9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

Η ΔΕΠΑ σχεδιάζει πλωτό σταθμό “LNG” στην Καβάλα

Ενημερωτική εκστρατεία προς τους τοπικούς φορείς – Ξεκίνησε η σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων – Θα είναι έτοιμη σε τέσσερις μήνες

assets

Το σχέδιο για πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Κόλπο της Καβάλας επαναπροωθεί η υπό πώληση ΔΕΠΑ, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται αποφασισμένη να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, επιδιώκοντας προφανώς να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την εταιρεία, σε συνδυασμό τόσο με τον διεθνή αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα διέρχεται από τη Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, όσο και με τον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB, πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχει ελληνική εταιρεία.

Πρόσφατα, αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΠΑ σε ενημέρωση στην Καβάλα, στο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες και ότι στόχος από εδώ και πέρα είναι να εξασφαλιστούν οι διάφορες απαραίτητες άδειες.

- Advertisement -

Η εκδήλωση στο τμήμα του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η ΔΕΠΑ προς του τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία.

Το έργο, το οποίο έχει αναγγελθεί από το 2010 αλλά είχε παγώσει, στην τελευταία του εκδοχή προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δημιουργία μίας εξέδρας στην οποία θα δένουν δύο πλοία, ένα που θα μεταφέρει το υγροποιημένο αέριο και ένα δεύτερο που θα μετατρέπει το LNG σε αέριο και θα το διοχετεύει στο δίκτυο της ΔΕΠΑ.

Το τερματικό θα βρίσκεται σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή, πίσω από τον λόφο της Νέας Καρβάλης. Ο σχεδιασμός δεν προβλέπει τη δημιουργία αποθήκης.

Το πλωτό τέρμιναλ (Floating Storage and Regasification Unit) έχει αντικαταστήσει το παλαιότερο σχέδιο για χερσαίο σταθμό, πάλι στην Καβάλα, στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ).

Το πρότζεκτ αυτό έχει εγκαταλειφθεί, καθώς το πλωτό τέρμιναλ αναμένεται να κοστίσει λιγότερο (είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν γύρω στα 600 εκατ. ευρώ) και θα είναι πιο ευέλικτο.

Η ΔΕΠΑ θεωρεί ότι ο πλωτός σταθμός δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα σχέδια για τη δημιουργία αποθήκης αερίου σε υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Αντίθετα εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά, δεδομένων και των προοπτικών που διανοίγονται με τους δύο αγωγούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης αερίου στη Νότια Καβάλα, για την οποία ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Η Energean Oil, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια σχετική μελέτη για την προοπτική ανάπτυξης της αποθήκης και δηλώνει «παρών» στη νέα διαδικασία.

Ενδιαφέρον έχει επιδείξει και ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει στη Socar, την κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, ότι εκπονεί μελέτη σκοπιμότητας (feasibility study), η οποία εξετάζει συνδυαστικά το έργο προς τα νέα δεδομένα που δημιουργεί τόσο η διέλευση του αγωγού TAP όσο και η δημιουργία της τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα.

Όταν ολοκληρωθεί η τρίτη δεξαμενή, το τερματικό LNG της Ρεβυθούσας θα μπορεί να δίνει περί τα 19 εκατ. κ.μ. αερίου ημερησίως από 12,5 εκατ. κ.μ. σήμερα, με δυνατότητα απόδοσης επιπλέον 4-5 εκατ. κ.μ. αερίου/ημερησίως.

Mανταλένα Πίου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This