9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

Και αποτελεί κτήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

ag-sofia-esoteriko agia_sofia agia-sofia

Προς

Τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

- Advertisement -

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τον ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τους ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ και

Τα Μ.Μ.Ε.

 

ΘΕΜΑ: Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ  ΥΤΗΣ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΑΙΤΗΜΑ: Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΤΗΣ ΚΩΝΣΤ/ΛΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΚΤΙΣΘΗ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΑΝΗΚΕΙ

 

Κύριοι,

Πιστεύω, ότι δεν δικαιούμεθα να ομιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα, όταν αδιαφορούμε για το βασικότερο εξ’αυτών, που δεν είναι άλλο, από το δικαίωμα της ελευθέρας έκφρασης προς την θρησκευτική πίστη του κάθε ατόμου, με τον αντίστοιχο σεβασμό προς τους χώρους λατρείας αυτής.

Και από αυτό το πιστεύω ορμόμενος ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ μια παράφορο παραβίαση του ιερού αυτού δικαιώματος, που διαπράττεται εις βάρος της Χριστιανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, επί σειρά αιώνων, υπό των Τουρκικών Κυβερνήσεων.

Πρόκειται για τον ιερό Ναό της Ορθοδοξίας, της του Θεού Σοφίας, ήτοι της «ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ», η ανέγερση του οποίου άρχισε εις Κωνσταντινούπολη, επί ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ του ΜΕΓΑΛΟΥ, ανεκαινίσθη το 415μ.Χ. επί Αυτοκράτορος ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ και έλαβε την τελική μορφή του, το 532μ.Χ. επί Αυτοκράτορος ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ, με αρχιτέκτονες τον Ισίδωρο και τον Ανθέμιο εκ Μιλήτου.

Απετέλεσε δε, κατά την εποχή εκείνη, ένα από τα Αρχιτεκτονικά θαύματα του Κόσμου, που δικαίως,  λόγω της εκθαμβωτικής Μεγαλοπρέπειάς του, απεκαλέσθη, ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ του ΜΕΣΑΙΩΝΟΣ…!

Έτσι, ελειτούργησε επί μια χιλιετία(!) αδιακόπτως, ως το Μεγαλύτερο Κέντρο της Χριστιανικής Ορθοδοξίας. Με την πτώση της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ την 29η Μαΐου 1453, και την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ αφού ελεηλατήθη βάναυσα υπό των βαρβάρων και ιεροσυλεύθη υπό των Τούρκων, μετετράπη σε Μουσουλμανικό ΤΕΜΕΝΟΣ!

Από χώρος δηλαδή λατρείας του ΧΡΙΣΤΟΥ και ΣΥΜΒΟΛΟ του ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, σε χώρο λατρείας του ΑΛΛΑΧ και ΣΥΜΒΟΛΟ του ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ. Η ιεροσυλία όμως αυτή, επροκάλεσε την Διεθνή αντίδραση, όλων των Χριστιανικών Λαών της Γης και μόνο ύστερα από 481 χρόνια, το 1934, με απόφαση του εκσυγχρονιστή ηγέτη της Τουρκίας, ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ, έγινε το πρώτο βήμα και η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, από ΤΕΜΕΝΟΣ μετετράπη σε Μουσείο, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Έκτοτε, παρότι πέρασαν τόσα χρόνια, παρόλο το αίμα που έχυσε ο λαός μας σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους στο πλευρό των συμμάχων και παρά την σημερινή Κοσμογονική Επανάσταση ιδεών, αντιλήψεων και Πολιτικό-Κοινωνικών Μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο πάντα την Διακύρηξη, την οχύρωση και την Προστασία των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, υπό των Μεγάλων Διεθνών Οργανισμών και Δυνάμεων, το φλέγον αυτό ΑΙΤΗΜΑ των 300.000.000 Ορθοδόξων Χριστιανών της Γης, που ΑΠΑΙΤΟΥΝ την ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ του ΙΕΡΟΥ αυτού ΝΑΟΥ εις το φυσικόν του περιβάλλον, δηλαδή στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, προς συνέχιση της αποστολής, δια την οποία εκτίσθη, όχι μόνον δεν ικανοποιήθη, αλλά απεναντίας, πρόσφατα επεδεινώθη, ύστερα από την θρασύτατη γνωστή ΠΡΟΤΑΣΗ του Τούρκου Βουλευτή ΒΕΪΣΕΛ ΤΣΑΝΤΑΝ του Ισλαμικού Κόμματος του κ.ΕΡΜΠΑΚΑΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΕ να ζητήσει την μετατροπή της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ μας και πάλι σε…ΤΕΜΕΝΟΣ…!

Ταυτόχρονα δε, η Τουρκική Κυβέρνηση, δεν διστάζει να ζητά αναθεώρηση του καθεστώτος των Βραχονησίδων με το σκεπτικό ότι αφού επεβλήθη προ…50 ετών(!), θεωρείται…αναχρονιστικό…και απαρχαιωμένο…!

Πως τώρα πρέπει να αποκαλεσθεί το καθεστώς αυτό, που αυτοί επέβαλλαν καταργώντας βιαίως και παράνομα προ 500 και πλέον ετών, τον Ιερό αυτό Ναό της Χριστιανοσύνης;

Βάση αυτών των δεδομένων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, που διέπουν την προστασία των θρησκευμάτων και των χώρων λατρείας αυτών, ΖΗΤΑΜΕ, την ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ του ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, εις την ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, εις την οποία δικαιωματικά ανήκει. Και προς τεκμηρίωση αυτού του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ μας, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΘΑ:

1)Την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ του ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΥ ΡΟΥΣΒΕΛΤ της 6ης Ιανουαρίου 1941 (THE FOUR FREEDOMS SPEECH), που καταλήγει με την προσθήκη ότι… «εν τω μέλλοντι προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε μιαν από τις ελευθερίες στις οποίες θα βασίζεται ο Κόσμος, που είναι, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κάθε προσώπου, να λατρεύει τον Θεό του, με τον τρόπο, με τον οποίο θέλει, σε οποιοδήποτε μέρος της γης.»

2)Την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (DECLARATION BY UNITED NATIONS) της 1ης Ιανουαρίου 1942, δια της οποίας, τα υπογράψαντα Κράτη, ανέλαβαν την ευθύνη της εφαρμογής των Αρχών του Χάρτη του Ατλαντικού, που συνετάχθη από τον Φ.Ρούσβελτ και τον Γ.Τσώρτσιλ την 14η Αυγούστου 1941, επί του καταδρομικού «AUGUSTA», εν μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού, με ρητή μνεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα, την θρησκευτική ελευθερία των ανθρώπων.

3)Την ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ της 1ης Δεκεμβρίου 1943, που εδικαίωσε τους αγώνας δια την εξάλειψη της τυραννίας, της δουλείας, της καταπίεσης και της μισαλλοδοξίας, προς κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας των λαών.

4)Την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ 144 ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ, τον Οκτώβριο του 1943, περί προστασίας και σεβασμού της θρησκευτικής πίστης.

5)Τον ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ της 24ης Οκτωβρίου 1945, που κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τας θεμελιώδεις θρησκευτικάς ελευθερίας αδιακρίτως φυλής, φύλλου, γλώσσης ή θρησκείας…

6)Το ΑΡΘΡΟ 9 ΤΗΣ ΕΣΔΑ (ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) του 1950 που υπεγράφη στο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, με συμμετοχή και υπογραφή και από αυτή την ίδια την Τουρκία…και τέλος

7)Την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της 25ης Νοεμβρίου 1981, που αποτελεί και την πλέον αποστομωτική απάντηση, για όσους θα απετόλμουν να αμφισβητήσουν τα κεκτημένα και Διεθνώς κατοχυρωμένα αυτά θρησκευτικά μας δικαιώματα, εφόσον απεδείχθη ότι: κάθε θρησκευτική Κοινότητα, δικαιούται να διακατέχει και να διοικεί τους χώρους λατρείας της θρησκείας της και τους ναούς της (όπου κι αν βρίσκονται), οι οποίοι, άπαξ και αφιερώθηκαν στην Θεία Λατρεία, δεν είναι δυνατόν, κατά τους Θείους και ιερούς κανόνες να αφαιρεθούν απ’αυτήν, παρ’ουδενός…! Αυτό και μόνο αρκεί για την ΠΡΟΣΦΥΓΗ στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ της ΧΑΓΗΣ.

Επί τη ευκαιρία υπενθυμίζομε εις την Τουρκία, ότι εμείς εδώ (σεβόμενοι και την Συνθήκη της Λωζάνης) ξοδεύουμε ετησίως, τεράστια ποσά, δια την συντήρηση, προστασία και περιφρούρηση των εντός των εδαφών μας ευρισκομένων Τεμένων (χώρων προσευχής των ομοθρήσκων των), αντίθετα με αυτούς, που συρρίκνωσαν μέχρι εξαφανίσεως –από τους διωγμούς- την δική μας μειονότητα που ζει εις τα εδάφη της. Και μάλιστα, είμεθα η μόνη χώρα εις την Ευρώπη, που τους επιτρέπουμε να εφαρμόζουν, εντός των εδαφών μας, τους δικούς τους Νόμους του Ισλάμ, (την ΣΑΡΙΑ) σε θέματα οικογενειακού και κληρονομικού Δικαίου από τους θρησκευτικούς ταγούς, τους Ιμάμηδες, που ούτε στην Τουρκία δεν τους το επιτρέπουν.

Πεπεισμένος τέλος ότι όλοι εσείς οι αποδέκτες της παρούσης (και ο καθένας από την σκοπιά του) θα βοηθήσετε τον αγώνα μας, για την επανένταξη της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ εις το φυσικόν της περιβάλλον, που είναι το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, σας ευχαριστώ όλους, εκ μέρους ολοκλήρου του Ορθοδόξου Χριστιανισμού της Γης, και από τα βάθη της ψυχής…

*Διεμήνυσα δε εις τους διακεκριμένους επιστήμονες που ήρθαν προ ημερών απ’όλα τα μέρη της γης για το 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, που έγινε στη Ρόδο, ότι η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ δεν είναι ένα διατηρητέο Μνημείο όπως το χαρακτήρισαν. Διότι δεν ανήκει σε κάποια παλιά εποχή, κάποιας παλιάς θρησκείας. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο μιας ζωντανής θρησκείας που λέγεται ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ.

Είναι το ΣΥΜΒΟΛΟ της πίστεώς μας. Είναι το όραμα και η ελπίδα 300 εκ. Ορθοδόξων Χριστιανών, που με το βλέμμα στραμμένο επάνω της, ελπίζουν και προσδοκούν –επί αιώνες τώρα- τον ΛΥΤΡΩΜΟ και την ΑΝΑΣΤΑΣΗ της, από τον Τουρκικό ζυγό, από τον Τουρκικό επεκτατισμό, από τον Τουρκικό αυταρχισμό!

 

Υ.Γ. Το αίτημα μου αυτό, το έφερα προς συζήτηση, προ ετών στο Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο, πλην όμως μόνο μερικοί Ισπανοί Ευρωβουλευτές το ψήφισαν.

 

Dr.Ιπποκράτης Σαββούρας

Πρόεδρος του ΚΕΑΝ

τ. Βουλευτής Αθηνών της Ν.Δ.

«Στρατηγός Ακρίτας»

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This