9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

Υπό εξαφάνιση τα κόκκινα μυρμήγκια

Μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός τους – Κινδυνεύουν οι προστάτες των δασών, αν δεν ληφθούν μέτρα – Τι αναφέρει εργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που παρουσιάσθηκε στο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

MYRMIGKIA_KOKKINA2 MYRMIGKIA_KOKKINA1 MYRMIGKIA_KOKKINA

Χαρακτηρίζονται ως οι “μηχανικοί του οικοσυστήματος”, καθώς η ύπαρξη τους επηρεάζει τη ζωή των ελληνικών δασών,  την ανάπτυξη και την παραγωγή των δέντρων.

Τα κόκκινα μυρμήγκια, οι ακούραστοι εργάτες της ελληνικής φύσης, απειλούνται σε τέτοιον βαθμό, που ήδη ορισμένα είδη τους έχουν προσαρτηθεί στο «κόκκινο βιβλίο», όπου μπαίνουν όσα πλάσματα βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την εργασία της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Παρασκευής Καρανικόλα και του μεταπτυχιακού φοιτητή Α. Τσίκα, που παρουσιάστηκε στο 16ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, αυτό έχει συμβεί λόγω της κακής διαχείρισης των δασών.

Όπως αναφέρεται στην πτυχιακή εργασία, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κόκκινων μυρμηγκιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η εξασφάλιση ειδικών ζωνών προστασίας για ως φωλιές από τη βοσκή και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς και η ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την πρόληψη βανδαλισμών και την καταστροφή των φωλιών.

Στη μελέτη καταγράφεται ακόμη ότι τα κόκκινα δασικά μυρμήγκια είναι και μια πολύτιμη πηγή τροφής για πολλά εντομοφάγα πτηνά και θηλαστικών.

Μάλιστα τα μυρμήγκια, κυρίως του γένους Formica και Lasius, παράγουν πάνω από το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνει μια ενήλικη αρκούδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο!

Μεγάλες απειλές αποτελούν η χρήση εντομοκτόνων κοντά στη φωλιά, οι δασικές πυρκαγιές, η όχληση από τη βόσκηση και ο βανδαλισμός, ιδιαίτερα σε περιοχές με οικοτουρισμό, ενώ προτείνεται στις αραιώσεις και ως υλοτομίες να παραμένουν οι κομμένοι κορμοί στο δασικό έδαφος, ώστε να δημιουργείται κατάλληλο ενδιαίτημα για τα μυρμήγκια και να φτιάχνονται ζώνες, ειδικά για την προστασία των κόκκινων μυρμηγκιών, στα μεγάλα ανοιχτά δάση για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Αριστείδης Μάτιος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This