9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

70.000 ΑΝΔΡΕΣ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ”

Στα σενάρια της άσκησης, η αντιμετώπιση: 1)θερμού επεισοδίου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και 2) Τουρκικής εισβολής στον Έβρο – Ρίψη αλεξιπτωτιστών χθες στην Κομοτηνή – Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η μεγάλη διακλαδική άσκηση

ceb1ceb1ceb10006-2 13-2

Με σενάρια που ξεκινούν από την πρόκληση “θερμού” επεισοδίου σε θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίο στα όρια των FIR Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την αντιμετώπιση τουρκικής εισβολής στον Έβρο ξεκίνησε η μεγάλη διακλαδική άσκηση των ΕΔ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» και η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Τα σενάρια είναι απολύτως ρεαλιστικά και έχουν έντονο τον χαρακτήρα του αυτοσχεδιασμού των διοικητών των σχηματισμών σε διάφορες φάσεις του αγώνα προκειμένου να καταδειχθεί το επίπεδο λήψης πρωτοβουλιών από την πλευρά τους.

- Advertisement -

Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου άμεσα ή έμμεσα 70.000 προσωπικό, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των υπηρετούντων στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» διεξάγεται πρακτικά σε όλη την Ελλάδα η τελική της φάση όμως επικεντρώνεται σε σημεία τα οποία το επιτελείο θεωρεί πως χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς, συμμετέχουν και πολιτικοί Φορείς (ΥΠΕΘΑ, ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ, ΠΑΜ-ΠΣΕΑ του πολιτικού τομέα, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο Π.Σ, ΥΠΝ-Αρχηγείο Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ, ΕΥΠ, ΥΠΑ, ΕΜΥ).

Έτσι στην συγκεκριμένη άσκηση οι δύο τελικές φάσεις θα πραγματοποιηθούν η μια στην Αλεξανδρούπολη και η άλλη στην Λέσβο.

Oι μέχρι στιγμής αναφερόμενες διαθεσιμότητες “είναι καλές” ανέφερε λακωνικά πηγή του ΓΕΕΘΑ.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η διαθεσιμότητα που παρουσιάζεται στα περισσότερα μέσα είναι “ικανοποιητική” με τις φρεγάτες να πλησιάζουν το 70% και τα υποβρύχια το 80%.

Στην Αεροπορία δοκιμάζονται σενάρια υποστήριξης, αλλά και προσβολής εχθρικών σχηματισμών στα σημεία συγκέντρωσής τους, Οι διαθεσιμότητες επίσης είναι σε ανεκτά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής…

Η προετοιμασία για την πραγματοποίηση της έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σε αυτή ήταν ενταγμένη  και η άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 8/13»,η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και που ως σκοπό είχε την βελτίωση των χρόνων αντίδρασης σε όλες τις διαδικασίες, της δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που σχετίζεται με την «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».

Αυτό γιατί σκοπός της τελευταίας είναι η δοκιμασία των ΕΔ στην αντιμετώπιση μιας αιφνιδιαστικής κρίσης που θα προκύψει στο Αιγαίο, αλλά και σε ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ το σενάριο της άσκησης εδράζεται στην αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.

Κάτι που σημαίνει πως το ΥΠΕΘΑ εξακολουθεί να φαίνεται ανήσυχο για την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή καθώς η διεξαγωγή της αφορά την αντίδραση των ΕΔ σε περίπτωση έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σταθερότητα αλλά και την ίδια την  Εθνική κυριαρχία.

Η επανάληψη της άσκησης που έχει να πραγματοποιηθεί από το 2010  και που η ακύρωσή της για δύο χρονιές είχε να κάνει με την έλλειψη κονδυλίων είναι ένα θετικό προς την σωστή κατεύθυνση βήμα αλλά αν αυτή δεν  συνδυαστεί με απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς την αύξηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ τότε τα οφέλη που θα προκύψουν από την εκπαίδευση του προσωπικού γρήγορα θα εξανεμιστούν.

Από εκεί και πέρα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση για να διαπιστωθεί εάν ο φετινός «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» θα περιέχει την απαραίτητη κινητοποίηση ή αν απλά θα πρόκειται για μια «μεγέθυνση» των ασκήσεων «Πυρπολητής».

Ούτως ή άλλως η άσκηση συντίθεται από επιμέρους ασκήσεις που πραγματοποιούν οι ΕΔ όπως η «Πυρπολητή», η «Αστραπή» για το ΠΝ ή η «Ηνίοχος» για την ΠΑ σε ένα κοινό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Εν τω μεταξύ εντυπωσιακές ρίψεις από δύο C-130, από ύψος 1.200 ποδών, πραγματοποίησαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Κομοτηνής – Στρατόπεδο Χατζημιχαήλ, 132 αξιωματικοί και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2013». καταδεικνύοντας το αξιόμαχον του Ελληνικού Στρατού.

Οι αλεξιπτωτιστές ανήκουν στη δύναμη της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών Ασπροπύργου, και πραγματοποίησαν άλματα με αλεξίπτωτα τύπου MC11C.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Μήνυμα στους φοιτητές του Δημοκριτείου

Απευθύνει ο Πρύτανης του Παν/μιου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία...

Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων-δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Έχοντας υπόψη :   Τις διατάξεις του άρθρου...

28η Οκτωβρίου 1940: Ένα Έπος αλλά και μία πραγματικότητα

Από το 1935 είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς να ετοιμάζει τον Ελληνικό Στρατό – Η δημιουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου είχε...

Γιατί έβαλαν στο «πορτοκαλί» την Σαμοθράκη;

Είναι άδικο το νησί να στιγματίζεται, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και να πηγαίνει στο επίπεδο 3

Toσχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 7,4 εκατ. ευρώ για την θωράκιση της παραμεθορίου περιοχής – Ποια είναι τα έξι (6) σημεία του σχεδίου...

More Articles Like This