9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

“ΜΗΝΥΜΑ” ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ “ΑΣΤΡΑΠΗ”

Φωτιά και ατσάλι, φώτισαν προχθές την Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια της διακλαδικής άσκησης που για πρώτη φορά έγινε μέσα στην νύχτα, κρατώντας άγρυπνους τους Τούρκους, που από απέναντι παρακολουθούσαν

551378_10202098654982224_378053406_n 1425614_10202098673782694_796569042_n 1461828_10202098688823070_1178545853_n NyxteriniAstrapi_7

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νυχτερινή Αστραπή 2013», που διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων «Αετού» στο Νομό Έβρου, πλησίον της πόλης της Αλεξανδρούπολης.

Η «Ελεύθερη Θράκη» ήταν εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα συνέβησαν.

- Advertisement -

 

Η «επίθεση»

 

Η “επίθεση” από ελικόπτερα τύπου Apache, οι προσβολές επίγειων στόχων από 2 σχηματισμούς αεροσκαφών F16 και από τα άρματα μάχης Leopard 2HEL, ισοπέδωσαν τα πάντα στο πεδίο βολής «Αετός» κατά την άσκηση «Νυκτερινή Αστραπή», ενώ μεταγωγικά ελικόπτερα Chinookμετέφεραν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να εξουδετερώσουν τα «εχθρικά» στρατεύματα.

Η άσκηση, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον οποίον συνόδευαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.

 

«Σύμμαχος» η νύχτα

 

Η μεγάλη άσκηση Στρατού και Αεροπορίας διεξήχθη εξ ολοκλήρου νύχτα στο πεδίο βολής “Αετός”, με στόχο τα ασκούμενα τμήματα να δοκιμασθούν στο έπακρο σε συνθήκες πραγματικής μάχης, όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης, καθώς η δυνατότητα εκτέλεσης υψηλής έντασης και πυκνότητας διακλαδικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύκτας αποτελούν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προαπαιτούμενο για την κυριαρχία στο θέατρο επιχειρήσεων.

Στην περιοχή ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος», συμμετείχαν μονάδες της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» που ως γνωστόν είναι εξοπλισμένη με άρματα μάχης Leopard 2HEL αλλά και μονάδες άλλων σχηματισμών της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ.

Το βασικό σενάριο είχε να κάνει με αντεπίθεση μέσα στη νύχτα από Follow-on-Forces με υπέρβαση των φίλιων τμημάτων και στόχους να αποφευχθούν φίλιες απώλειες τόσο από τα άρματα μάχης όσο και από τα αεροσκάφη κρούσης που θα διαπεράσουν από πίσω τις αμυντικές γραμμές, όσο και των δυνάμεων μεταφορικών ελικοπτέρων, που θα έρθουν από πίσω για να ακολουθήσουν την προέλαση των αρμάτων μάχης.

Άλλοι στόχοι ήταν η εκπαίδευση στη διάνοιξη κατάλληλων διόδων για να περάσουν τα άρματα μάχης με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα, χωρίς όμως να διαταραχθεί η συνοχή της γραμμής άμυνας στα σημεία που θα περάσουν οι επιτιθέμενες δυνάμεις.

 

Δηλώσεις του Υπουργού

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της άσκησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη διεξαγωγή της και αναφέρθηκε ειδικά στους συμμετέχοντες, αξιωματικούς και οπλίτες, τονίζοντας ότι επέδειξαν άριστο συντονισμό και συγχρονισμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα προς κάθε κατεύθυνση το πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής δεξιότητας των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε στο αίσθημα ασφάλειας που πρέπει αν νιώθουν όλοι οι Έλληνες, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών και ο Έβρος.

Τη σημασία της άσκησης «Νυχτερινή Αστραπή» έδειξε και η παρουσία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ενώ παρόντες ήταν, βουλευτές από το νομό Έβρου αλλά και την Αθήνα, η Αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Νικολάου, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

 

Το «μήνυμα»

 

Το «μήνυμα» της «Νυκτερινής Αστραπής»,  ήταν σίγουρα ηχηρό μέσα στη νύχτα και με τη συμμετοχή τόσων δυνάμεων, ακούσθηκε δυνατά και καθαρά ακόμη και στις απέναντι περιοχές από την Αλεξανδρούπολη, με τις  ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρούσες και ετοιμοπόλεμες, εάν και εφόσον χρειασθεί.

Η «Νυχτερινή Αστραπή» μπορεί να πραγματοποιήθηκε στον παγωμένο προχθές βράδυ Έβρο, αλλά κράτησε άγρυπνους και τους Τούρκους που παρακολουθούσαν τις ένοπλες δυνάμεις μας να οργώνουν το πεδίο βολής «Αετός» και να κάνουν τη νύχτα μέρα.

Τα συμπεράσματα της άσκησης είναι πολύ σημαντικά για τους επιτελείς και θα έχουν πλέον την ρεαλιστική εμπειρία της άσκησης, για είναι πάντα έτοιμοι να επέμβουν, όταν κα αν υπάρξει κίνδυνος των εδαφών μας.

Ιωάννης Γ. Μπόγδης

pressgr@otenet.gr

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This