9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020

“ΚΑΤΑΛΥΣΗ” ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Αμερικανοί και Τούρκοι βιάζονται να ολοκληρωθεί το έγκλημα με συνοπτικές διαδικασίες, εντός τριών μηνών – Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι Τούρκοι που λαμβάνουν αναγνώριση από το πουθενά, μπαίνουν στην Ε.Ε. Και βάζουν χέρι στα κυπριακά κοιτάσματα ανέλπιστα

eksedra-petrelaiou ammohostos

Τώρα που ακόμα είναι ο κυπριακός λαός “ζαλισμένος” από το Μνημόνιο και την επιστροφή ενός νέου Σχεδίου Ανάν, με τις “άοκνες” προσπάθειες του προέδρου Ν.Αναστασιάδη για ουσιαστική κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Αμερικανοί απαιτούν σε συνέργεια με την Τουρκία, να “λυθεί” το Κυπριακό με συνοπτικές διαδικασίες, εντός τριών μηνών και μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές!

Αν και αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει ανέφικτο υπό τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεν αποκλείουν να ισχύσει αυτό το σενάριο.

- Advertisement -

Οι Αμερικανοί ειδικά θεωρούν πως για να μην χαθεί το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί με τη συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου και τη διεθνή κινητικότητα που ακολούθησε, θα πρέπει η διαδικασία να έχει αποτέλεσμα σύντομα.

Οι Αμερικανοί παράλληλα εκτιμούν ότι εάν οι συζητήσεις κρατήσουν στο χρόνο και δεν προχωρήσει η διαδικασία, τότε θα υπάρξει υπαναχώρηση και απογοήτευση σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Από την πλευρά της Άγκυρας, εκείνο που επηρεάζει τους σχεδιασμούς και θεωρούν πως θα πρέπει να επισπευσθούν οι συζητήσεις είναι πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται «μια μεγάλη νίκη» μέχρι τις εκλογές και χωρίς να έχει πολιτικό κόστος.

Στη Λευκωσία θεωρούν πως το σενάριο μιας διαδικασίας εξπρές δεν είναι εφικτό, όχι ότι δεν θα το ήθελε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, απλά θα πρέπει να ρωτήσει τον κυπριακό λαό σε δημοψήφισμα, κάτι που απαιτεί αρκετούς μήνες προπαγάνδας και προεργασίας, για να μπορέσει να τον βάλει για “ύπνο” πριν αποφασίσει.

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν από αυτά είναι γνωστοί για την “καουμπόικη” ανυπομονησία τους και απαιτούν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι και τις Ευρωεκλογές!

Οι εκτιμήσεις της κυπριακής Κυβέρνησης είναι πως οι συζητήσεις θα συντηρηθούν για μήνες και πως συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος του 2015, αρχές 2016. Μέχρι

τότε, σημειώνεται, θα τελειώσει η Τουρκία με τις εκλογές, ενδεχομένως να υπάρξουν και αλλαγές στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος.

Η Λευκωσία θεωρεί πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να συζητήσει μια συμφωνία στο Κυπριακό, περισσότερο λόγω των εξελίξεων στο ενεργειακό πεδίο.

Γι’ αυτό και οι συζητήσεις που έγιναν για το κοινό ανακοινωθέν προχώρησαν, σημειώνουν στη Λευκωσία.

Δηλαδή παραδέχονται ότι τα οφέλη από την κυπριακή ΑΟΖ θα είναι τόσο μεγάλα, που θα τα προσφέρουν στο “πιάτο” στους Τούρκους, και αυτοί δεν θα μπορούν να τα “αρνηθούν”.

Τη νέα διαδικασία είναι πως την έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια «άλλη δυναμική».

Σας υπενθυμίζουμε το δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Πρωινή” η οποία είχε αναφερθεί στην επίσκεψη Βενιζέλου στις ΗΠΑ όπου ο Τ.Κέρι του είχε απαιτήσει άμεση λύση στο Κυπριακό, και συν τοις άλλοις στο Σκοπιανό, αλλά και αντιρωσική-αντιορθόδοξη πολιτική, τώρα που και οι δύο ελληνικοί λαοί, έχουν γονατίσει από τα Μνημόνια.

Σαν τυρί στην “φάκα” για να πείσουν τους Κυπρίους θα ενταχθούν και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τα ΜΟΕ θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί πίεση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ώστε αυτή να προχωρήσει, ενώ την ίδια ώρα είναι σαφές πως θα αξιοποιηθούν και για δοθεί η εικόνα της κινητικότητας.

Κυρίως σε περίπτωση που δεν θα γίνονται μεγάλα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

Το θέμα της Αμμοχώστου αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την περασμένη Τετάρτη, άφησε να εννοηθεί πως κάτι αναμένει σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ξεκίνησε έτσι να δείχνει μια εικόνα στον λαό ότι “και εμείς κατι θα κερδίσουμε”, το οποίο φυσικα είναι αναληθές.

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά διά των δηλώσεων του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι, αφήνει ανοικτό το θέμα των ΜΟΕ, παρουσιάζεται έτοιμη να

συζητήσει (περιλαμβάνεται τούτο και στη συμφωνία), ενώ για το Βαρώσι ξεκάθαρα θα θέσει και ανταλλάγματα.

Οι Αμερικανοί, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, θεωρούν πως μπορούν να υπάρξουν κινήσεις στο πεδίο των ΜΟΕ, ενώ εκτιμούν ως «σημαντικό βήμα» το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Το επαναλαμβάνουμε και πάλι.

Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι Τούρκοι.

Οι οποίοι λαμβάνουν αναγνώριση από το πουθενά, θα μπουν στην ΕΕ από το πουθενά, και θα βάλουν χέρι στα κυπριακά κοιτάσματα ανέλπιστα.

Όλα αυτά οι Ελληνοκύπριοι τα έχουν ήδη.

Τι θα κερδίσουν από αυτή την κατάπτυστη συμφωνία;

defencenet.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This