9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

ΕΝΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ

Αποτελεί χρέος Ιερόν, η ανέγερση νέου μόνιμου Ιερού Ναού του Βυζαντινού Αυτοκράτορος, Αγίου Ιωάννη Βατάτζη, στο Διδυμότειχο και η καθιέρωσή του ως συμπολιούχου της πόλης των Δίδυμων Κάστρων 

ΧΡΕΟΣ ΧΡΕΟΣ-copy

Πριν από τρία χρόνια στις 3 Νοε. 2010, τελέσθηκαν πανηγυρικά με τη δέουσα λαμπρότητα στο Διδυμότειχο, τα Θυρανοίξια του πρώτου στην Ορθοδοξία Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη, που η μνήμη του τιμάται κατ’ έτος στις 4 Νοεμβρίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, ο οποίος σε χρόνο θαυμαστό με προσωπική φροντίδα  και δαπάνες ανήγειρε Ιερό Ναό, μια ξύλινη καλαίσθητη κατασκευή που είναι βέβαια ένα προσωρινό κτίσμα μέχρις ότου ανεγερθεί ο μόνιμος νέος Ιερός Ενοριακός Ναός, σε οικόπεδο που ήδη από το 2010 έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Διδυμοτείχου στην Ιερά Μητρόπολη.

Στη συνέχεια μετά από συντονισμένες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδ/χου, Ορ/δος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, αυτές τελεσφόρησαν και υπεγράφει το με αριθ. 35/4 Μαρ. 2013 Π.Δ. (Προεδρικό Διάταγμα) που δημοσιεύθηκε στο με αριθ. 68/19 Μαρ. 2013 Φ.Ε.Κ. τ. Α΄ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως, τεύχος πρώτο), σχετικά με την ίδρυση νέας ενορίας, της τέταρτης (4ης) ενορίας στο Διδυμότειχο, του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννου Βατάτζη, του Βασιλέως και Ελεήμονος, του εκ Διδυμοτείχου.

- Advertisement -

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, καλούνται όσοι από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπολιτικής Επαρχίας δύνανται και κυρίως επιθυμούν, μαζί και πρωτίστως με τις  Αρχές, τους Φορείς και τους  Συλλόγους Διδυμοτειχιτών και ΒορειοΕβριτών γενικότερα που δραστηριοποιούνται όπου γης, να συνδράμουν με κάθε τρόπο και να συμμετάσχουν στο οικονομικό βάρος χρηματοδότησης της ανέγερσης αυτού του νέου μόνιμου ενοριακού  Ιερού Ναού, συμπαριστάμενοι στο πολυσχιδές και ευθυνοφόρο έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού.

Όμως τελικά ο αγώνας αυτός, προκειμένου να ανεγερθεί ο νέος μόνιμος Ιερός Ενοριακός Ναός προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη, που λαϊκοί θρύλοι τον φέρουν ως τον «Μαρμαρωμένο Βασιλιά», πρέπει να θεωρηθεί ως ένας αγώνας  μιας γενικότερης συλλογικής προσπάθειας και δράσης της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και ως τέτοιος να προχωρήσει.

Έτσι οι επιθυμούντες και οι δυνάμενοι, ας προσφέρουν από το περίσσευμα ή από το υστέρημα της οικονομικής τους δυνατότητας και ας σταθούν δίπλα στη Μητρόπολη συνδράμοντες καθοριστικά στην ανέγερση νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιό μας, ώστε να αναθερμάνουν την πίστη και την αισιοδοξία  αυτού του λαού που εξακολουθεί να αγωνίζεται για τις αξίες και τα θέσμια, μένοντας πεισματικά σε αυτόν τον μεθόριο αλλά ευλογημένο τόπο και πασχίζοντας να τον δει να στέκεται όρθιος και να προοδεύει.

Ακόμα παράλληλα και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της συνηγορίας και της εγκρίσεως υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, να θεσπισθεί ο Χρυσός Σταυρός του Αγίου Ιωάννου Βατάτζη, ως η ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, απονεμομένη σε προσωπικότητες υψηλού κύρους και προσφοράς όπως και να καθιερωθεί ευγνωμόνως ως Συμπολιούχος Άγιος, όντας «ο λαμπρός Βασιλέας, το κλέος και το εγκαλλώπισμα» της Αγιοτόκου Βυζαντινής Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου.

Με εκτίμηση

«ΔιδυμοΚαστροΠολίτης»

***

Σημείωση Ε.Θ.

Όλα τα παραπάνω τα προσυπογράφουμε. Και όσο περνά από το χέρι μας θα βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια.

Σ.Κ.

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This