Home / Πολιτικη / ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το πυρηνοκίνητο καταδρομικό “Μέγας Πέτρος” θα πραγματοποιήσει κοινές Ασκήσεις με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο – Ρωσικά πολεμικά θα ελλιμενίζονται σε Ελληνικά λιμάνια

megalos-petros megalos-petros-1

To ισχυρότερο πολεμικό πλοίο όλων των ρωσικών Στόλων και ένα από τα πλέον βαριά εξοπλισμένα πλοία που ναυπηγήθηκαν ποτέ, το “Μέγας Πέτρος” κλάσης Kirov έρχεται στο Αιγαίο για ασκήσεις, οι οποίες θα απλωθούν μέχρι το Καστελόριζο, την Κύπρο και την θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας.

Στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις και με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Θα πραγματοποιήσουν συντονισμένες ανθυποβρυχιακές ασκήσεις με ένα – τουλάχιστον – ρωσικό υποβρύχιο που επίσης θα πλεύσει στην περιοχή.

Πρόκειται για μία κάθετη αναβάθμιση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στο Αιγαίο, την στιγμή που αναμένεται και η άφιξη του αεροπλανοφόρου “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” το οποίο διέκοψε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του για να έρθει από τον Βόρειο Ωκεανό στην Μεσόγειο, μια απόφαση που ελήφθη στο αποκορύφωμα της συριακής κρίσης.

«Το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό ” Peter the Great” και το αποβατικό του Στόλου της Βαλτικής, “Alexander Shabalin που αποτελούν μέρος της μοίρας Μεσογείου του ρωσικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσουν κοινή ναυτική άσκηση στο Αιγαίο και την Αντολική Μεσόγειο θάλασσα», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Βορείου Στόλου ( NF ) αντιπλοίαρχος Vadim Serga .

«Σήμερα, το πλήρωμα του πυρηνοκίνητου καταδρομικού ( TARKR ) “Peter the Great ” και το μεγάλο αποβατικό πλοίο του Στόλου της Βαλτικής, ” Alexander Shabalin που ανήκουν στην ομάδα των πλοίων Μεσογείου θα ξεκινήσουν τις απαιτούμενες δοκιμές όλων των συστημάτων των πλοίων με παράλληλη εκτέλεση των συνηθισμένων εργασιών επι αυτών.

Τα πλοία αυτά σε λίγες ημέρες θα υλοποιήσουν  μια σειρά από ναυτικές ασκήσεις στα νερά των θαλασσών του Αιγαίου και της Μεσογείου», δήλωσε ο Ρώσος αντιπλοίαρχος.

Τα πληρώματα θα πραγματοποιήσουν κοινά γυμνάσια, όπως ασκήσεις SAR με ταυτόχρονη χρήση των ελικοπτέρων Ka – 27 , που σταθμεύουν στο καταδρομικό “Μέγας Πέτρος”, δήλωσε ο Σέργκα .

«Η συνολική ομάδα των ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο, διαθέτει πάνω από δέκα ναυτικές μονάδες που αντιπροσωπεύονται από διαφορετικούς τύπους πολεμικών πλοίων, όπως πυραυλοφόρα καταδρομικά, περιπολικά και σκάφη υποστήριξης» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Βόρειου Στόλου.

Σύντομα τα ρωσικά πλοία θα μπορούν να ελλιμενίζονται σε ελληνικά λιμάνια για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, ανεφοδιασμού κλπ, όπως προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία Σοϊγκού-Αβραμόπουλου…

Η κλάση θωρηκτών Kirov είναι η μεγαλύτερη κλάση σκαφών που υπηρετούν στο ρωσικό Ναυτικό σήμερα.

Το μήκος του σκάφους ανέρχεται στα 252 μέτρα, πλάτος 28,5 μέτρα και βύθισμα 9,1 μέτρα ενώ το πλήρες εκτόπισμα είναι 28.000 τόνοι.

Η πρόωση του σκάφους είναι συνδυασμός αντιδραστήρων και ατμοστρόβιλων CONAS (Combined nuclear and steam) και απαρτίζεται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ΚΝ-3 και δύο ατμοστροβίλους GT3A-688.

Το σύστημα αυτό πρόωσης δίνει στο σκάφος μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων και εμβέλεια αποστολής 2000 χλμ. στους 30 κόμβους με συνδυασμό CONAS ή απεριόριστη με τους δύο ΚΝ-3 και ταχύτητα 20 κόμβων.

Το σκάφος διαθέτει δύο κύρια ραντάρ έρευνας 3D τα Voskhod MR-800 και Fregat MR-710, 2 ραντάρ ναυτιλίας Palm, και δύο σόναρ (ένα στο σκάφος και ένα συρόμενο)

Ο οπλισμός του κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός:

Διαθέτει 20 πυραύλους κατά στόχων επιφανείας P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck), 14 βλήματα SS-N-14 για ανθυποβρυχιακές αποστολές, 96 (στο σκάφος Pyotr Velikhy 48)  αντιαεροπορικά βλήματα S-300F (SA-N-6 Grumble), 128 βλήματα 9K95 Tor (SA-N-9 Gauntlet) για άμυνα σημείου, και 44 πυραυ΄λους OSA-MA (SA-N-4 Gecko για μικρότερες αποστάσεις.

Υπάρχει ακόμη ένα διπλό πυροβόλο AK-130 τρων 130 χλστ. και μέχρι και 6 ΑΚ-630 εξάκανα των 30 χλστ. και τέλος 6 αντιπυραυλικλα συστήματα  6 × CADS-N-1 Kashtan.

Το πλήρωμά του ανέρχεται στα 710 άτομα

defencenet.gr