9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

ΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΛΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ;

Το άνοιγμα του νέου Συνοριακού Σταθμού, αντιμετωπίζεται απολύτως θετικά από Βουλγαρικής πλευράς – “Να μην μετατραπεί αυτός ο κάθετος άξονας από ευχή σε κατάρα” δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, από την διοχέτευση κεφαλαίων προς Βουλγαρία 

AGGELIDHS- SYNORA-NYMFAIAS---MAKAZA SYNORA-NYMFAIAS

Εγκαινιάστηκε η δίοδος Μάκαζας-Νυμφαίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί της Ροδόπης, παρουσία του κ. Αριστείδη Γιαννακίδη, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και του Βουλγάρου νομάρχη του Κίρτζαλι κ. Μπίσερ Νικόλοφ.

Η νέα συνοριακή δίοδος θα μειώσει τις αποστάσεις μεταξύ Βουλγαρίας-Ελλάδας, υπενθυμίζουμε δε, ότι κλείστηκε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπαγωγή της Βουλγαρίας στο κομμουνιστικό μπλοκ.

- Advertisement -

Οι συμφωνίες για το άνοιγμά της εκ νέου, άρχισαν το 1995, και ολοκληρώθηκαν τώρα, μετά από 18 χρόνια.

Το θέμα αντιμετωπίζεται απολύτως θετικά από βουλγαρικής πλευράς, αλλά με επιφυλάξεις από ελληνικής, όπως αυτές εκφράζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο της Θράκης.

Να πούμε κατ’ αρχήν, ότι ο νέος κάθετος άξονας Κομοτηνής-Νυμφαίας-Μάκαζας θα είναι το πέμπτο κοινό σημείο διέλευσης των συνόρων Βουλγαρίας-Ελλάδας.

Τα άλλα τρία είναι Ίλιντεν-Εξοχή, Σβίλενγκραντ-Ορμένιο και Ζλάτογκραντ-Θέρμες (Ξάνθης). Το άλλο είναι ο συνοριακός σταθμός Κούλατα-Προμαχώνας.

Ο καινούργιος κάθετος Άξονας αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Άξονα 9 (ο Άξονας 10 είναι αυτός που περνάει από τα Σκόπια) και συνδέει την Εγνατία Οδό με το συνοριακό σταθμό Μάκαζας και το κύριο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας).

Η κρατική βουλγαρική ραδιοφωνία μάς πληροφορεί πως η ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα για την Βουλγαρία ήταν πάντα έργο προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο, καθώς συμβάλλει στη σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με την Βουλγαρία και με τις άλλες βαλκανικές χώρες.

Σημειώνει δε, πως δεν είναι μυστικός ο πόθος των Βουλγάρων πολιτών για πρόσβαση στις παραλίες της Ελλάδας, επίσης γνωστή είναι η επιθυμία των Ελλήνων φίλων των χειμερινών σπορ για ευκολότερη πρόσβαση στους βουλγαρικούς προορισμούς χειμερινού τουρισμού.

Η απόσταση από την Κομοτηνή προς τη Βουλγαρία θα μειωθεί κατά 60% σε χρόνο.

Εδώ είναι τώρα το κρίσιμο σημείο:

«Τα άλλα θετικά αποτελέσματα -λέγει η βουλγαρική ραδιοφωνία- αφορούν την πρόσβαση του Έλληνα καταναλωτή στις βουλγαρικές αγορές.

Στους επιχειρηματίες από το Κίρτζαλι και το Πλόβντιφ θα δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν πιο εύκολα την συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους τους, διανύοντας μικρότερη απόσταση σε λιγότερο χρόνο».

Οι Βούλγαροι επομένως, έχουν σοβαρό λόγο που επιδίωκαν την διάνοιξη καινούργιου συνοριακού σταθμού.

Ας δούμε και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, όπως τις κατέγραψε η εφημερίδα της Κομοτηνής «Χρόνος», όπου ναι μεν θα υπάρξουν Βούλγαροι που θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στις ελληνικές παραλίες, αλλά είναι και «ένας δρόμος που διχάζει, καθώς εκτός από νέες προοπτικές σηματοδοτεί και αλλαγές σε εμπορικές και καταναλωτικές συνήθειες.

Το θέμα είναι να μη μετατρέψουν αυτό τον κάθετο άξονα από ευχή σε κατάρα», είναι το σχόλιο του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκου Αγγελίδη:

«Ο φόβος υπάρχει και τον έχουμε διατυπώσει εδώ και ένα χρόνο και έχουμε κινητοποιήσει τις Αρχές, πολλές φορές μάλιστα και με ριζοσπαστικές ενέργειες, αφού φτάσαμε μέχρι να κάνουμε κατάληψη στη δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου στην Ξάνθη. Το θέμα του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου από τη Βουλγαρία είναι τρομερή πληγή.

» Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, σχεδιάστηκε σε άλλες εποχές, όπου η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων ήταν τελείως διαφορετική και έμελλε να ανοίξει σε εποχές που ο κόσμος κοιτάζει περισσότερο την τιμή παρά την ποιότητα του προϊόντος.

Εγκυμονεί κινδύνους διοχέτευσης κεφαλαίων προς τον βορρά, αφού ο κόσμος ψάχνει να βρει το φθηνότερο και το χαμηλότερο ποιοτικά».

Πεπεισμένος, ότι ο κάθετος άξονας θα βοηθήσει τις επιχειρηματικές επαφές, εμφανίστηκε ο κ. Πάρις Γραβουνιώτης διευθυντής παραγωγής χαρτοβιομηχανίας. «Είναι διαφορετικά να πρέπει να ταξιδέψει το εμπόρευμα τέσσερις ώρες, άλλο μία και άλλο δεκατέσσερις. Είναι αμφιλεγόμενα τα όσα ακούγονται, θα δούμε στην πορεία. Πάντως είναι ευρωπαϊκές πολιτικές αυτές, ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνονται δρόμοι και άξονες».

Επιφυλακτικοί είναι και οι καταστηματάρχες της Κομοτηνής, αγωνιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει ο Άξονας.

Σήμερα στην Ξάνθη ανθεί μόνο το παραεμπόριο, είπε ο κ. Αντώνης Φραντζής πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Το σίγουρο είναι ότι η ανεξέλεγκτη και εύκολη πρόσβαση των Ελλήνων καταναλωτών σε προϊόντα από επιχειρήσεις που υπάγονται σε διαφορετική φορολογία και ΦΠΑ δημιουργεί συγκριτικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα και σημαντική απώλεια εσόδων από το ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα η λειτουργία του κάθετου άξονα μόνο για μικρά οχήματα, δημιουργεί συγκριτικό μειονέκτημα στις εναπομείνασες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής και επαυξάνει τις επιπτώσεις του παραεμπορίου που πλήττει εδώ και χρόνια την Θράκη.

Ο Μακεδών

***

Σημείωση Ε.Θ.

Εύστοχες οι διαπιστώσεις που καταγράφονται, αλλά όλα τα παραπάνω φαινόμενα, τα έχουμε βιώσει εδώ και καιρό στην περιοχή του Βορείου Έβρου.

Όπου εκτός από την συνοριακή δίοδο με την Βουλγαρία στο Ορμένιο, υπάρχει και η δίοδος των Καστανεών προς Τουρκία.

Η οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδος, κάθε άλλο μπορεί σήμερα  να χαρακτηρισθεί ως “ανθηρή”.

Ας ετοιμασθεί και η Κομοτηνή να βιώσει τις ίδιες επιπτώσεις από την λειτουργία της νέας συνοριακής διόδου στη Νυμφαία.

Σ.Κ.

 

 

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This