9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΛΕΙ Η ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη Στρατιωτική Άσκηση στην Σαμοθράκη – Κρίσιμα συμπεράσματα από την πρόβα απόκρουσης αποβατικής ενέργειας του εχθρού σε ακτές του νησιού – Βολές με πραγματικά πυρά, ημέρα και νύχτα – Εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων στην χρήση βαρέων όπλων

askisi askisi-1

Τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 2013» της Τακτικής Διοίκησης του 41ου Συντάγματος Πεζικού «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» (ν. Σαμοθράκη), παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστρατήγου Αθανάσιου Τσέλιου.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την χρήση πραγματικών πυρών στην Σαμορθάκη, του ΤΔ/41ου ΣΠ η οποία είχε αρχίσει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, και από σήμερα κιόλας ξεκινά η ανάλυση της άσκησης και των διδαγμάτων που αποκομίστηκε από αυτή.

Κατά την διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν βολές με πραγματικά πυρά, ημέρα και νύχτα, με το σύνολο των διατιθέμενων όπλων και μέσων του Σχηματισμού, με συμμετοχή εφέδρων και εθνοφυλάκων.

Η εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων εντοπίστηκε στην χρήση βαρέων όπλων καταστροφής αποβατικών και αεροπρογεφυρωμάτων με κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα TOW, MILAN, 9M111 Fagot, 9M133 Kornet-E κ.λπ.).

Η προσέλευσή τους ήταν καλή, αλλά όχι αυτή που προσδοκούσε το ΓΕΣ. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να προφέρουν στην πατρίδα…

Ακολούθησαν βολές ημερήσιες και νυκτερινές βολές ατομικών (τυφέκια G3A3/-A4, πολυβόλα εφόδου MINIMI) και ομαδικών όπλων (βαρέα πολυβόλα M2 των 0,50 ιντσών, πολυβόλα γενικής χρήσης MG3 των 7,62 χλστ.) με τη χρήση διοπτρών νυκτερινής όρασης.

Η επίδοση των Εθνοφυλάκων κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων… Μην ξεχνάμε ότι αντίπαλοί τους θα είναι η αφρόκρεμα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων…

Αντίθετα πήγε πολύ καλά και ξεπέρασε τις προσδοκίες η απόδοση των σχηματισμών του ΤΔ/41ου ΣΠ.

Ειδικά το πυροβολικό και κάποιες μονάδες με καθήκοντα την γρήγορη μετακίνηση και εκτέλεση της αποστολής, κατέπληξαν.

Τα βασικά σενάρια ήταν:

– Προσβολή εχθρικών ειδικών δυνάμεων που έχουν διεισδύσει στο νησί πριν την άφιξη της κύριας δύναμης. Λόγω του πυκνού δάσους η αποστολή έχει σημαντικές δυσκολίες.

Φυσικά οι εχθρικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων αναμένεται σε περίοδο επιχειρήσεων, να προσβάλλουν σταθμούς διοίκησης, χώρους συγκέντρωσης και άλλους στόχους κρίσιμου ενδιαφέροντος ώστε να επιτύχουν την αποδόμηση και τον αποσυντονισμό των φίλιων αμυνόμενων δυνάμεων και ταυτόχρονα να διευκολύνουν τις εχθρικές ενέργειες.

– Εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος. Στις 16.00 ώρα, συγκροτήματα της ΤΔ/41ου ΣΠ πραγματοποίησαν εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος που εχθρικές αεροκίνητες δυνάμεις επιχειρούσαν να δημιουργήσουν.

Η εξάλειψη των εχθρικών αεροπρογεφυρωμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση στην ανάσχεση μια επιθετικής κίνησης και ίσως κρίνει όλο τον αγώνα.

Οι αεραποβατικές δυνατότητες του τουρκικού Στρατού είναι τεράστιες μπορούν να μετακινήσουν μια ολόκληρη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων και μεγάλος είναι ο αριθμός των ειδικών δυνάμεων που μπορούν να διαθέσουν ανά πάσα στιγμή.

– Οργάνωση ζωνών ρίψεων (ΖΡ) για την υποδοχή εφοδίων και ενισχύσεων στις αμυνόμενες φίλιες δυνάμεις εν μέσω σύγκρουσης στο έδαφος και βομβαρδισμού από αέρος των φίλιων θέσεων.

Μετά την άφιξη των ενισχύσεων (που στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε με ελικόπτερα UH-1H Huey) και των εφοδίων οι φίλιες δυνάμεις ανασυγκροτήθηκαν και περί ώρα 21.00 εκτέλεσαν επιχείρηση αντεπίθεσης σε προγεφύρωμα που είχε δημιουργήσει ο εχθρός στην ακτή.

Κατά την άμυνα επί της ακτής ο εχθρός προσβλήθηκε με πυρά αρμάτων μάχης Leopard 1A5, κατευθυνόμενων αντιαρματικών όπλων (9M111 Fagot), αντιαεροπορικών πυροβόλων ZU-23 των 23-2 χλστ. (που τα πυρά τους αρκούν για να κάνουν κόσκινο κόμα και μία φρεγάτα λόγω του θανατηφόρου υψηλής διατρητικότητας βλήματος των 23 χλστ., βαρέων όπλων πεζικού (πολυβόλα M2 των 0,50 ιντσών και όλμοι 81 χλστ.) και φυσικά του φορητού οπλισμού των τμημάτων που ήταν ταγμένα επί της ακτής απόβασης.

Την επιχείρηση υποστήριξε και το Πυροβολικό με πυρά αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A3GEA2 που εκτελούσαν αποστολή άμεσης υποστήριξης των φίλιων δυνάμεων.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2013» συνεχίστηκε με κύρια δραστηριότητα την επιστροφή των τμημάτων στα στρατόπεδα τους και την αποστράτευση των εφέδρων και των εθνοφυλάκων το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Το 41ο Σύνταγμα Πεζικού (41ο ΣΠ) συγκροτήθηκε το Σεπτέμβριο του 1920 στην περιοχή ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ της Ανατολικής Θράκης υπό την ΧΙΙ Μεραρχία (πρώην Μεραρχία Ξάνθης).

Στις 29 Μαΐου 1921 το Σύνταγμα αναχώρησε για την Μικρά Ασία για να ενισχύσει τη Στρατιά της Μ. Ασίας.

Την 1 Ιουνίου 1921 αποβιβάστηκε στη Σμύρνη και από τις αρχές Ιουλίου συμμετείχε στην ελληνική προέλαση προς το Σαγγάριο ποταμό.

Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 1921 συμμετείχε στις μάχες κατά των Τούρκων στην περιοχή του Σαγγάριου.

Από 27 Σεπτεμβρίου 1921 έως 13 Αυγούστου 1922 το Σύνταγμα εναλλασσόταν με τα άλλα δύο Συντάγματα της Μεραρχίας στις προφυλακές επί των Β.Α. υψωμάτων του Αφιόν Καραχισάρ.

Από 13 – 31 Αυγούστου 1922 συμμετείχε στη σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού.

defencenet.gr

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This