9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

Χρυσάφι της Αλεξ/πολης, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Μάκρης

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές χημικές αναλύσεις, το ελαιόλαδο Μάκρης έχει όχι μόνο μέση οξύτητα μόλις “0,15” αλλά και ιδιαίτερο φρουτώδες άρωμα που διαρκεί – Μοναδικά χαρακτηριστικά, που δίνει η ντόπια ποικιλία ελιάς της περιοχής

ladia elies-mazema1

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και από τους Γεωπόνους της Ομάδας Εργασίας για την προώθηση – στήριξη της αγροτικής παραγωγής στον Νομό Έβρου, ανακοινώνεται ότι μετά κι από την παραλαβή και των τελευταίων αναλύσεων του ελαιόλαδου Μάκρης Αλεξανδρούπολης από τα εργαστήρια διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά ότι αυτό αποτελεί το «χρυσάφι» της περιοχής μας .

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα χημικά εργαστήρια, τα οποία διενεργούν τους ελέγχους με τη διαπιστευμένη κατά ISO μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλίου ελαιόλαδου, ο γευστικός και αρωματικός συνδυασμός του ελαιόλαδου που προέρχεται από τους ελαιώνες της περιοχής Μάκρης Αλεξανδρούπολης, «είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός της ντόπιας ποικιλίας ελιάς» και χαρακτηρίζεται «εξαιρετικός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε στην υπηρεσία μας από τα Χημικά Εργαστήρια, για το 2011 και 2012 αλλά και από παλαιότερα ετήσια δείγματα μελετών του νομού Έβρου που εξετάστηκαν με την οργανοληπτική μέθοδο, το ελαιόλαδο Μάκρης χαρακτηρίστηκε σαν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, με «μέση οξύτητα 0,5» και «διάμεση τιμή ελαττώματος» μηδέν ( 0) σε όλα τα δείγματα με ιδιαίτερο οργανοληπτικό χαρακτήρα με χαρακτηριστικό «φρουτώδες, μεσαίας έντασης άρωμα» και «γεύση ελαφρώς πικρή και πικάντικη».

Το αρωματικό τους προφίλ περιλαμβάνει αρωματικά βότανα, χαρακτηριστική μυρωδιά κατηφέ, πικάντικες νότες, είναι γλυκό και φρουτώδες με άρωμα φλούδας μήλου.

Ο συνδυασμός αυτός είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός της ντόπιας ποικιλίας ελιάς της περιοχής Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Έβρου

***

Σημείωση Ε.Θ.

Θυμίζουμε πως παλαιότερα, έμποροι ελαιολάδου από την Μυτιλήνη, αγόραζαν αγουρέλαιο από την Μάκρη, που το χρησιμοποιούσαν για πρόσμιξη με τα δικά τους λάδια, καθώς το ελαιόλαδο της Μάκρης διατηρεί επί μακρόν το ιδιαίτερο άρωμά του.

Σ.Κ.

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This