9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Τυχαία ή μήπως κατευθυνόμενα;

Οι προαναγγελθείσες από την άνοιξη πολιτικές εξελίξεις για τον Σεπτέμβριο, φαίνεται πως πήραν τον δρόμο τους – Να μην επαναληφθεί το 2008

534x300_239290

Η κατάσταση θυμίζει ότι μπορεί να επακολουθήσουν γεγονότα όπως αυτά του 2008, με τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τότε όπως και τώρα, είχε γίνει εκμετάλλευση του τραγικού περιστατικού από τις δυνάμεις που ήθελαν εκτροπή της πολιτικής κατάστασης, και τα όσα συνέβησαν είναι γνωστά.

- Advertisement -

Εχθές, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας βγήκαν στους δρόμους οι κατευθυνόμενοι «γνωστοί-άγνωστοι», κατέστρεψαν καταστήματα και αυτοκίνητα, πράξεις που δεν έχουν καμιά σχέση με διαμαρτυρία για τον φόνο που συνέβη το πρωί.

Φαίνεται πως ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε πού οδηγούν οι πολεμικές κραυγές των πολιτικών μας, όλων των κομμάτων και βαθμίδων.

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα στο χθεσινό σημείωμα της στήλης, όπου χωρίς γνωρίζω το τραγικό γεγονός στο Κερατσίνι, έγραψα για το ήθος που πρέπει να κοσμεί τον πολιτικό κόσμο.

Επειδή ουσιαστικά, με τις πράξεις και παραλείψεις του, κατευθύνει τα γεγονότα προς ορισμένη πορεία, που δεν είναι δύσκολο να την προβλέψεις.

Φαίνεται δε, πως ήμαστε έτοιμοι να πέσουμε πάλι σε παγίδα, χρεώνοντας τα περιστατικά βίας μόνον σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Η οποία όμως επί δεκαετίες ήταν ανύπαρκτη.

Ποιος ήταν τότε ο υποκινητής των δραματικών στιγμών που ζούσαμε σε πολύ συχνά διαστήματα;

Και αν αρκεστούμε μόνον στα όσα υποστηρίζει ο κ. Δένδιας -που ειλικρινά, δεν κατάλαβα τι ακριβώς κάνει στο Υπουργείο, εκτός από ανακοινώσεις και δηλώσεις κατά της Χρυσής Αυγής, όπου μοιάζει σα να δίνει κάπου τα διαπιστευτήριά του- τότε θα πρέπει αν βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, να μπει τέλος στα περιστατικά βίας. Έτσι θα γίνει;

Φοβούμαι, λοιπόν, πως πράγματι έπεσαν οι πολιτικοί μας στην παγίδα της όξυνσης της πολιτικής μας ζωής.

Αναμφισβήτητα, οι συμπεριφορές των μελών της Χρυσής Αυγής κινούνται συχνά εκτός του πλαισίου της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Εάν μάλιστα τεκμηριωθεί ότι η δολοφονία του 34χρονου είχε πολιτικά εφαλτήρια και κυρίως πολιτική κατεύθυνση, τόσο το χειρότερο για το κόμμα του Ν.Μιχαλολιάκου.

Αλλά η Χρυσή Αυγή δεν είναι η μόνη που προκαλεί ένταση.

Αν συγκεντρώσουμε τις εμπρηστικές δηλώσεις αρχηγών κομμάτων και πολιτικών, και αν προσθέσουμε τις αγοραίες εκφράσεις που ανταλλάσσονται αντί διαλόγου, ακόμη και μέσα στην Βουλή, ακόμη και σε τηλεσυζητήσεις, ακόμη και εν ηρεμία ευρισκόμενοι, τότε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τι μας περιμένει.

Το κακό είναι, πως για όλους μας ισχύει ότι «δεν φταίω εγώ, αλλά οι άλλοι». Πάντα οι άλλοι.

Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δυσάρεστη πρόβλεψη πως τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν προς το καλύτερο, αλλά μάλλον προς το χειρότερο.

Επειδή, αυτός που δεν αντιλαμβάνεται το λάθος του, είτε λόγω έλλειψης ευφυίας, είτε λόγω ισχυρογνωμοσύνης, αλλά και αν ακόμη το αντιλαμβάνεται πιστεύει πως ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο θα έχει όφελος, δεν θα οδηγήσει σε δεινά μόνον την χώρα, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Επειδή, κανείς για πολύ καιρό δεν μπορεί να ενεργεί ανεύθυνα, χωρίς να έρθει η στιγμή της τιμωρίας. Μόνο που την τιμωρία μπορεί να την υποστεί και ένας ολόκληρος λαός.

Στα φαινόμενα βίας, είτε αυτά των «κουκουλοφόρων» είτε αυτά της ακροδεξιάς, ποτέ δεν φταίει μόνον ένας.

Κάποιος άλλος άνοιξε τον δρόμο και του επέτρεψε να ασκεί την βία.

Κάποιος που για λόγους μικροπολιτικής δεν εφάρμοσε τους νόμους, κάποιος άλλος για τους ίδιους λόγους καλύπτει τους δράστες, αν δεν τους υποκινεί.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν τον φόνο του Γρηγορόπουλου το 2008, ήταν αναμενόμενα. Ο φόνος ήταν αφορμή.

Θυμίζω πως ξένοι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν στείλει τα συνεργεία τους στην Αθήνα προ δεκαημέρου για να καλύψουν τις σκηνές βίας που γνώριζαν (πώς;) ότι θα έρχονταν.

Είναι νωρίς να διαπιστώσουμε αν τα χθεσινά γεγονότα που επακολούθησαν τον φόνο του πρωινού, είναι τυχαία ή κατευθυνόμενα.

Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε οι προαναγγελλόμενες-από την άνοιξη- πολιτικές εξελίξεις για τον Σεπτέμβριο, πήραν τον δρόμο τους.

Θα έχουν άραγε την ευθιξία και εντιμότητα οι πολιτικοί μας να αντιμετωπίσουν τραγικές καταστάσεις με τον πρέποντα τρόπο ή θα θελήσουν -ο καθένας για λογαριασμό του- να εκμεταλλευθεί κομματικά τα όσα θα συμβούν; Και τα οποία φυσικά, ξένους θα εξυπηρετήσουν.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές.

Ο Μακεδών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προβοκάτσιες στήνουν οι Τούρκοι στο ποτάμι!!!

Σώνει και καλά θέλουν να προκαλέσουν «θερμό επεισόδιο» στον Έβρο – Οι δουλέμποροι… προστάτες των λαθρομεταναστών!!!

Το Καλέ Πανηγύρι του Διδυμοτείχου

Αποτελεί απότοκο σημαντικών Ιστορικών γεγονότων και Θεϊκής παρέμβασης – Ο Λαός του Διδυμοτείχου διατηρεί άσβεστη την θαυματουργή...

Για ποιο λόγο εξαιρέθηκε η Θράκη και η Σαμοθράκη;

Εμείς εδώ δεν αντιμετωπίζουμε προσφυγικές ροές, όπως τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα; - Διαμαρτυρία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης

Θα κάνει δημοψήφισμα για την Αγιά Σοφιά;

Ο Ερντογάν ζήτησε και επισήμως την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας – Θα την κάνει τζαμί

Το Δ’ Σώμα Στρατού ασπίδα του Έβρου

Η «ακτινογραφία» του ισχυρότερου σχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που κρατά απροσπέλαστη την Ελληνοτουρκική μεθόριο – Το Δ’ Σ.Σ. κλείνει σε λίγους μήνες...

More Articles Like This