Home / Πολιτικη / ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Τι εξήγγειλε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – Η γραφειοκρατία όμως εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον πολίτη, αλλά με σύγχρονη ηλεκτρονική μορφή – Καταργείστε πρώτα απ’ όλα το… ΓΝΗΣΙΟΝ της υπογραφής

500_2500x1666_5-2

Ακούγεται πολύ ωραίο, και μακάρι να γίνει αληθινό.

Η βραδυκίνητη κρατική μηχανή φαίνεται να μπαίνει σε διαδικασία εκσυγχρονισμού, για να μπορέσει επί τέλους, να εναρμονισθεί με τις διαδικασίες, που ισχύουν από χρόνια σε γειτονικά μας κράτη.

Την αλλαγή στην αδειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για τις επιχειρήσεις αυτές θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση έναρξης δραστηριότητας στον δήμο, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο δήμος θα έχει την υποχρέωση στο 20% αυτών των επιχειρήσεων να ελέγχει ότι η επιχείρηση αυτή είναι σύννομη.

«Αντιστρέφουμε δηλαδή τη διαδικασία της αδειοδότησης.

Θεωρούμε ότι μία δήλωση του επιχειρηματία αρκεί για να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα και στη συνέχεια θα πρέπει ο δήμος ή οι άλλες αρμόδιες Αρχές να ελέγξουν τη νομιμότητα της επιχείρησης» σημείωσε ο υπουργός.

Σε πρώτη φάση, αυτή η διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει με επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, όπως π.χ. καταστήματα τροφών, παντοπωλεία, ποτών, κομμωτήρια και αθλητικές σχολές.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει διάλογο για την κατάργηση επικύρωσης κάποιων διοικητικών εγγράφων.

«Εμεινα άφωνος όταν οι υπηρεσίες μας με ενημέρωσαν ότι στη χώρα μας γίνονται περίπου 30.000.000 επικυρώσεις αντιγράφων.

Η δική μας πρόταση είναι να καταργηθεί αυτή η διαδικασία και ο πολίτης να προσκομίζει απλά ένα ευανάγνωστο φωτοαντίγραφο, χωρίς να περνάει μέσα από μια τυπική διαδικασία επικύρωσης, η οποία στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα» τόνισε.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε τις χρονοβόρες διαδικασίες και την ταλαιπωρία που υφίσταται ο φορολογούμενος πολίτης κατά τις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Μπορεί η ηλεκτρονική εποχή να φαίνεται εύκολη και απλή υπόθεση, όμως για τους μη γνωρίζοντες, έχει καταντήσει μαρτύριο.

Γιατί η χαρτούρα των γραφειοκρατικών έχει αντικατασταθεί απλώς, με την ηλεκτρονική ταλαιπωρία.

Ατελείωτες ώρες χάνουν οι πολίτες για να κάνουν απλώς τις δουλειές των υπαλλήλων του Δημοσίου, χωρίς να πληρώνονται.

Το κράτος “κλέβει”, όχι μόνον τα λεφτά των πολιτών, αλλά και τον χρόνο τους.

Και αυτό συμβαίνει μόνον στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, πρώτο μέλημα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας ας γίνει το θέμα της κατάργησης του ΓΝΗΣΙΟΥ της υπογραφής, καθώς και των υπεύθυνων δηλώσεων που δεν υφίστανται σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου.

Άχρηστες και ξεπερασμένες διαδικασίες που δεν έχουν αποδώσει τίποτα.

Γιατί ο λύκος από τα μετρημένα τρώει.

Όσον αφορά τώρα την δημιουργία και ίδρυση επιχειρήσεων, πέραν της γραφειοκρατίας, χρειάζονται και άλλα μέτρα, όπως το σταθερό φορολογικό καθεστώς και η μειωμένη φορολογία των επιχειρήσεων, που ισχύει στα γειτονικά μας κράτη Βουλγαρία και Τουρκία.

Διαφορετικά οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να φεύγουν από την Ελλάδα.

Και την ζητούμενη ανάπτυξη θα εξακολουθήσουμε να την βλέπουμε με τα … κιάλια.

Διαφωνεί μήπως κανείς;

Σ.Κ.