9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝYΠΑΡΞΕΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΠΤΗΝΑ

Με την ορθή χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων στην Θράκη, θα προστατευθεί η μοναδική, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ορνιθοπανίδα της περιοχής μας

ANEMOGENHTRIA anemogen

Στην προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης να προτείνει τις πλέον τεκμηριωμένες λύσεις για αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, το WWF Ελλάς καταθέτει πρόταση για την ορθή χωροθέτηση των αιολικών πάρκων (ΑΙΟΠΑ) στη Θράκη, ώστε η εγκατάσταση επιπλέον ΑΙΟΠΑ να λάβει χώρα σε περιοχές, όπου αναμένονται μικρότερες επιπτώσεις στα αρπακτικά πουλιά, καθώς και σε άλλα είδη ορνιθοπανίδας.

Η ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση, καθώς το αιολικό της δυναμικό προσελκύει τα προστατευόμενα και παγκοσμίως απειλούμενα αρπακτικά πουλιά, με σήμα κατατεθέν τον μοναδικό εναπομείναντα πληθυσμό μαυρόγυπα στη ΝΑ Ευρώπη και τον παγκοσμίως απειλούμενο ασπροπάρη, αλλά και τους επενδυτές αιολικής ενέργειας.

- Advertisement -

Ταυτόχρονα, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 2008 ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, έχουν εγκατασταθεί 178 ανεμογεννήτριες σε 13 αιολικά πάρκα.

Σχεδιάζεται δε να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 960 MW, κάτι που συνεπάγεται το λιγότερο 300 ανεμογεννήτριες περισσότερες από τις σημερινές.

Σήμερα κάθε αιολικό πάρκο αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση, με τα διαθέσιμα εργαλεία κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης να μην επαρκούν για τη σωστή αξιολόγηση των συνολικών και αθροιστικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στο περιβάλλον της περιοχής.

Ως εκ τούτου, απαιτείται μια διευρυμένη προσέγγιση που να αξιολογήσει το ζήτημα ολοκληρωμένα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα αιολικά πάρκα και τον εκτεταμένο ζωτικό χώρο που είναι απαραίτητος για την επιβίωση των ειδών ορνιθοπανίδας που διαβιούν εκεί.

Σε αυτήν ακριβώς τη λεπτή ισορροπία απαντάει η πρόταση του WWF Ελλάς, θέτοντας ουσιαστικά όρους και προϋποθέσεις για την ορθή χωροταξία των αιολικών στην περιοχή και την ηθικά και νομικά επιβεβλημένη (σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο) προστασία της απειλούμενης ορνιθοπανίδας.

Αξιοποιώντας διεθνείς και ευρωπαϊκές κατευθύνσεις σχετικά με την προσοχή που απαιτεί η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου ορνιθολογικού ενδιαφέροντος, το WWF Ελλάς εντοπίζει ζώνες που λόγω της εξαιρετικής τους σημασίας για σπάνια και απειλούμενα είδη της ορνιθοπανίδας, χρήζουν ειδικών ρυθμίσεων αλλά και εκείνες που θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση μονάδων αιολικής ενέργειας.

Η πρόταση αντλεί τόσο από τις μακροχρόνιες έρευνες του WWF Ελλάς για τη βιολογία και τα χαρακτηριστικά των αρπακτικών όσο και από εστιασμένες μελέτες στις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Θράκης που εκπόνησε η οργάνωση, εστιάζοντας ειδικά σε περιστατικά προσκρούσεων και εντοπισμό νεκρών ειδών.

Τα συμπεράσματα των μελετών καταδεικνύουν ότι αν ο αριθμός των ανεμογεννητριών αυξηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, η επιβίωση αρκετών ειδών τίθεται σε κίνδυνο.

To WWF Ελλάς έχει εδώ και χρόνια επισημάνει την ανάγκη για προσεκτική εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην κεντρική περιοχή της Ροδόπης και του Έβρου, τονίζοντας την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του τρόπου χωροθέτησης και εγκατάστασης τους.

«Με την Ελλάδα να διαθέτει σημαντικό αναξιοποίητο αιολικό δυναμικό, η ανάπτυξη της καθαρής αυτής μορφής ενέργειας αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

όσο και για την έξοδο μας από την κρίση με βιώσιμο τρόπο.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα όμως της αιολικής ενέργειας πρέπει να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που να μην απειλεί ένα ακόμη πλεονέκτημα, το μοναδικό και πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Η περίπτωση της Θράκης αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης που οφείλουμε να κερδίσουμε.

Αναμένουμε τώρα την ανταπόκριση της πολιτείας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα», δήλωσε η Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του προγράμματος Έβρου του WWF Ελλάς.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προβοκάτσιες στήνουν οι Τούρκοι στο ποτάμι!!!

Σώνει και καλά θέλουν να προκαλέσουν «θερμό επεισόδιο» στον Έβρο – Οι δουλέμποροι… προστάτες των λαθρομεταναστών!!!

Το Καλέ Πανηγύρι του Διδυμοτείχου

Αποτελεί απότοκο σημαντικών Ιστορικών γεγονότων και Θεϊκής παρέμβασης – Ο Λαός του Διδυμοτείχου διατηρεί άσβεστη την θαυματουργή...

Για ποιο λόγο εξαιρέθηκε η Θράκη και η Σαμοθράκη;

Εμείς εδώ δεν αντιμετωπίζουμε προσφυγικές ροές, όπως τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα; - Διαμαρτυρία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης

Θα κάνει δημοψήφισμα για την Αγιά Σοφιά;

Ο Ερντογάν ζήτησε και επισήμως την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας – Θα την κάνει τζαμί

Το Δ’ Σώμα Στρατού ασπίδα του Έβρου

Η «ακτινογραφία» του ισχυρότερου σχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που κρατά απροσπέλαστη την Ελληνοτουρκική μεθόριο – Το Δ’ Σ.Σ. κλείνει σε λίγους μήνες...

More Articles Like This