9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Αναξιοποίητο παραμένει το απολιθωμένο δάσος και τα θερμά νερά Φυλακτού

Αοριστολογίες υποσχέσεων, αλλά έργα – μηδέν – Το απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού είναι το αρχαιότερο της Ελλάδος – Χρονολογείται στα 40 εκατομμύρια χρόνια – Τα θερμά νερά χύνονται στο ποταμό Έβρο

apolithomena-fylaktoy---lefkimhs APOLITHOMENO-DASOS-DADIAS

Πραγματικά άπειρες φορές έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ με το μοναδικό απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού και με τα μοναδικά παλαιολιθικά ευρήματα που έχουν εντοπισθεί στην γύρω περιοχή.

Πρόκειται για έναν μοναδικό πλούτο, που αν τόσα χρόνια είχε αξιοποιηθεί κατάλληλα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εξαιρετικό πόλο έλξης των δικών μας και ξένων τουριστών, που επισκέπτονται το Νομό Έβρου.

- Advertisement -

Στο θέμα αυτό επανέρχεται σήμερα, ο καλός συνεργάτης, ερευνητής της εφημερίδος μας, κ. Βασίλειος Μιχαηλίδης, που μας γράφει τα εξής:

***

Στην Εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη, της Τρίτης 1 Οκτωβρίου 2013 (αρ. Φύλλου 15091) είδα να γράφει σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Γερομάρκος για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Γράφει λοιπόν ο κ. Γερομάρκου:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, είναι πλέον φανερό ότι ο τουρισμός αποτελεί το αναπτυξιακό εκείνο πεδίο, το οποίο αποτελεί τη “Ναυαρχίδα” της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί έναν προορισμό με πολλαπλές μορφές – ευκαιρίες και υπηρεσίες, συνδυάζοντας επί μέρους εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αναδεικνύοντας το πολλαπλό τουριστικό πρόσωπο της Περιφέρειας διεθνώς!

Και σας ενημερώνω εάν δεν γνωρίζετε κ. Γερομάρκου:

Στον οικισμό του Φυλαχτού του Δήμου Σουφλίου του Ν. Έβρου υπάρχουν πολλά αξιοθέατα της φύσης να προβληθούν.

Απολιθωμένοι κορμοί δένδρων με Γεωλογικό Πάρκο.

Υπάρχουν στις αποθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα Ιστορίας Γεωλογίας Παλαιοντολογίας, ολόκληρα κιβώτια με απολιθωμένα φύλλα από το Φυλακτό.

Όπως αμπέλου, φτέρης, κανέλας, φοίνικα, βελόνες πεύκου, σκλήθρου, κακάου, δάφνης, σφενδάμης, δρυός προγονικής μορφής, καμίτη, καουτσούκ κ.λπ.

Δόντια καρχαρία, λιθωτρίφτες, σαλιγκάρια, μαλάκια θαλασσινά, κοράλλια πέντε διαφορετικών ειδών, ακόμα και μια απολιθωμένη ρέγγα!

Εάν πραγματικά θέλετε κ. Γερομάρκου, μπορείτε να επισκεφτείτε το Φυλαχτό, για να διαπιστώσετε τι πλούτο έχουμε εδώ, ,στο χώρο που λέγεται Γεωλογικό Μνημείο της Φύσης,

Όλα τα παραπάνω, περιμένουν μια ημέρα να επιστρέψουν στον τόπο μας και οι δικοί μας αιρετοί άρχοντες, που τόσο κόπτονται για την προβολή της Θράκης μας, που μέχρι σήμερα δεν πρόσφεραν τίποτα, ακόμα από τα έτη 1998 έως σήμερα.

Επίσης υπάρχουν στο Φυλακτό τα θερμά λουτρά Ρωμαϊκής εποχής με θερμοκρασία 37,5 – 38 βαθμούς Κελσίου, απ’ όπου σήμερα υδρεύονται μερικοί οικισμοί και το περίσσευμα νερού κατασπαταλάται, ελεύθερο σε ποτίστρες ζώων και χύνεται στην πεδιάδα, στα κανάλια και στον ποταμό Έβρο.

Τι ζητώ, από εσάς κ. Αντιπεριφερειάρχα; Τίποτε. Απλά μια ημέρα να δώσετε λόγο στα όσα σας γράφω, στο Περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης και  να τεθεί το όλο θέμα.

 

Με εκτίμηση

Βασίλης Μ. Μιχαηλίδης

Μέλος της ερευνητικής ομάδας του καθηγητού Ευάγγελου Βελιτζέλου

 

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

H Praktiker μας καλεί σε ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Κατάλογος… Summer mood on! Η Praktiker Hellas, είναι εδώ για να μην μας λείψει τίποτα και το φετινό Καλοκαίρι, μέσα...

More Articles Like This