9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ

Κατέθεσε στην Βουλή το Υπουργείο Ανάπτυξης – Δημιουργούνται γραμμές στα υπεραστικά, τριών κατηγοριών

ktel

Νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση των υπεραστικών οδικών μεταφορών κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης στην Βουλή στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης έναντι της τρόικας.

Η μεταρρύθμιση στηρίζεται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός 1370 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ορίζει ότι μετά το 2019 η ανάθεση του έργου στις γραμμές αυτές θα γίνεται κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού.

- Advertisement -

Πρόκειται για αναδιάρθρωση που αφορά μια αγορά ύψους 550 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και 30.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτήν, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως οδηγοί.

Ο σχεδιασμός που είχε παρουσιάσει ο τέως υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης τον περασμένο Απρίλιο προέβλεπε ότι το νέο σύστημα για τις υπεραστικές οδικές μεταφορές θα ήταν έτοιμο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το 2015, αντί του 2019 που όριζε το αρχικό σχέδιο.

Ωστόσο, για το σημείο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ του νέου υπουργού Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη και των ιδιοκτητών λεωφορείων οι οποίοι επιμένουν ότι πρέπει να ισχύσει η προθεσμία του 2019, αφού υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

 

Γραμμές τριών ταχυτήτων

Το Νέο Σύστημα Υπεραστικών Οδικών Μεταφορών προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών γραμμών μετά την αξιολόγηση συγκοινωνιακών και οικονομικών στοιχείων ως εξής:

– Γραμμές αποκλειστικού έργου, δηλαδή εκείνες στις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου χωρίς ανταγωνισμό. Σε αυτές προβλέπεται ότι ο ανάδοχος αναλαμβάνει, τουλάχιστον για μια δεκαετία, κατ’ αποκλειστικότητα να εκτελεί το έργο, χωρίς ανταγωνισμό, σε όλες τις υπεραστικές γραμμές για γεωγραφική ενότητα που αποτελεί ένα δίκτυο γραμμών, μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό και με κριτήριο επιλογής την υψηλότερη προσφορά που θα κατατεθεί.

– Άγονες γραμμές, δηλαδή εκείνες για τις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου και ταυτόχρονα, λόγω μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος, και επιδότηση (αποζημίωση), κατά το πρότυπο των άγονων αεροπορικών δρομολογίων.

Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν τις γραμμές αυτές κατόπιν διαγωνισμού για περίοδο 10 ετών, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα επέκτασης.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται ότι εμπίπτουν πολλές νησιωτικές περιοχές.

– Γραμμές ελεύθερης επιλογής. Πρόκειται για γραμμές με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον στις οποίες θα μπορεί να δραστηριοποιείται κάθε ενδιαφερόμενος αρκεί να μην δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Το κράτος θα ορίζει την ανώτατη χρέωση

Οι τιμές θα καθορίζονται ανάλογα με τον ανταγωνισμό από τους αναδόχους, ωστόσο το κράτος θα διατηρήσει ένα μίνιμουμ δικαιώματος που θα επιτρέπει, για λόγους προστασίας του καταναλωτή, να ορίζει το ανώτατο όριο χρέωσης ανά χιλιόμετρο και ανά επιβάτη.

Βασική μέριμνα του κράτους παραμένει ότι οι απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο τουλάχιστον όπως και σήμερα.

Το όλο σύστημα θα το επιβλέπει η Εθνική Αρχή Χερσαίων Επιβατικών Μεταφορών, η οποία επεκτείνει την αρμοδιότητά της και στις οδικές μεταφορές.

Έργο της Αρχής θα είναι να:

-Καθορίζει τις γραμμές του δικτύου των δημόσιων υπεραστικών μεταφορών επιβατών.

-Αποφασίζει για τη χορήγηση αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ή και επιδότησης.

-Ορίζει τους γενικούς κανόνες διενέργειας των διαγωνισμών.

-Θέτει τους γενικούς όρους των συμβάσεων με τους αναδόχους και να παρακολουθεί την εκτέλεσή τους.

-Καθορίζει το ανώτατο όριο χρέωσης των επιβατών και το ύψος της εκάστοτε επιδότησης από το Δημόσιο.

-Χορηγεί τις άδειες των γραμμών «ελεύθερης επιλογής» και να καθορίζει τους όρους λειτουργία τους.

-Καθορίζει τους γενικούς κανόνες για τις απευθείας αναθέσεις υπεραστικών μεταφορών επιβατών καθώς και τους βασικούς όρους των σχετικών συμβάσεων

defencenet.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

3 φορές στο βάθρο η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Έβρου Αλεξανδρούπολης!

Ο τρίτος αγώνας πανελληνίου πρωταθλήματος Motocrossπραγματοποιήθηκε στις 4-5/07 στην πίστα της Προσοτσάνης, Δράμας με συνδιοργανωτή...

Πινγκ-πονγκ: 2οςστην Ελλάδα ο Κίμων Μήτκας

Ιδανικά ολοκληρώθηκε το τριήμερο ο τελικός του πανελληνίου πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης των παίδων στο Σ.Ε.Φ., με την ανάδειξη του...

Ψήφισμα φορέων της Ροδόπης για το κλείσιμο της Νυμφαίας

Η Κυβέρνηση να αφουγκρασθεί τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας της Θράκης Την...

Η αχαριστία γένους θηλυκού!!!

Απίστευτο περιστατικό αχαριστίας ανιψιάς προς τον γέροντα θετό της πατέρα, που τον έκλεισε σε Γηροκομείο στην Αλεξανδρούπολη – Ο Άρειος Πάγος ανακάλεσε...

Οι καλύβες στο Δέλτα Έβρου πάνε για νομιμοποίηση

Αισιοδοξία ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα – Έχουν συνταχθεί οι επιστολές που θα σταλούν στα αρμόδια Υπουργεία

More Articles Like This