9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Από τις πρώτες επιλογές των αγροτών γίνεται η καλλιέργεια τεύτλων

Μεταστροφή του κλίματος μετά τις χαμηλές τιμές που δόθηκαν για τον αραβόσιτο – Τα τεύτλα δίνουν εισόδημα κατά μέσο όρο, 270 ευρώ το στρέμμα

zaxarh-skanthis teftlaaa

Όλες τις προϋποθέσεις για να ξαναγίνει μια από τις πρώτες επιλογές των αγροτών στην νέα καλλιεργητική περίοδο, συγκεντρώνει φέτος η καλλιέργεια των τεύτλων και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, έχουν αρχίσει μεν να τρίβουν τα χέρια με ικανοποίηση, όμως κρατούν και την… ανάσα τους μέχρι να δουν να σπέρνονται τα χωράφια, για να μη μείνουν με την όρεξη.

Καταλυτικό ρόλο στη διαφαινόμενη μεταστροφή του κλίματος στις τάξεις των αγροτών έχει διαδραματίσει ο συνδυασμός της κακής πορείας ανταγωνιστικών καλλιεργειών, όπως είναι το καλαμπόκι, του οποίου η τιμή έχει καταποντιστεί φέτος και από την άλλη των… γλυκών σαν ζάχαρη αποδόσεων που αφήνει το τεύτλο, ξεπερνώντας τα 270 ευρώ ανά στρέμμα.

- Advertisement -

Στο ποσό αυτό, μάλιστα, δεν υπολογίζεται η ενίσχυση των περίπου 30 ευρώ ανά στρέμμα, που προβλέπεται για τον κάθε παραγωγό ως αποτέλεσμα της ένταξης της καλλιέργειας του τεύτλου στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΣΟΔ), γεγονός που θα ανεβάσει το τελικό ύψος της μέσης απόδοσης κοντά στα 300 ευρώ το στρέμμα.

Βασική προϋπόθεση βέβαια, είναι να δοθούν εγκαίρως τα χρήματα αυτά στους αγρότες, διότι οι τελευταίοι, δυστυχώς, έχουν καεί στο χυλό και πλέον φυσούν και στο γιαούρτι με την Ολοκληρωμένη.

Και αυτό γιατί οι πληρωμές, ύψους σχεδόν 2,7 εκατ. ευρώ, για τα 90 χιλ. στρέμματα τεύτλων της καλλιεργητικής περιόδου του 2012, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, είναι ακόμη στον «αέρα» και προκαλούν εκνευρισμό στους δικαιούχους, καθώς ήρθε η ώρα να πληρωθούν και τα φετινά και τίποτε δεν κουνιέται.

Μεγάλη σημασία θα έχει επίσης, η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΒΖ για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, όπως και το τι θα γίνει τελικά με την ιδιωτικοποίηση του 82,33% των μετοχών που κατέχει η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και ζητά δεσμευτικές προσφορές την 1η Νοεμβρίου.

«Η χρονιά για τους παραγωγούς εξελίχθηκε πολύ ικανοποιητικά.

Αν και πολλά χωράφια ήταν όψιμα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών την περίοδο της σποράς, εντούτοις οι κλιματικές συνθήκες, στη συνέχεια, βοήθησαν, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι με μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις και ιδιαίτερα ποιοτική», εξηγεί στην Agrenda ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης, επισημαίνοντας όμως ότι δυστυχώς τη χρονιά που έκλεισε ήταν πολύ λίγοι οι αγρότες που καλλιέργησαν τεύτλα και θα μπορέσουν να απολαύσουν αυτές τις αποδόσεις, ενώ και η παραγωγή ζάχαρης δεν θα ξεπεράσει τους 40.000 τόνους.

Επικαλούμενος στοιχεία από τις παραδόσεις τεύτλων στα εργοστάσια του Πλατέως και των Σερρών, στα οποία η καμπάνια είναι σε εξέλιξη, ο έμπειρος συνδικαλιστής αποκαλύπτει ότι η μέση στρεμματική απόδοση είναι μεταξύ 5,5 – 6 τόνους και συνδυάζεται με έναν υψηλό ζαχαρικό τίτλο (POL) που πλησιάζει το 15,5.

«Στο εργοστάσιο των Σερρών όπου εργάζομαι παραλάβαμε τεύτλα από 7.000 στρέμματα και διαπιστώνουμε ότι ο μέσος ζαχαρικός τίτλος (pol) είναι στο 15,40, κάτι που σημαίνει, με βάση τα κλιμακωτά τιμολόγια της ΕΒΖ, ότι, ανά στρέμμα, η οικονομική απόδοση είναι στα 45 ευρώ τον τόνο», υπολογίζει ο συνομιλητής μας και συμπληρώνει:

«Με δεδομένο ότι η μέση στρεμματική απόδοση είναι στους 5,5 – 6 τόνους, ο πολλαπλασιασμός μας δίνει ένα μέσο εισόδημα, ανά στρέμμα κοντά στα 270 ευρώ χωρίς την ολοκληρωμένη διαχείριση».

Ο ίδιος υποστηρίζει, επίσης, πως ορισμένοι μεγαλοκαλλιεργητές στις Σέρρες κατάφεραν να έχουν ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις, κοντά στους 7-8 τόνους ανά στρέμμα, ανεβάζοντας το εισόδημά τους στα 320 έως και 360 ευρώ ανά στρέμμα.

«Περίπου ίδια είναι η εικόνα με τις μέσες στρεμματικές και ζαχαρικές αποδόσεις και στο Πλατύ», σημειώνει ο κ. Βαρκάκης, προσθέτοντας πως εκεί η καμπάνια θα είναι σε εξέλιξη μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, καθώς το εργοστάσιο θα παραλάβει τεύτλα από 44.000 στρέμματα.

Ως προς το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, το καμίνι είχε προγραμματιστεί να ανάψει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με προοπτική να λειτουργήσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, παραλαμβάνοντας την παραγωγή από περίπου 7.500 στρέμματα τεύτλων, ενώ λίγο πιο πίσω χρονικά θα πάει και η καμπάνια στη Σερβία, η οποία κρατά ψηλά τη σημαία, αφού ο μέσος ζαχαρικός τίτλος φέτος στο ένα εργοστάσιο είναι στο 17,20 pol και στο δεύτερο κοντά στο 16,5 pol, με την αναμενόμενη παραγωγή να υπολογίζεται στους 120-125 χιλ. τόνους ζάχαρης.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Μήνυμα στους φοιτητές του Δημοκριτείου

Απευθύνει ο Πρύτανης του Παν/μιου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία...

Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων-δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Έχοντας υπόψη :   Τις διατάξεις του άρθρου...

28η Οκτωβρίου 1940: Ένα Έπος αλλά και μία πραγματικότητα

Από το 1935 είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς να ετοιμάζει τον Ελληνικό Στρατό – Η δημιουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου είχε...

Γιατί έβαλαν στο «πορτοκαλί» την Σαμοθράκη;

Είναι άδικο το νησί να στιγματίζεται, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και να πηγαίνει στο επίπεδο 3

Toσχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 7,4 εκατ. ευρώ για την θωράκιση της παραμεθορίου περιοχής – Ποια είναι τα έξι (6) σημεία του σχεδίου...

More Articles Like This