9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, July 2, 2025

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ… ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΧΙΣΕΩΝ

Μετά την Κριμαία, σημειώνονται σήμερα τέσσερις αποσχιστικές κινήσεις – Στη Ρουμανία, με τους Ούγγρους και τους Μολδαβούς, στην Σερβία με την Βοϊβοντίνα, την Υπερδνειστερία και την… Βενετία !!! – Έπονται Σκωτία και Καταλωνία

gondoles europe_map_political

Δεν πρόλαβαν να μπουν οι υπογραφές για το μέλλον της Κριμαίας, και ήδη υπήρξαν τέσσερις αποσχιστικές κινήσεις, με σοβαρότερη αυτήν της Ρουμανίας

Μέτρησα τουλάχιστον 15 δημοσιεύματα που έχω στην Voria.gr επί τέσσερα χρόνια, αναφερόμενα στην συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται για διαμελισμό των κρατών.

- Advertisement -

Γνωρίζω πως κρίθηκαν υπερβολικά τα επιχειρήματα που προέβαλα, αλλά πιστεύω πως τώρα πια λίγοι θα τα αμφισβητούν, αφού η πράξη απέδειξε την ορθότητά τους.

Ο λόγος που επιμένω να ασχολούμαι μ’ αυτό το θέμα, δεν είναι μόνον η καταγραφή και ανάλυση γεγονότων που συμβαίνουν σε ξένες χώρες, αλλά προσπαθώ να πείσω τους εφησυχάζοντες, ότι το πρόβλημα αυτό είναι γενικότερο και κάποια στιγμή θα έρθει και στην χώρα μας.

Τα φαινόμενα στην Θράκη δεν απατούν, αλλά δυστυχώς μόνον δύο πολιτικοί αρχηγοί δημοσιοποίησαν τις ανησυχίες τους, η κα. Παπαρήγα, που έκανε λόγο για “κοσοβοποίηση της Θράκης”, και ο κ. Καρατζαφέρης. Άραγε, στόχος είναι μόνον η Θράκη;

Ελπίζω πως κάποιοι θα προβληματιστούν.

Για τους άλλους ισχύει η διαπίστωση του Περικλή Γιαννόπουλου, ενός προφήτη του ελληνισμού:

«Όσοι σκιάζονται να σκεφθούν ελεύθερα, όσοι φοβούνται να σταθούν ορθοί, ας μείνουν βυθισμένοι στο ροχαλητό τους. Αυτοί δεν μπορούν να προσφέρουν».

Δεν πρόλαβαν λοιπόν, να μπουν οι υπογραφές για το μέλλον της Κριμαίας, και ήδη υπήρξαν τέσσερις αποσχιστικές κινήσεις, με σοβαρότερη αυτήν της Ρουμανίας.

Η χώρα αυτή έχει επίγνωση του μέλλοντος που της προετοιμάζουν, γι’ αυτό και είναι μία από τις έξι που δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος (αλλά παρόλα αυτά, παίζει το παιχνίδι του συστήματος με την αναζωπύρωση του θέματος των Βλάχων).

Η Ρουμανία αντιμετωπίζει διπλό κίνδυνο.

Ο μόνιμος, από την στιγμή του κατακερματισμού της Σοβιετικής Ένωσης που έφερε την ανεξαρτησία στην Μολδαβία, είναι ότι μια περιφέρεια της Ρουμανίας συνορεύουσα με την Μολδαβία, αποκαλείται κι αυτή Μολδαβία, και φυσικά κατοικείται από Μολδαβούς, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στο μολδαβικό κράτος.

Μεγαλύτερο όμως είναι το πρόβλημα των Ούγγρων της Ρουμανίας, το οποίο αναζωπυρώθηκε προχθές, με την ρουμανική κυβέρνηση να απαγορεύει την είσοδο στην χώρα Ούγγρων πολιτικών!

Δεν είναι τυχαίο επομένως που η Ρουμανία -μαζί με την Τουρκία- ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καταδίκασε την ανεξαρτησία της Κριμαίας, και τούτο διότι γνωρίζει πως θα αποτελέσει ένα από τα επόμενα θύματα, με Ούγγρους και Μολδαβούς.

Ήδη προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις Ρουμανίας-Ουγγαρίας με τις δηλώσεις πολιτικών της δεύτερης, που ζήτησαν περισσότερα δικαιώματα για τους Ούγγρους της Ρουμανίας, και με την απαγόρευση των ρουμανικών αρχών σε Ούγγρους πολιτικούς, τους οποίους χαρακτήρισαν «εξτρεμιστές», να επισκεφθούν τη Ρουμανία.

Μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης το Σάββατο εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εδαφική αυτονομία για την ουγγρική κοινότητα στη Ρουμανία.

«Αυτονομία δεν είναι απόσχιση. Είναι φυσιολογική πραγματικότητα εντός της ΕΕ.

Αν άλλοι επιτρέπεται να την έχουν, και σ’ εμάς τους Ούγγρους πρέπει να επιτραπεί να την έχουμε, επειδή είμαστε εξίσου άξιοι, όπως οποιοδήποτε άλλο έθνος”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Ζολτ Σέμιεμ.

Να υπενθυμίσω, ότι πρόβλημα με τους Ούγγρους έχουν και οι Σέρβοι, όπου στην περιφέρεια της Βοϊβοντίνα, το ποσοστό τους είναι άνω του 30%.

Ο δε Περιφερειάρχης ουσιαστικά ανακήρυξε την περιοχή αυτόνομη. Ατύπως, προς το παρόν, αλλά έτσι αρχίζουν όλα.

Η γειτονική Μολδαβία, έχει κι αυτή τεράστιο πρόβλημα.

Ήδη από το 1990, όταν η Μολδαβία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, η περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, παρόλο που θεωρείται επισήμως τμήμα της Μολδαβίας, θεωρεί εαυτόν αυτόνομο, ζουν οι κάτοικοί της επί 24 χρόνια σε ένα περίεργο καθεστώς, και τώρα θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Κριμαίας, με το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας να ζητά εχθές από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας να καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο για ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Να σημειωθεί πως δεν συνορεύει με την Ρωσία, ούτε κι αν προσχωρήσουν σ’ αυτήν και άλλες περιοχές της Ουκρανίας (ανατολικά του Δνείπερου ποταμού), οι οποίες απαιτούν κι αυτές ένωση με την Ρωσία.

Πιο κοντά σ’ εμάς, αυτές τις ημέρες και για ένα πενθήμερο, καλούνται οι κάτοικοι της Βενετίας να αποφασίσουν αν θα καταστούν αυτόνομο κράτος σε μια Ιταλική Ομοσπονδία!

Και βέβαια δεν λησμονούμε τα δύο δημοψηφίσματα του φθινοπώρου, όπου Σκωτία και Καταλονία θα αποφασίσουν αν αποσχισθούν από τα Βασίλεια Βρετανίας και Ισπανίας.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε, ότι εμείς έχουμε ασυλία, όταν μάλιστα η χώρα έχει υψίστη γεωστρατηγική σημασία για τους ισχυρούς της γης;

 

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Η τριχοτόμηση της Λιβύης, για την οποία έγραψα την πρώτη μέρα της εκστρατείας εναντίον της, -τα γραπτά μένουν- είναι γεγονός.

Εκτός από την επίσημη κυβέρνηση, υπάρχει και άλλη στην Κυρηναϊκή (που έδωσε πετρέλαιο στους Βορειοκορεάτες και το πλοίο κατελήφθη εχθές από το αμερικανικό ναυτικό έξω από την Κύπρο), οι δε Τουαρέγκ, εξ αρχής δεν αναγνώρισαν καμιά κυβέρνηση.

Μ.

Aegean
Wednesday, July 2, 2025

Latest News

Αλεξανδρούπολη: Στέγη απέκτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ένας ακόμη χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα παίρνει ζωή. Σύμφωνα με...

More Articles Like This