9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Σαράντα χρόνια ζωής κλείνει το Δημοκρίτειο

Όμως παραμένουν άλυτα τα προβλήματά του, όπως η φοιτητική στέγη και η διασφάλιση της σίτισης των φοιτητών

PANEPISTHMIO DIMOKRIETIO-SHMA

Στην επέτειο 40 ετών από την ίδρυσή του, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εισέρχεται σε μια περίοδο καμπής, καλούμενο να ανταποκριθεί στα λειτουργικά και ακαδημαϊκά του καθήκοντα με προϋπολογισμό κρίσης, «ψαλιδισμένο» σε ποσοστό πλέον του 50% τα τελευταία τρία χρόνια.

Ανεπτυγμένο σε τέσσερις θρακικές πόλεις (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) με 17.000 ενεργούς φοιτητές σε 18 τμήματα και άλλους 3.000 μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, το πανεπιστήμιο μπαίνει σε έναν «χειμώνα» γεμάτο προκλήσεις.

- Advertisement -

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτήν την ώρα είναι κατά πολλούς αυτό της σίτισης των φοιτητών, το οποίο είναι περισσότερο οξυμένο εδώ παρά σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο της χώρας.

Το ΔΠΘ έχει την ιδιαιτερότητα οι 9 στους 10 φοιτητές του να προέρχονται από τις εκτός Θράκης περιοχές.

Από αυτούς η συντριπτική πλειονότητα δικαιούνται δωρεάν σίτισης, αφού καλύπτονται από το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 45.000 ευρώ, και σχεδόν στο σύνολό τους κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος σε αντίθεση με την προ κρίσης περίοδο.

Το σχετικό κονδύλι της σίτισης για φέτος δεν επαρκούσε και για να «βγει» η χρονιά χρειάστηκε να καταβληθεί έκτακτη επιχορήγηση, αλλά και να αντληθεί ένα ποσό από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Από τη νέα χρονιά, το πρόβλημα θα επανέλθει και οι πρυτανικές αρχές θα πρέπει να λύσουν τον δυσεπίλυτο γρίφο.

Με ανάλογο τρόπο καλύφθηκε και η δωρεάν μεταφορά φοιτητών με την αστική συγκοινωνία προς τις πανεπιστημιουπόλεις και τις εστίες που βρίσκονται εκτός των πόλεων, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέρμανση των εγκαταστάσεων οι πρυτανικές αρχές ελπίζουν ο φετινός χειμώνας να είναι παρόμοιος με τον ήπιο περσινό, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος γίνεται ενισχυμένη μόνωση στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής, με σκοπό να μειωθεί το κόστος θέρμανσης, ενώ έχει ζητηθεί να κινηθεί διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, που περνά έξω από τις θρακικές πρωτεύουσες.

Η ακαδημαϊκή χρονιά στο Δημοκρίτειο ξεκίνησε σε σχετικά «ειρηνικό» κλίμα, χωρίς απεργίες, καταλήψεις και σημαντικές εντάσεις, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αφού το ΔΠΘ δεν ανήκει στην «ομάδα» των οκτώ πανεπιστημίων που θα δουν μέρος των διοικητικών τους υπαλλήλων να μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Οι πρυτανικές αρχές θεωρούν πως το προσωπικό των 250 ατόμων που διαθέτει σήμερα το ίδρυμα μετά βίας αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του.

Όπως επισημαίνουν, οι περισσότερες γραμματείες λειτουργούν οριακά, οι βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές τα απογεύματα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παράλληλα, σοβαρές και διαρκώς εντεινόμενες είναι και οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων μελών ΔΕΠ, οι θέσεις των οποίων δεν αναπληρώνονται, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν γινόταν αυτομάτως η προκήρυξη των κενών θέσεων.

Σήμερα υπηρετούν στο Δημοκρίτειο 586 μέλη ΔΕΠ.

Η «μάχη» για την εξοικονόμηση δαπανών επικεντρώνεται κυρίως στο πεδίο των εργολαβιών καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης των υποδομών, οι οποίες λόγω της διασποράς των εγκαταστάσεων έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% του τακτικού προϋπολογισμού.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό καλείται να εκπληρώσει τον ελεγκτικό και εποπτικό του ρόλο το νεοεκλεγέν Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος.

Το όργανο, με πρόεδρο τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, συνεδριάζει μία φορά τον μήνα και η συνεργασία του με τις πρυτανικές αρχές χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές ως αρμονική.

Βασίλης Ιγνατιάδης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This