9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020

Τα εργοστάσια ζάχαρης Σερρών και Ορεστιάδος δεν βάζουν “λουκέτο”

Κατηγορηματική διάψευση από την Διοίκηση της “Ε.Β.Ζ.” – Οι παραγωγοί που μπήκαν στην καλλιέργεια, έχουν εξασφαλισμένο ένα πολύ καλό έσοδο – Το Νοέμβριο θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές για τα ζαχαρότευτλα

zaxaris-maska zaxari-orestiada

Κατηγορηματικά διαψεύδει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δημοσιεύμα από την εφημερίδα Deal News, το οποίο αναφέρεται στο κλείσιμο των δυο εργοστασίων Ζάχαρης Σερρών & Ορεστιάδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία επισημαίνει ότι “μετά το δημοσίευμα της Εφημερίδας DEAL NEWS [φύλλο της 20.9.2013] που αναφέρεται στο κλείσιμο των 2 Εργοστασίων Ζάχαρης Σερρών & Ορεστιάδας, μετά από δήλωση που αφορά το νέο BUSNESS PLAN της Εταιρείας η O.E.Β.Ζ.Ε καταγγέλλει ότι και πάλι στην κρίσιμη περίοδο που η Βιομηχανία ψάχνει για τευτλοκαλλιεργητές δημοσιεύονται τέτοια επαίσχυντα και κακόβουλα δημοσιεύματα.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυβέρνηση που δήθεν ενδιαφέρεται για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας να πάρουν άμεσα θέση.

Μετά από συνάντηση των Εκπροσώπων της Ο.Ε.Β.Ζ.Ε και του Εκπροσώπου της ΕΒΖ ΑΕ κ. Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου κ.ΛΑΜΠΡΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ,ο οποίος κατηγορηματικά διέψευσε το δημοσίευμα αυτό και ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό και ουδέποτε δήλωσε τα παραπάνω, τον καλούμε άμεσα να διαψεύσει δημόσια με δήλωση του το περιεχόμενο του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

Εν τω μεταξύ τυπικού χαρακτήρα ήταν για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η έκτακτη γενική συνέλευση της βιομηχανίας, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε στάση αναμονής σε σχέση με το διαγωνισμό πώλησης του 82,33% της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, σε ένα δύσκολο περιβάλλον που συνθέτουν τα κόστη μίας ισχνής καμπάνιας που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και η μείωση των διεθνών τιμών ζάχαρης.

Αυτές τις ημέρες – σήμερα στις Σέρρες και το επόμενο 20ημερο στο Πλατύ – κλείνει η φετινή καμπάνια, με μία παραγωγή που έχει μεν κανονικό τονάζ και υψηλά pol, αλλά είναι πολύ μικρή αφού δεν θα ξεπεράσει τις 40.000 tn. κι’ αυτό επειδή οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν τελικά στην τευτλοκαλλιέργεια μόλις περί τις 60.000 στρέμματα.

Η εταιρεία λειτουργεί και τα τρία εργοστάσια, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής, σε περίοδο που η παγκόσμια αγορά ζάχαρης έχει γυρίσει και η μεγάλη προσφορά έχει ρίξει τις τιμές έτσι που η βασική τιμή φέτος έπεσε κάτω από τα 700 ευρώ/tn όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πάνω από τα 800 ευρώ/tn.

Σε αυτό το περιβάλλον, όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η πώληση της ΕΒΖ, με δεδομένες τις αποφάσεις για την έξοδο της ΑΤΕ από τις μη τραπεζικές εργασίες, έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν χρόνια.

Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, κάτι που φαίνεται από την απόφαση του εκκαθαριστή να ξανακαλέσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, μέχρι τις 10/10, όταν ήδη έχει ανακοινωθεί προτιμητέος αγοραστής και η διαγωνιστική διαδικασία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών (μετά από παράταση) κλείνει την 1η Νοεμβρίου.

Στα θετικά να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που μπήκαν τελικά στην καλλιέργεια έχουν εξασφαλισμένο για φέτος ένα πολύ ικανοποιητικό έσοδο, λόγω της πολιτικής τιμών που είχε ακολουθηθεί αλλά και της ενίσχυσης από την ένταξη σε ΣΟΔ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στην ανταγωνιστική καλλιέργεια του καλαμποκιού, όπως και με το σπάσιμο συμβολαίων και ….τιμών στον ηλίανθο ( υπερπαραγωγή στη Βουλγαρία), αναμένεται να τονώσει το καλλιεργητικό ενδιαφέρον κατά την επόμενη καμπάνια, για την οποία μέχρι κι’ εντός του Νοεμβρίου το αργότερο, θα ανακοινωθούν οι τιμές από την ΕΒΖ.

Latest News

Όταν η επιδημία της Πανώλης επέτρεψε την εξάπλωση του Ισλάμ

Ένα Ιστορικό γεγονός, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό – Το 542 μ.Χ. πέθανε από την Πανώλη το...

Έκπτωση 50%από ΔΕΥΑΑ για υιοθεσία αδέσποτων

Προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης να περιοριστεί η εγκατάλειψη των σκυλιών στους δρόμους Τα ζώα...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για τον ακριτικό Νομό μας, που μετά την Κρίση στον «φράχτη», δοκιμάζεται σήμερα από τον κορωνοϊό –...

Πολλά νερά κατεβαίνουν στον Άρδα από Βουλγαρία

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις – Σε κατάσταση επιφυλακής οι Υπηρεσίες του Ν. Έβρου Οι...

Και τα καφενεδάκια στα του Έβρου χρειάζονται στήριξη

Η περίπτωση της Αγρότισσας που είναι ιδιοκτήτρια Καφενείου στην Καβησσό Με επιστολή του προς...

More Articles Like This