9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ “BARBAROS” ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ “ΑΟΖ” ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τουρκία “τρίβει τα χέρια” με τις εξελίξεις στην Ελλάδα – Απίστευτο το θράσος της Άγκυρας – Υψηλής τεχνολογίας το ερευνητικό σκάφος

POLARCUS--RED-1 POLARCUS--GREEN

Μετά την τρόικα και οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους από την πολιτική κατάσταση, το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν στέλνοντας το σκάφος «Barbaros Hayreddin Pasa» για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σύντομα το νέο απόκτημα της Άγκυρας θα σταλεί στην ΑΟΖ της Κύπρου προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

- Advertisement -

Το μόνο που απομένει κατά τον κ. Γιλντίζ είναι η έγκριση της κίνησης του σκάφους που βρίσκεται στην περιοχή της Μερσίνας-Αλεξανδρέττας από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν. Όταν δώσει το «οκ» το «Barbaros Hayreddin Pasa» θα επιχειρήσει έρευνες για τρεις εβδομάδες.

Οι Τούρκοι μάλιστα εξαγγέλλουν έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου με απίστευτο θράσος, αφού ο υπουργός Ενέργειες ανέφερε πώς «ενδεχόμενη είσοδος του σκάφους στην Κυπριακή ΑΟΖ θα έχει τόσο τεχνική όσο και πολιτική διάσταση».

Δεν δείχνουν να πτοούνται από αυτό.

Το αντίθετο προκαλούν και εμφανίζονται έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου «ανάβοντας» νέα εστία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων συνδέονται άμεσα με τις κινήσεις που γίνονται στο Κυπριακό και επιχειρούν να εκβιάσουν καταστάσεις απειλώντας ευθέως όχι μόνο με έρευνες στις ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και με στρατιωτική εμπλοκή.

Θέλουν να κλείσει όσο το συντομότερο το Κυπριακό, με ευνοϊκούς για εκείνους όρους, έτσι ώστε να προλάβουν εξελίξεις στην υπόθεση αξιοποίησης των υδρογονανθράκων από τη Λευκωσία.

Είναι προφανές πώς οι χειρισμοί Βενιζέλου και Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των συνομιλιών του ΟΗΕ, τους εξυπηρετεί, αφού και οι δύο δέχθηκαν τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων, κάτι που συνιστά τον προθάλαμο μιας τετραμερούς διάσκεψης. Κάτι που αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Άγκυρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πώς οι «τσαμπουκάδες» των Τούρκων και οι συζητήσεις για το Κυπριακό σε αμερικανικό μάλιστα έδαφος γίνονται λίγο πριν την έκθεση που θα καταδείξει την ποσότητα και την ποιότητα του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του «οικοπέδου 12».

Η Κύπρος αποδυναμωμένη από την «εισβολή» της τρόικας και η Ελλάδα ανίκανη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να επιδιώξει στρατηγικές συμμαχίες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνουν «γήπεδο» στην Τουρκία να παίζει με τον ΟΗΕ για ένα σχέδιο τύπου Ανάν στην επίλυση του Κυπριακού με φόντο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

defencenet.gr

***

Σημείωση Ε.Θ

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, παραθέτουμε μερικά στοιχεία για το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας από το συνεργάτη μας Υποναύαρχο ΛΣ (ε.α) ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΛΑΟ.

                                                       ***

Το ερευνητικό αυτό πλοίο είναι ολικής χωρητικότητας 4.711 τόνων, έχει μήκος 85 μέτρα, πλάτος 17, είναι εξοπλισμένο με συστήματα σάρωσης 8 δεσμών (έναντι maximum 6 δεσμών του “Nordic Explorer” με σημαία Νορβηγίας  που πραγματοποίησε έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, για λογαριασμό της χώρας μας την περίοδο Νοέμβριος 2012-Φεβρουαριος 2013) και διαθέτει ελικόπτερο τύπου  Sikorsky S-92

Τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα που διαθέτει, το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία του, δίνοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Τουρκία . 

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ( Dubai ) το 2011 για λογαριασμό της εταιρείας POLARCUS και με το όνομα Polarcus Samur  ύψωσε σημαία Μπαχάμες. 

Τις πρώτες  έρευνες τις πραγματοποίησε (Μάρτιος – Μάιος 2011) στη θάλασσα της Ναμίμπια (κράτος στη Ν.Δ Αφρική). 

Το  Δεκέμβριο του 2012  αποκτήθηκε από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου TPAO αντί ποσού 130 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Στην πώληση περιλαμβάνεται διάταξη για μια τριετή περίοδο συνεργασίας με την εταιρεία Polarcus (έδρα Ντουμπάι Η.Α.Ε), η οποία από το 2008 ειδικεύεται στις θαλάσσιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, για fast-track επεξεργασία και ανάλυση  δεδομένων, καθώς και τη στελέχωση του πλοίου. 

Το πλοίο από πράσινο που ήταν, βάφτηκε στα χρώματα της Τουρκίας (κόκκινο και λευκό), μετονομάστηκε σε «Barbaros Hayreddin Pasa»    και καθελκύστηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2013  σε ειδική τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Ερντογαν στα ναυπηγεία  ‘’Desan Shipyard’’ στην Τούζλα  της  Κωνσταντινούπολης . 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η δικαιοσύνη στη Θράκη μετά την ενσωμάτωση

Παραμένει διαχρονικό το έλλειμμα Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη – Το 1920, ο Δικηγορικός Σύλλογος Έβρου αριθμούσε μόλις...

Εξοικονόμηση ενέργειας με τοποθέτηση λαμπτήρων LED

Αντικαταστάθηκαν 850 λαμπτήρες φθορισμού – Το κόστος των 700 λαμπτήρων LEDκάλυψε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ουΓυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη το “ValiantEnergy”

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες δεμένο το πλοίο ValiantEnergy. Πρόκειται για...

Ετοιμάζουν την κάθοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Τι αποφάσισε, σε ευρεία σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα, για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου Ευρεία...

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το...

More Articles Like This