9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες μπαίνουν στο “μικροσκόπιο”

Τις επόμενες σαράντα (40) ημέρες κρίνεται η τύχη τους – Σε εκκαθάριση οι τράπεζες που δεν θα ακολουθήσουν την διαδικασία της κεφαλαιουχικής τους ενίσχυσης με αύξηση του Μετοχικού τους Κεφαλαίου

TRAPEZA-SYNETAIRISTIKH-6 xrimata_fakos

Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι δεκατρείς συνεταιριστικές τράπεζες καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η εξυγίανσή τους.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι εκπονείται μελέτη από την ΤτΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι… η καταγραφή της οικονομικής κατάστασης των συνεταιριστικών τραπεζών προκειμένου να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι.

Η μελέτη θα είναι έτοιμη στα τέλη Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές draft του κειμένου της θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας μετά την έλευσή τους στις 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

«Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη βιωσιμότητα του κλάδου των συνεταιριστικών τραπεζών», τονίζει αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.

Επί του χρονοδιαγράμματος, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός για να γίνουν από τις διοικήσεις οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο την κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση.

 

Κεφάλαια ή εκκαθάριση

Κι ενώ η μελέτη ετοιμάζεται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των συνεταιριστικών έχουν ήδη ενημερωθεί από τις εποπτικές αρχές ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Για όσες δεν καταφέρουν να βρουν κεφάλαια, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, όπως συνέβη σε ορισμένες συνεταιριστικές το τελευταίο έτος, με πώληση των χορηγήσεων και καταθέσεών τους σε κάποια από τις πέντε τράπεζες, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank. Αντίθετα, όσες ενδυναμωθούν κεφαλαιακά με ίδια μέσα θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεταιριστική που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, από άποψη κεφαλαίων, είναι η Παγκρήτια.

Σημειώνεται ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έδωσαν αγώνα σε συναντήσεις με την Πολιτεία για να θεωρηθεί συστημική η Πανελλήνια Τράπεζα, στην οποία μετέχουν οι συνεταιριστικές, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω του ΤΧΣ και εν συνεχεία να ανακεφαλαιοποιηθεί ο κλάδος. Πλην όμως, η απάντηση ήταν ότι το μνημόνιο δεν προβλέπει ενίσχυση των συνεταιριστικών ή της Πανελλήνιας.

 

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου

 

Στη μελέτη, πέραν της καταγραφής των οικονομικών χαρακτηριστικών στα οικονομικά μεγέθη των εν λόγω τραπεζών και των προτάσεων για το πώς πρέπει να γίνει η κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση, θα δίνονται οδηγίες και για την επόμενη ημέρα σε όσες καταφέρουν να παραμείνουν βιώσιμες.

«Πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία τους και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται με βάση το καθεστώς των ειδικών πιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες που τελούν υπό τον έλεγχο των αρχών και της τρόικας είναι:

Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών και Χανίων.

Euro2day.gr

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This