9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Το περιουσιολόγιο που θα διώξει τα τεκμήρια

Το Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο “καρμανιόλα” θα παρακολουθεί καταθέσεις, έσοδα και έξοδα των φορολογουμένων – Τελευταία χρονιά φέτος, που θα ισχύσουν τα τεκμήρια

dhmosio-forolog_425x eforia.limghandler

Ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο – εφιάλτη στη ζωή μας, που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά τι κινήσεις γίνονται στον τραπεζικό λογαριασμό μας, πόσα ξοδέψαμε για το τηλέφωνο, το νερό ή το ρεύμα, τι αγορές κάναμε με πιστωτική κάρτα, ποσά ξοδέψαμε για φροντιστήρια παιδιών και τι ακίνητα διαθέτουμε εμείς και οι συγγενείς μας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Και για να χρυσώσει το χάπι στους φορολογουμένους, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει ότι θα καταργήσει τα τεκμήρια, αφού οι παγίδες θα στήνονται με το νέο περιουσιολόγιο «οθωμανικού τύπου»!

- Advertisement -

Με το περιουσιολόγιο-καρμανιόλα οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα χρησιμοποιούν ως στοιχεία προσδιορισμού του ετήσιου εισοδήματος κάθε φορολογουμένου:

– τις δαπάνες που πραγματοποίησε εντός του προηγούμενου έτους για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων, για την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και

νοσηλίων,

– τα ποσά που έχει Καταθέσει στις τράπεζες και όλες τις λοιπές αποταμιεύσεις του,

– τις δαπάνες που πραγματοποίησε για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές, ομόλογα κ,λπ.), καθώς και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που ήδη έχει.

Επίσης, κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να δηλώσει:

– Αποταμιεύσεις: Καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

– Ακίνητα: Κατοικίες και λοιπά κτίσματα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις.

– Κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας: IX αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής, εναέρια μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.), έργα τέχνης, κοσμήματα κ.λπ.

– Τις δαπάνες που έκανε για την απόκτηση όλων των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων. _ – Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής: κεφάλαια τοποθετημένα σε Ανώνυμες Εταιρίες, Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμες ή Ετερόρρυθμες Εταιρίες και ατομικές επιχειρήσεις.

– Έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Με τα στοιχεία αυτά η Εφορία θα προσδιορίζει το πραγματική εισόδημα του φορολογουμένου, .το οποίο είτε έχει αναλωθεί σε αγορές και δαπάνες είτε έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προσαυξηθεί η περιουσιακή του κατάσταση (αγορά ακινήτων, IX επιβατηγών κ.ά.).

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που ο ελεγχόμενος αρνείται ή παραλείπει αναιτιολόγητα να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για την εξακρίβωση του εισοδήματος θα του επιβάλλεται πρόσημο που ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης θα κυμαίνεται από τα 1.000 έως τα 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα «αχρηστεύσει» τα «αυστηρά» τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν σήμερα για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς.

Φέτος, θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν τα τεκμήρια τα οποία απειλούν φορολογουμένους που δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Κ. Πιερρακάκης από Αλεξ/πολη, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων: «Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια»

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον...

More Articles Like This