9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΜΕ ΑΡΜΑΤΑ “ABRAMS”

Σε καλό δρόμο η παραχώρηση 90 αρμάτων τύπου M1A1 ABRAMS στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ – Θα συμπληρώνουν την δύναμη των αρμάτων LEOPARD που επιχειρούν στην παραμεθόριο περιοχή μας – Κινητικότητα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων

M1A1-Abrams-USMC-01 ABRAMS-ARMATA-1

Λύση φαίνεται πως έχει βρεθεί για το θέμα της παραχώρησης των 90 M1A1 Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κύκλους του ΥΠΕΘΑ.

Το γεγονός ότι η προμήθεια των αρμάτων δεν συμπεριλήφθηκε στα 20 προγράμματα που ενέκρινε η διαρκής Επιτροπή Εξοιπλιστι9κών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής «δεν σημαίνει ότι έχει πάψει η ανάγκη για την προμήθειά τους ούτε ότι αυτή παραπέμπεται στις καλένδες» αφήνουν να διαρρεύσει οι ίδιοι κύκλοι.

Η ενίσχυση των δυνάμεων των Τεθωρακισμένων με σωλήνες των 120 χλστ. είναι επειγούσης σημασίας και αυτό το γνωρίζει τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος έχει ενημερωθεί σχετικά.

Έτσι η «χρυσή λύση» στο θέμα της παραχώρησης των απολύτως απαραίτητων 90 αρμάτων έχει βρεθεί και σύντομα θα υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις του ΥΠΕΘΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα επιχειρησιακά σχέδια θέλουν τα συγκεκριμένα άρματα να συμπληρώνουν τη δύναμη των 170 Leopard 2HEL και των 183 Leopard 2A4 που υπηρετούν σε μονάδες του Έβρου και πιο ειδικά να κατευθύνονται στις μονάδες όπου πριν υπηρετούσαν τα M-60A3 τα οποία έχουν αποσυρθεί.

Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης σωλήνων των 120 χλστ. στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου είναι δεδομένο και αναμένεται να γίνει ακόμη πιεστικότερο από τη στιγμή που θα αρχίσουν να παραδίδονται τα τουρκικά άρματα ALTAY.

Η αμερικανική πλευρά ήταν και εξακολουθεί να είναι απόλυτα θετική στην παραχώρηση τω 90 αρμάτων σε πρώτη φάση, ενώ οι συνολικές απαιτήσεις του Στρατού φτάνουν μέχρι και τα 200 άρματα.

Η προεργασία που έχει γίνει ήδη από το 2011 με την αρχική προσφορά των 400 M1A1 από πλευράς Στρατού δεν έχει πάει χαμένη, σε ότι αφορά την υποδομή και στο που και πως τα άρματα από τη στιγμή που θα έρθουν στη χώρα, θα αξιοποιηθούν σχεδόν αμέσως.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κλείσει η συμφωνία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από το ΓΕΕΘΑ (για το λόγο ότι κανείς δε θέλει να θέσει αυτή την ώρα σε κίνδυνο την επιδιωκόμενη συμφωνία), αλλά όλοι αισιοδοξούν ότι θα είναι σε θέση να την ανακοινώσουν σύντομα.

Η επιδίωξη για λύση στο θέμα της προμήθειας των 90 M1A1 δεν πρέπει να εξεταστεί ως μεμονωμένο γεγονός, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι κοντά στο περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη κινητικότητα που επικρατεί στο χώρο των ΕΔ, τόσο με τη συνεχή διενέργεια ασκήσεων αλλά και με τις αποφάσεις για την προμήθεια των 10 CH-47D Chinook, μηδέ εξαιρουμένης και της βολής του συστήματος S-300 που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου.

defencenet.gr

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This