9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης με Βαλκάνια και Τουρκία

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνδέεται με 5 πρωτεύουσες της Ευρώπης – Τακτικά  δρομολόγια θα ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι του 2014

EMPORIKO-TRENO.2 limani-thessalonikis1Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συνδεθεί σιδηροδρομικώς, με τακτικά δρομολόγια εντός του 2014, σε πρώτη φάση με τέσσερις πρωτεύουσες της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Σκόπια, Σόφια, Βελιγράδι και Βουκουρέστι) ενώ σε δεύτερη φάση οι εμπορικές αμαξοστοιχίες θα φτάνουν μέχρι και την Κωνσταντινούπολη.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχή θα γίνει από τα Σκόπια και τη Σόφια, ήδη από το τέλος Μαρτίου, καθώς επιλύθηκαν και τα τελευταία τεχνικά και διοικητικά ζητήματα και, πλέον, μπορεί να μπει και πρακτικά στην αφετηρία η συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων με τακτικά δρομολόγια, αρχικά δύο φορές εβδομαδιαίως.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι πρόεδροι της ΟΛΘ ΑΕ Στέλιος Αγγελούδης, του ΟΣΕ, Παναγιώτης Θεοφανόπουλος και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος.

- Advertisement -

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, τα δρομολόγια προς Σκόπια και Σόφια, θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα για ένα τετράμηνο, με προοπτική η συχνότητά τους να αυξηθεί, αν υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοφανόπουλος σημείωσε ότι οι δύο εταιρείες (ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ) δείχνουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μεταφορική ζήτηση.

«Η συνεργασία λιμανιών και σιδηροδρόμου δεν δίνει απλά αθροιστικό αποτέλεσμα, αλλά πολλαπλασιαστικό. Εμείς από την πλευρά μας θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για να ανατάξουμε μέρος του συστήματός μας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορεί να υποδέχεται και μεγαλύτερα φορτία.

Είμαστε έτοιμοι από πλευράς τευχών δημοπράτησης και πιστεύω ότι η ολοκλήρωση των έργων θα συμπέσει χρονικά με τη στιγμή που η μεταφορική ζήτηση θα φτάσει στο μέγιστό της» είπε και γνωστοποίησε ότι τα υπό προκήρυξη έργα, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σηματοδότηση των γραμμών και την τηλεδιοίκησή τους.

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων 20 ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους ναυτικούς πράκτορες και τις μεταφορικές εταιρείες για τις τιμές μεταφοράς μέσω του σιδηροδρόμου, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο, θα είναι πολύ ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλα μεταφορικά μέσα.

Παράλληλα, εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν και οι εν εξελίξει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των οργανισμών σιδηροδρόμων των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

Αναφερόμενος στους εμπορευματικούς συρμούς, που δρομολογήθηκαν στη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζηλιασκόπουλος σημείωσε ότι το όλο εγχείρημα «πάει καλά», ενώ «κουμπώνει» άριστα με τον γενικότερο σχεδιασμό για την επέκταση του συστήματος διαμεταφοράς στα Βαλκάνια.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Tα «κλειστά» σύνορα με Βουλγαρία είναι καταστροφή για τον τουρισμό της Θράκης

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης

Κινηματογράφος στο λιμάνι μας

Ξεκίνησε το έργο της ανακατασκευής των αποθηκών του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη

Αεροψεκασμοί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

Θα διενεργηθούν από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο νότιο τμήμα του Δήμου, κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Μέχρι 70.000 οι αποζημιώσεις «ΕΛΓΑ» σε αγρότες

Πότε διπλασιάζεται το ποσό, για καλλιέργειες οπωροκηπευτικών Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο- «σκούπα»...

Γιατί δεν μιλούν Μόσχα-Βατικανό;

Ηχηρή σιωπή των Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών, Ανατολής και Δύσης, για τηνμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί – Ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέλει να...

More Articles Like This