9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

“ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ”

Αποθαρρύνεται η Ανάπτυξη, που τόση ανάγκη έχει η χώρα – Τα εισπρακτικά μέτρα αποσκοπούν στο να συνεχίσει να χρηματοδοτείται το υπερτροφικό και αντιπαραγωγικό Ελληνικό Δημόσιο

dimosios-ypallilos

Τελικώς τι έχουμε κάνει για να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες περί αναπτύξεως;

Μήπως εφαρμόζονται διαρθρωτικές αλλαγές; Εμειώθη ή εφιαλτική γραφειοκρατία τού Δημοσίου; Κατέστη αυτός ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός πλέον ευέλικτος και αποτελεσματικός; Μήπως εψηφίσθη νόμος για το μόνιμο φορολογικό σύστημα. Άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα;

- Advertisement -

Και ενώ επί της ουσίας δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτε για να βελτιώσουμε την κατάσταση μας, οι πολιτικοί μας ταγοί τυρβάζουν περί την ΕΡΤ και περί άλλων ασχέτων ζητημάτων.

Όταν δε, τίθεται το θέμα της αναδιαρθρώσεως τού Δημοσίου, προβάλλεται το ζήτημα της ανεργίας και διατυπώνεται το ανόητο επιχείρημα ενδεχομένη αναδιοργάνωσις θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανεργία…

Όμως αυτή ακριβώς η ατολμία, είναι πού γιγαντώνει την ανεργία στην χώρα μας.

Διότι όλα τα εισπρακτικά, φορολογικά και άλλα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποσκοπούν στο να συνεχίσει να χρηματοδοτείται αυτό το υπερτροφικό και δυσλειτουργικό Δημόσιο.

Η λογική υπαγορεύει ότι κάθε συζήτησις για λιγότερα εισπρακτικά μέτρα θα έπρεπε να συνοδεύεται και από την απαίτηση για μικρότερο Δημόσιο.

Διότι έτσι όπως πάμε εν τέλει και αυτό θα συμπαρασυρθεί σε κατάρρευση εξ αιτίας της αδυναμίας τού ιδιωτικού τομέως να συνεχίσει να το χρηματοδοτεί.

Πέρα από την φορολόγηση της ακινήτου περιουσίας, πού είναι παντελώς εξωπραγματική, τα εισπρακτικά μέτρα αποτελούν τον μεγαλύτερο παράγοντα αποθαρρύνσεως κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

Όταν η ανεργία έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ή άμεση απάντησις θα μπορούσε να είναι μόνον μία.

Η ενθάρρυνσις των άνεργων να αναπτύξουν την δική τους δραστηριότητα και να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι.

Όμως γενόμενος κάποιος αυτοαπασχολούμενος, δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας, υποχρεούται να αρχίσει να πληρώνει πριν ακόμη ή δραστηριότης του, του αποδώσει το πρώτο ευρώ.

Υποχρεούται να αρχίσει να πληρώνει τον ΟΑΕΕ, τα τέλη επιτηδεύματος και τις τακτικές και έκτακτες εισφορές.

Ας αφήσουμε την τερατώδη γραφειοκρατική δοκιμασία στην οποία θα υποβληθεί προκειμένου να τού επιτραπεί να κάνει την «έναρξη»» του επαγγέλματος του.

Την ίδια στιγμή θα ευρεθεί στο στόχαστρο του αδηφάγου Δημοσίου, το οποίο τον θεωρεί δυνάμει φοροφυγάδα από την στιγμή κατά την όποια και μόνον θα σκεφθεί να ανάπτυξη μια παραγωγική δραστηριότητα.»

Μας λέγουν, από την άλλη πλευρά, ότι η ανάπτυξις θα έλθει δια των επενδύσεων. Πού σημαίνει ότι περιμένουμε να έλθουν κάποιοι Έλληνες ή αλλοδαποί πού συγκροτούν εταιρείες και να δημιουργήσουν εργασίες στην χώρα μας.

Αλλά αντί να τους δίνουμε κίνητρα, τους λέμε πολύ άπλα ότι επενδύοντας στην Ελλάδα βάζουν το κεφάλι τους στην λαιμητόμο.

Αφήνουμε και πάλι κατά μέρος την περιπέτεια της γραφειοκρατίας στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν και θα μείνουμε στην απλή επιφανειακή πραγματικότητα.

Πού είναι, ότι ο θεσμός της ανωνύμου εταιρείας στην Ελλάδα υπάρχει μόνον κατ’ όνομα.

Τον καταργούν τοις πράγμασι οι προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις πού θεσμοθετούν την ευθύνη φυσικών προσώπων για ενδεχόμενα χρέη των εταιρειών αυτών προς το Δημόσιο.

Ακόμη και αν η εταιρεία κλείσει, το αδηφάγο Δημόσιο θα στραφεί κατά των στελεχών, των μετόχων, ακόμη και των εκκαθαριστών της!

Ποιος λογικός άνθρωπος θα τολμούσε να εμπλακεί καθ’ οιοδήποτε τρόπο σε μια τέτοια προσπάθεια;

Και ενώ η κυβέρνησις εμφανίζεται εξαιρετικά άτολμη, η αντιπολίτευσις αντί να την ενθαρρύνει προς την ορθή κατεύθυνση έρχεται να υποστήριξη τα τελείως αντίθετα.

Ζητεί περαιτέρω διόγκωση του Δημοσίου, περισσότερους φόρους στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου «κοινωνικού κράτους και σε κρίσιμες στιγμές οικονομικών διαπραγματεύσεων, σπαταλά το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας σε ανούσιες κοινοβουλευτικές συζητήσεις.

Κάθε προσπάθεια λογικής αναλύσεως της καταστάσεως αυτής είναι περιττή. Όπως περιττή είναι και η ανάλυσις της ιστορικά ξεπερασμένης θεωρίας ότι ή κρίσις θα αντιμετωπισθεί με δημόσιες επενδύσεις.

Με δημόσιες επενδύσεις εκινείτο η Ελλάς από την δεκαετία του ’80 και το αποτέλεσμα το είδαμε. Τουλάχιστον όσοι δεν φορούν παρωπίδες κομματικών ιδεοληψιών.

Ως προς την πολιτική πρακτική, θα θυμίσουμε επίκαιρος (το προπερασμένο Σάββατο ήταν η επέτειος της πτώσεως του τείχους τού Βερολίνου) τον πρόεδρο Ρήγκαν και την διάσημη ρήση του:

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, υπάρχουν όμως άπλες λύσεις».

Ευθ. Π.Πέτρου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This