9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας της Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, δίνει νέες δυνατότητες αύξησης του εισοδήματος των αγροτών – Η περιοδεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη – “Υποστηρίζουμε όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες”

THERMOKHPIO ypourgos

Ενημερωτική περιοδεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησε την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Τον Υπουργό συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μόσχος Κορασίδης, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης και στελέχη του Υπουργείου αλλά και της Περιφέρειας όπως και της Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται στην υλοποίηση του μεγαλύτερου ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης και αξιοποίησης του αγροτικού χώρου των τελευταίων ετών.

- Advertisement -

Νωρίς το πρωί ο υπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο του αρδευτικού δικτύου του Νέστου και το γεωθερμικό πεδίο του Δήμου Νέστου στην Καβάλα.

Η υλοποίηση του έργου έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, καθώς με παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού δόθηκε λύση στο ζήτημα της κατακύρωσης του διαγωνισμού που εκκρεμούσε για ένα και πλέον έτος.

Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές και σημαντικές αναπτυξιακές επενδύσεις που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγική διαδικασία και θα προσδώσουν μακροχρόνια οφέλη στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην ποιότητα των νερών άρδευσης των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 11.705.352,29 € με ΦΠΑ.

Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» για την εκπαίδευση και την κατάρτιση αγροτών, οπού σε συνεργασία με το Δήμο Νέστου θα εκπονηθεί νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών για τη χρήση της γεωθερμίας στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Ξάνθη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη στη ζώνη θερμοκηπιακής καλλιέργειας με την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Περιφέρειες, αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία του για δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και κάνει πράξη την άμεση προώθηση των διαδικασιών με τη γρήγορη επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων.

Έτσι ώστε ακόμα και η, για χρόνια σχολάζουσα λόγω ακαταλληλότητας για καλλιέργεια, περιουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποτελέσει τη βάση για αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες προς όφελος του αγροτικού τομέα και της ανάπτυξης και απασχόλησης στην Περιφέρεια.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αφορούν στη δημιουργία Θερμοκηπιακών Ζωνών και Κτηνοτροφικών Πάρκων, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ήδη έχουν δοθεί ύστερα από δημοπρασίες ακίνητα και δημόσιες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις για άμεση αξιοποίηση από επιχειρήσεις και παραγωγούς για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, σε Καβάλα και Ξάνθη.

Εκτιμάται ότι από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα δημιουργηθούν περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας που θα υποστηρίξουν τον τομέα της απασχόλησης και θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Τέλος, ο Υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης, που παράγει τη μπίρα «Βεργίνα», αλλά και το καινοτόμο προϊόν, τα παγωμένο τσάι «Tuvunu» του Δημήτρη Πολιτόπουλου.

«Αξιοποιείται ένας γιγάντιος χώρος του τόπου μας, όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του.

Έχουμε την ικανότητα να παράξουμε κάτι, από έναν πλούτο που είναι στην επιφάνεια της γης και όχι μόνο στα έγκατά της, όπως είναι τα πετρέλαια και τα αέρια.

Το παγωμένο τσάι κάνει 200 δολάρια το βαρέλι.

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα «πετρέλαια» που έχουμε πάνω στη γη. Μέντα, χαμομήλι, δυόσμος, λουίζα, τσάι του βουνού», τονίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης δήλωσε πως «επρόκειτο για μία εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αφού με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του δουλεύουμε μεθοδικά για την υλοποίηση του πρωτοποριακού πανελλαδικά ολοκληρωμένου προγράμματος ανάδειξης και αξιοποίησης των φυσικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Ο αγροτικός τομέας ,είναι ένας από τους ισχυρούς μας αναπτυξιακούς πυλώνες.

Μέσα από μία σειρά έργων που έχουν διαχρονικά δουλευτεί από τους κατά τόπους φορείς και τώρα τελεσφορούν αλλά και στηρίζοντας φιλοπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αποκτήσει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και ταυτόχρονα να ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών δίνοντας τους διεξόδους σε μία εποχή κρίσης και οικονομικής ασφυξίας».

inpost.gr

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Μήνυμα στους φοιτητές του Δημοκριτείου

Απευθύνει ο Πρύτανης του Παν/μιου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία...

Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων-δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Έχοντας υπόψη :   Τις διατάξεις του άρθρου...

28η Οκτωβρίου 1940: Ένα Έπος αλλά και μία πραγματικότητα

Από το 1935 είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς να ετοιμάζει τον Ελληνικό Στρατό – Η δημιουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου είχε...

Γιατί έβαλαν στο «πορτοκαλί» την Σαμοθράκη;

Είναι άδικο το νησί να στιγματίζεται, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και να πηγαίνει στο επίπεδο 3

Toσχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 7,4 εκατ. ευρώ για την θωράκιση της παραμεθορίου περιοχής – Ποια είναι τα έξι (6) σημεία του σχεδίου...

More Articles Like This