9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Η ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 Όταν η μία Κυβέρνηση επέβαλλε φόρους και η άλλη τους ακύρωνε – Πως φθάσαμε στον σημερινό ληστρικό Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

 POLYKATOIKIA.5

Οι φόροι ακινήτων στην χώρα μας έχουν καταντήσει φαρσοκωμωδία.

- Advertisement -

H μία Κυβέρνησις επιβάλλει έναν φόρο, η άλλη τον καταργεί και η επόμενη τον επαναφέρει υπό νέα ονομασία!

Έτσι έχουμε κατά σειράν: ΦΑΠ (φόρος ακίνητης περιουσίας), ΦΜΑΠ (φόρος μεγάλη ακίνητης περιουσίας), ΕΤΑΚ (ενιαίο τέλος ακινήτων), ΕΤΑΚ με έκτακτη εισφορά, νέος ΦΑΠ και ΕΕ-ΤΗΔΕ (έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών), ΕΕΤΑ (έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων) και τώρα ΕΝΦΑ (ενιαίος φόρος ακινήτων).

Γαϊτανάκι

ονομάτων

Η φορολογία της ακινήτου περιουσίας θεσπίσθηκε για πρώτη φορά το έτος 1975, επί Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, με υπουργό Οικονομικών τον Ν. Δεβλέτογλου (νόμος 11/1975).

Υποχρέωση υποβολής δηλώσεως είχαν τότε όσοι διέθεταν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 10 εκατ. δραχμών και οι συντελεστές του φόρου έφθαναν έως και 1% επί της εκτιμώμενης αξίας.

Όμως οι δηλώσεις που υπεβλήθησαν ήταν ελάχιστες και τα έσοδα του φόρου μηδαμινά.

Έτσι, το 1980 επί Κυβερνήσεως Ράλλη, ο φόρος καταργήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Μ. Έβερτ, ο όποιος εδήλωσε ότι το κόστος βεβαιώσεως ήταν σχεδόν ίσο προς την απόδοση του φόρου!

Ο φόρος επανήλθε με την ονομασία ΦΑΠ το έτος 1982 από την πρώτη Κυβέρνηση τοϋ ΓΙΑΣΟΚ, επί υπουργίας του κ. Μαν. Δρεττάκη.

Αυτή την φορά οι συντελεστές φόρου έφθαναν έως και 2% επί της εκτιμώμενης αξίας της ακινήτου περιουσίας με αφορολόγητο όριο τα 20 εκατ. δραχμές.

Αρχικώς υποχρέωση υποβολής δηλώσεως ΦΑΠ έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όμως τρεις ήμερες προ της εκπνοής της προθεσμίας της δηλώσεως, στις 28 Ιουνίου 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήργησε με δήλωση του (!) τον νόμο, απέπεμψε τον αρμόδιο Υπουργό και συνέστησε στους φορολογουμένους να μην υποβάλουν δηλώσεις αν κατά την κρίση τους «η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν είναι μεγαλύτερη από 20 εκατομμύρια»!

Το 1989, εν όψει εκλογών η Κυβέρνησης Παπανδρέου κατήργησε τον ΦΑΠ, αλλά άφησε πίσω της ένα τεράστιο αριθμό ανέλεγκτων υποθέσεων της περιόδου 1982-88.

Στο θέμα έδωσε λύση ο κ. Άντώνης Σαμαράς ως υπουργός Οικονομικών της Κυβερνήσεως Τζαννετάκη.

Όλες οι εκκρεμμείς υποθέσεις ΦΑΠ περαιώθηκαν με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Διότιπαρά το γεγονός ότι το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού θεσπίσθηκε το 1982, για τον ΦΑΠ δεν
εφηρμόζετο.

Ήταν κάτι στο οποίο αντιδρούσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ήθελαν να παραμείνη η εκτίμησις των ακινήτων στην δικαιοδοσία των εφοριών.

Το 1997 η Κυβέρνησις Σημίτη με υπουργό Οικονομικών τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου επανέφερε τον φόρο ακινήτου περιουσίας με συντελεστές που έφθαναν στο 0,8% της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας.

Και απλώς του άλλαξε ονομασία. Τον βάπτισε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), για να δικαιολογηθη η δήλωσις του Πρωθυπουργού ότι θα πληρώσουν «οι έχοντες και κατέχοντες”.

Όμως τον φόρο επλήρωναν μόνο μερικές χιλιάδες «κορόιδα» που υπέβαλλαν δήλωση. Τα δε έσοδα του ήταν μηδαμινά.

Δέκα χρόνια αργότερα, το έτος 2008, η Κυβέρνησις
του Κ. Καραμανλή με υπουργό τον Γ. Αλογοσκούφηέβαλε τέλος στο αίσχος του ΦΜΑΠ.

Τον κατήργησε
και στην θέση του επέβαλε ένα χαμηλό τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ), με συντελεστή 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας.

Τα έσοδα του ΕΤΑΚ ήταν πολύ υψηλότερα εκείνων του ΦΜΑΠ, ήταν ανταποδοτικά καιδιοχετεύοντο αποκλειστικώς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Όμως το 2010 ήλθε η Κυβέρνησις του Γ. Παπανδρέου, με υπουργό τον Γ. Παπακωνσταντίνου και διέλυσε τα πάντα.

Για το 2009 επέβαλε αναδρομικώς έκτακτη εισφορά επί του ΕΤΑΚ, εννεαπλασία του αρχικού τέλους (έως 0,9%).

Και για το 2010 επανέφερε τον ΦΑΓΙ με δημευτικούς συντελεστές που έφθαναν έως και 2% επί της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας.

Αλλά λόγω της κρατικής ανικανότητος να εισπραχθή εγκαίρως ο φόρος, στα μέσα του 2011, επί υπουργίας Ευάγγ. Βενιζέλου και υπό την πίεση της τρόικα επεβλήθη επί πλέον το έκτακτο χαράτσι (ΕΕ-ΤΗΔΕ) μέσω της ΔΕΗ.

Τέλος, η Κυβέρνησις Σαμαρά, για μεν το 2013 διετήρησε τον ΦΑΠ και εμείωσε το ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, το οποίο μετονόμασε σε ΕΕΤΑ (έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων).

Για δε το 2014 εφερε προς διαβούλευση έναν νέο φόρο τον οποίο ονόμασε ΕΝΦΑ (ενιαίος φόρος ακινήτων), με στόχο να αποφέρη στο δημόσιο 3 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή σχεδόν τα μισά από όσα εισπράττονται από το σύνολο της φορολογίας εισοδήματοςφυσικών προσώπων!

Έτσι, το γαϊτανάκι με τους φόρους ακινήτων συνεχίζεται…

Εστία”

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This