεδέαγατς της δεκαετίας του 1870.

Η αλιεία λοιπόν, ήταν η πρώτη δραστηριότητα αυτού του τόπου και σήμερα, έστω και μετ’ εμποδίων, συνεχίζει να παίζει σπουδαίο ρόλο.

Η ελληνική Πολιτεία το 1974, αναγνωρίζοντας  την αυξημένη αλιευτική δραστηριότητα της  Αλεξανδρούπολης, δημιούργησε μια από τις 11 συνολικά «Ιχθυόσκαλες» της χώρας.

Παράλληλα αναπτύχτηκε και η περίφημη «ψαραγορά» της η οποία, ως προμήνυμα αδιαφορίας των τοπικών αρχόντων για τον κλάδο της αλιείας, κατεδαφίστηκε.

Πριν μερικά χρόνια, τέτοια εποχή στην Αλεξανδρούπολη, υπήρχε οργασμός προετοιμασιών  για την αλιευτική περίοδο που ξεκινά την 1η  Οκτωβρίου.

Περί τα 25-30 αλιευτικά σκάφη, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό παρουσία επισήμων όπου  σπάνια απουσίαζε υπουργός (Ναυτιλίας ή  Μακ.-Θράκης ή Γεωργίας ή και δυο μαζί) απέπλεαν για το Θρακικό. Σήμερα έμειναν μόνο τα μισά.

Δυστυχώς, οι ψαράδες του Έβρου έχουν εγκαταλειφθεί.

Και “για του λόγου το αληθές’’ θα προσεγγίσω το θέμα περιληπτικά αναφέροντας μόνο τρία επίκαιρα και χαρακτηριστικά γεγονότα:

***

Το πρόγραμμα “Leader  Αλιείας 2013” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει 50 εκατ. ευρώ σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

Κι όμως, από το πρόγραμμα αυτό, απουσιάζουν ο Έβρος και οι  ψαράδες του. Γιατί;

Οι ψαράδες της Καβάλας δεν λέμε ότι κακώς εντάχτηκαν αλλά τίθεται το ερώτημα: αυτοί αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τους Εβρίτες που δουλεύουν υπό την απειλή των ακταιωρών της γείτονος;

Ποιος αδιαφόρησε για την ένταξη των Εβριτών;

***

Με την ψήφιση των νόμων 4070 / 2012 και 4179 / 2013, παρέχεται το δικαίωμα σε επαγγελματίες αλιείς σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες και λιμνοθάλασσες να δραστηριοποιούνται παράλληλα και στον «Αλιευτικό Τουρισμό» .

Ο «Αλιευτικός Τουρισμός» είναι  μία νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει δράσεις ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, αναψυχής και θαλασσινής εξοικείωσης τουριστών μέσω της επιβίβασής τους σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

Ο τουρισμός αυτός μπορεί να προσφέρει πολλά, ειδικά στο Νότιο Έβρο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους ψαράδες.

Ενδιαφέρθηκε κανένας υπεύθυνος να ενημερώσει τους Εβρίτες για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας;

***

Δημοτική Αρχή του Έβρου, προβάλει στην ιστοσελίδα της το 12ο Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας (12-15 Σεπτεμβρίου 2013) με τίτλο  «Καθαρή θάλασσα».

Το κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το Αιγαίο είναι ο κοινός χώρος όπου ενώνονται οι ζωές των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Έτσι με ελληνική στήριξη ενθαρρύνονται και αποθρασύνονται οι Τούρκοι ψαράδες να αλωνίζουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα αφού «κοινός χώρος» σημαίνει «δημόσιος χώρος» δηλαδή αυτός που ανήκει σε περισσότερους από έναν.

Ποιος όρισε την δημοτική ιστοσελίδα εκφραστή εθνικών θεμάτων και μάλιστα με άκρως επικίνδυνες λάθος εκφράσεις;

***

Η  ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΘΡΑΚΗ  δεν έχει καθόλου άδικο όταν χαρακτηρίζει την Αλεξανδρούπολη  «πόλη των χαμένων ευκαιριών»  γράφοντας υπέρ των συμφερόντων της πόλης και διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων της, καταγγέλλοντας συγχρόνως την ολιγωρία των τοπικών Αρχόντων.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση της αλιείας, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.

Δεν πρόκειται απλά για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία.

Εδώ πρόκειται για εθνικό έγκλημα.

Εδώ απεμπολούμε-ξεπουλάμε μια δραστηριότητα που για αιώνες στήριξε ποικιλοτρόπως  τούτον δω τον τόπο.

Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)

***

Σημείωση Ε.Θ.

Στην συνεχιζόμενη κατήφορο της Αλεξανδρούπολης πρέπει να μπει ένα τέλος.

Η ώρα έρχεται.

Σ.Κ.

 

 

 

 

 

 

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This