9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Μεγάλες ζημιές υπέστησαν οι καπνοπαραγωγοί

Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης ζητά την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

kapna-epe KAPNA

Επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο καθώς και τον αντιπρόεδρο κ. Μπότο, απέστειλε ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης ζητώντας την παρέμβασή τους για την αποζημίωση ζημιών από την κακοκαιρία που προκλήθηκαν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

- Advertisement -

***

Αξιότιμοι Κύριοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι της περασμένης Παρασκευής 13/9/2013.

Η ξαφνική αλλαγή του καιρού τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με θύελλα έντονη βροχόπτωση και χαλάζι είχε σαν αποτέλεσμα ο δυνατός αέρας να πάρει μαζί του ότι βρήκε στο διάβα του, σκόρπισε τα καπνά που ήταν προς ξήρανση στις λιάστρες, όλες οι λιάστρες έχουν σπάσει και από την έντονη χαλαζόπτωση να προκληθούν σοβαρές ζημίες και στα καπνοχώραφα.

Εμείς σαν συνεταιρισμός μαζί με τους γεωπόνους του Συνεταιρισμού μας κ. Μπανιώτη Γιάννη και κ. Μπεσήμ Οκάν σαν εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών μας το Σάββατο 14/9/2013 κάναμε μια επίβλεψη των ζημιών στις πληγείσες περιοχές του Νομού Ροδόπης  διαπιστώσαμε ότι επλήγησαν πάνω από 20 καπνοπαραγωγικά χωριά.

Την Δευτέρα 16/9/2013 κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και έκανε μια πρώτη εκτίμηση της ζημίας που προκλήθηκε για να ξεκινήσει η διαδικασία της δήλωσης των ζημιών από τους καπνοπαραγωγούς.

Μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε πρώτον ότι οι σπασμένες λιάστρες και τα ξηραμένα καπνά που διασκορπίστηκαν με το πέρασμα της θύελλας αποζημιώνονται μόνο μέσο ΠΣΕΑ και δεύτερον ότι τα καπνοχώραφα που έχει γίνει η συλλογή των 3 από τα 4 χέρια δεν αποζημιώνονται διότι το τελευταίο χέρι που έχει απομείνει αποτελεί το 15% της ζημίας όποτε δεν αποζημιώνεται χωράφι με καλλιέργεια καπνού που έχει μείνει μόνο το 4ο χέρι.

Όσο αφορά τις σπασμένες λιάστρες και τα ξηραμένα καπνά που υπήρχαν στις λιάστρες αν αποζημιωθούν μέσο ΠΣΕΑ η διαδικασία αυτή θα αργήσει πάρα πολύ ( τουλάχιστον 2 χρόνια) και ζητάμε να αποζημιωθούν άμεσα με κάποιο άλλο τρόπο από την υπηρεσία του ΕΛΓΑ.

Το άλλο θέμα του ποσοστού αποζημίωσης ανάλογα με το στάδιο της συγκομιδής είναι το χωράφι θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα καπνά μας είναι ποικιλίας ΜΠΑΣΜΑ και είναι γνωστή η υψηλή εμπορική αξία τους και όπως σας είπα πριν υπάρχουν χωράφια, με μέση απόδοση σε κιλά που φτάνει 170 και 180 κιλά ανά στρέμμα, χτυπημένα από χαλάζι που βρίσκονται στο τελευταίο χέρι συλλογής  που αυτό το χέρι δίνει την υψηλότερη τιμή βάσει συμβολαίων στον καπνοπαραγωγό που η τιμή ανά κιλό μπορεί να φτάσει τα 7,30 ευρώ.

Στα χωράφια καπνού που έχει μείνει μόνο το τελευταίο χέρι και με μέση παράγωγη τα 35 κιλά και με μέση τιμή τα 6,50 ευρώ/κιλό η ζημιά των καπνοπαραγωγών ανέρχεται στα 227,50 ευρώ το στρέμμα πράγμα που σημαίνει ότι οι αν δεν αποζημιωθούν αυτά τα χωράφια ο καπνοπαραγωγός θα χάσει το 1/3 τουλάχιστον από την παραγωγή του σε εμπορική αξία τις τιμής του συνολικού παραγόμενου προϊόντος του.

Αυτό για εμάς αποτελεί μεγάλη αδικία και ζητάμε να αποζημιωθούν όλα τα χωράφια με καπνοκαλλιέργεια ανεξαρτήτου με το στάδιο στης συγκομιδής στο οποίο βρίσκονται.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Μήνυμα στους φοιτητές του Δημοκριτείου

Απευθύνει ο Πρύτανης του Παν/μιου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία...

Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων-δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Έχοντας υπόψη :   Τις διατάξεις του άρθρου...

28η Οκτωβρίου 1940: Ένα Έπος αλλά και μία πραγματικότητα

Από το 1935 είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς να ετοιμάζει τον Ελληνικό Στρατό – Η δημιουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου είχε...

Γιατί έβαλαν στο «πορτοκαλί» την Σαμοθράκη;

Είναι άδικο το νησί να στιγματίζεται, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και να πηγαίνει στο επίπεδο 3

Toσχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 7,4 εκατ. ευρώ για την θωράκιση της παραμεθορίου περιοχής – Ποια είναι τα έξι (6) σημεία του σχεδίου...

More Articles Like This