9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ;

Το όραμα του Πρωθυπουργού είναι να γίνει η Ελλάδα τεχνολογικός κόμβος στην νοτιοανατολική Ευρώπη – Όμως γιατί σημειώνονται εμπλοκές και απίθανες καθυστερήσεις, από μια αδίστακτη γραφειοκρατία, στην υλοποίηση των αποφάσεων;

SAMARAS-MEGALI cosco images-278

Με σπουδές στην Αμερική, με σχεδόν τριετή θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών και με πέντε έτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει πολύτιμη διεθνή εμπειρία στο ενεργητικό του και γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα κρίσιμα ελληνικά προβλήματα την εποχή τής παγκοσμιοποιήσεως.

Μια παγκοσμιοποίηση που οδηγεί σε ριζικές ανακατατάξεις και ανακατανομές οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών εξουσιών και πού φέρνει στο προσκήνιο νέους όρους γεωπολιτικών σχέσεων.

Είμεθα βέβαιοι, ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει άριστα τι συμβαίνει στην γεωοικονομική σκακιέρα και έχει συνειδητοποιήσει, βεβαίως, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει μία πολύ οδυνηρή χρεωκοπία αν δεν πραγματοποιήσει ριζικές κυριολεκτικώς μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς και δομές που επ’ ουδενί ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών μας.

Γνωρίζει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ότι στην διάρκεια του 21ου αιώνα μόνον οι τεχνολογίες και τα εξ αυτών καινοτομικά προϊόντα εξασφαλίζουν υψηλές προστιθέμενες αξίες και μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια για ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη.

Έτσι, με βάση αυτή την πραγματικότητα, όραμα του Πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα να γίνει τεχνολογικός κόμβος (huh) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη -γεγονός που, πέρα από την προσφορά υψηλών προστιθέμενων άξιων, θα συμβάλει καί στην ανακοπή τής διαρροής φαιός ουσίας από την χώρα μας την ώρα που η γνώση και η ευφυία αποτελούν κορυφαίους παραγωγικούς πόρους.

Έτσι, από τον περασμένο Μάρτιο, ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει σειρά επαφών, οι οποίες συνεχίζονται, προσφέροντας κάποιες ελπίδες στην χώρα.

Ηχηρά ονόματα τής διεθνούς τεχνολογικής λέσχης -όπως η Hewlett Packard ) HP), η Samsung, η SAP, η Nokia και οι κινεζικές ΖΤΕ και Hunwei- έχουν αρχίσει να εντάσσουν την χώρα μας στο επιχειρηματικό τους ενδιαφέρον -και δη εμπράκτως, αφού άλλες ανακοίνωσαν πρόθεση για “έλευση” και άλλες υπέγραψαν ήδη πρωτόκολλα συνεργασίας, όπως οι δύο τελευταίες, κατά το πρόσφατο πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κίνα

Κατά κοινή ομολογία, το έναυσμα έδωσε ή συμφωνία της αμερικανικής HP με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε η πρώτη να χρησιμοποιεί πλέον τον Πειραιά ως διαμετακομιστικό κέντρο της για την προώθηση των προϊόντων της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Αυτά λειτούργησαν ως… ένα το κρατούμενο», λένε άνθρωποι του άμεσου πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, πού επισημαίνουν ότι το όλο σχήμα αυτού του τεχνολογικού κόμβου παίρνει σάρκα και οστά.

Τονίζουν δε ότι ή κίνηση της Samsung να δημιουργήσει στην Πάτρα το σχεδιαστικό της κέντρο αποτελεί καλό παράδειγμα προς μίμηση.

Από την άλλη μεριά, πρέπει να σημειωθεί ότι ενθαρρυντικά επίσης λειτούργησε και επαφή που είχε ο κ. Αντώνης Σαμαράς με στελέχη της γερμανικής SAP, τα οποία και ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να επιλέξουν την Αθήνα ως «έδρα» για την εξόρμηση της εταιρείας σε Ιταλία, Ισπανία. Πορτογαλία, Τουρκία, Μάλτα, Ισραήλ, Κύπρο. Επίσης, η συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου με κορυφαία στελέχη τής Nokia Siemens Networks ήταν η απόδειξη ότι «κάτι κινείται», αφού η εν λόγω φινλανδο-γερμανική κοινοπραξία δημοσιοποίησε την απόφαση της να επεκτείνει το ερευνητικό της κέντρο πού διατηρούσε στην χώρα

Ως επιστέγασμα όλων αυτών «ήρθαν» οι συμφωνίες με τις κινεζικές ΖΤΕ και Huawei με τις όποιες τα πρωτόκολλα συνεργασίας, τα όποια υπεγράφησαν στην Κίνα, δεν αποσκοπούν μόνον στην επιλογή τής Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου για την προώθηση των προϊόντων τους. άλλα -σε ό,τι άφορα την δεύτερη- και στην δημιουργία κέντρου έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με ελληνικά ερευνητικά κέντρα και με τεχνολογικές εταιρείες.

Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι βρίσκονται στο σκαριά αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως είναι η LG, ή Sony ή η Toshiba.

Από τις σχετικές επαφές πού έχουν γίνει με συνεργάτες του Πρωθυπουργού προκύπτει ότι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν (και αυτοί) την Ελλάδα ως «κόμβο» για τις δραστηριότητες τους στην Νότια Ευρώπη.

Κατά τις πληροφορίες, το «ελληνικό hub» θα κατανέμεται και γεωγραφικά – π.χ. στο Θριάσιο η συναρμολόγηση, στην Θεσσαλονίκη το φάρμακο, στην Αθήνα οι εφαρμογές πληροφορικής (ΙΤ), ενώ άλλα πεδία προορίζονται για Κρήτη και Πάτρα,

Σημαντική υπήρξε και η επαφή του Πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nestle -μιας εταιρείας που μπορεί να προωθήσει νέες τεχνολογίες στον αγροτοβιομηχανικό τομέα, που είναι κλάδος με καλές προοπτικές στην χώρα μας.

Δεν χωρά καμμία αμφιβολία ότι όλες οι παραπάνω επαφές του Πρωθυπουργού είναι απαραίτητες, σημαντικές και σίγουρα εντάσσονται στην λογική του ίδιου για την προβολή και προώθηση μιας νέας αντιλήψεως για το επιχειρείν στην Ελλάδα.

Αντίληψη, έξαλλου, που με ικανοποίηση διαπιστώσαμε προσφάτως ότι συμμερίζεται απολύτως και ο υφυπουργός Αναπτύξεως κ. Αθαν. Σκορδάς, ο οποίος, μιλώντας σε καινοτόμους φοιτητές, αναφέρθηκε στον ρόλο και το εθνικό βάρος της γνώσεως στην σύγχρονη παραγωγική διαδικασία.

Όμως, το ουσιαστικό πρόβλημα για την χώρα δεν είναι η απουσία καλών προθέσεων.

Το ζωτικό πρόβλημα είναι οι λήψεις αποφάσεων και η ταχύτερη δυνατή υλοποίηση τους.

Στο επίπεδο αυτό δημιουργούνται οι εμπλοκές και οι απίθανες καθυστερήσεις.

Σκοτεινά συμφέροντα και μία αδίστακτη γραφειοκρατία είναι οι παράγοντες πού έχουν δηλητηριάσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Κατά συνέπεια, η συμβολή του Πρωθυπουργού στην προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών δεν είναι μόνον ή συμμετοχή του σε προγράμματα δημοσίων σχέσεων εντός και έκτος Ελλάδος.

Είναι και η ενεργός συμμετοχή των άλλων στην εξασφάλιση των απαραίτητων επενδυτικών προϋποθέσεων.

Και από την άποψη αυτή, για την ώρα, μόνον στα λόγια πάμε καλά…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Latest News

Όταν η επιδημία της Πανώλης επέτρεψε την εξάπλωση του Ισλάμ

Ένα Ιστορικό γεγονός, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό – Το 542 μ.Χ. πέθανε από την Πανώλη το...

Έκπτωση 50%από ΔΕΥΑΑ για υιοθεσία αδέσποτων

Προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης να περιοριστεί η εγκατάλειψη των σκυλιών στους δρόμους Τα ζώα...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για τον ακριτικό Νομό μας, που μετά την Κρίση στον «φράχτη», δοκιμάζεται σήμερα από τον κορωνοϊό –...

Πολλά νερά κατεβαίνουν στον Άρδα από Βουλγαρία

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις – Σε κατάσταση επιφυλακής οι Υπηρεσίες του Ν. Έβρου Οι...

Και τα καφενεδάκια στα του Έβρου χρειάζονται στήριξη

Η περίπτωση της Αγρότισσας που είναι ιδιοκτήτρια Καφενείου στην Καβησσό Με επιστολή του προς...

More Articles Like This